ŠTO TREBA IZBJEGAVATI?

UGLEDNI KARDIOLOG RAZBIJA MITOVE 'Svi pričaju o tome sadrži li kruh gluten ili ne, ali za organizam je najzdraviji samo jedan tip kruha'

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Američki kardiolog Steven Gundry smatra da većina vrsta kruha što ih svakodnevno konzumiramo nije dobra za naše zdravlje te tvrdi da bismo trebali konzumirati samo jednu vrstu - kruh koji uopće ne sadrži žitarice.

U knjizi 'The Plant Paradox' Gundry savjetuje da se držimo podalje od lektina, teško probavljivih proteina koji izazivaju cijeli niz biokemijskih poremećaja i pogoršavaju već postojeće upalne procese u tijelu. Ističe da gluten nije ništa drugo, nego određena vrsta lektina.

Liječnik podsjeća da je gluten teško probavljivi protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži i piru. Oštećuje crijevnu stijenku i pridonosi razvoju sindroma propusnosti crijeva. To znači da neprobavljene komponente hrane prolaze kroz crijevnu stijenku i ulaze u krvotok te izazivaju upalni pr...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 19:26