Američki kardiolog Steven Gundry smatra da većina vrsta kruha što ih svakodnevno konzumiramo nije dobra za naše zdravlje te tvrdi da bismo trebali konzumirati samo jednu vrstu - kruh koji uopće ne sadrži žitarice.
U knjizi 'The Plant Paradox' Gundry savjetuje da se držimo podalje od lektina, teško probavljivih proteina koji izazivaju cijeli niz biokemijskih poremećaja i pogoršavaju već postojeće upalne procese u tijelu. Ističe da gluten nije ništa drugo, nego određena vrsta lektina.
Liječnik podsjeća da je gluten teško probavljivi protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži i piru. Oštećuje crijevnu stijenku i pridonosi razvoju sindroma propusnosti crijeva. To znači da neprobavljene komponente hrane prolaze kroz crijevnu stijenku i ulaze u krvotok te izazivaju upalni pr...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....