JAKO MALE DOZE

VARIKINA PROTIV STARENJA KOŽE Ublažuje i nuspojave zračenja kod pacijenata oboljelih od raka!

 Getty images
Upozoravamo da ni u kom slučaju sami kod kuće ne isprobavate čudesne učinke varikine jer bi posljedice mogle biti katastrofalne

Varikina kojom se koristimo u vlastitim domovima može pomoći u obnavljanju oštećene kože pa čak i ublažiti nuspojave zračenja kod pacijenata oboljelih od raka

Britanski znanstvenici sa Sveučilišta Stanford tvrde da varikina u vrlo razblaženom obliku može popraviti oštećenja na koži uzrokovana štetnim djelovanjem sunčevih zraka, ali i usporiti starenje stanica kože lica.

Čak štoviše, smatraju da otopina natrijevog hipoklorita, kakva se u kućanstvima najčešće koristi za dezinfekciju i izbijeljivanje, razblažena u koncentraciji od 0,005 posto sprečava sve upalne procese na koži.

Otkrili su to nastojeći shvatiti kako kupanje u razblaženoj varikini učinkovito pomaže protiv jedne vrste ekcema. Rezultati tog istraživanja, koji su objavljeni u stručnoj publikaciji Journal of Clinical Investigation, pokazali su i da se koža miševa koji su bili izloženi zračenju puno brže oporavlja nakon kupke u razblaženom izbijeljivaču.

Testiranja su pokazala da male doze varikine blokiraju kemijske spojeve imunološkog sustava koji uzrokuju upalne procese. Sam upalni proces inače je vrlo važan za borbu organizma protiv infekcija, no ako se javi pretjerana reakcija obrambenog sustava, dolazi do oštećenja stanica, a pokazalo se da razblažena varikina to može spriječiti.

Voditelj istraživanja dr. Leang smatra da bi ova metoda mogla jako pomoći osobama koje su dobile dermatitis od posljedica zračenja, kao i u zacijeljivanju čireva nastalih kao posljedica dijabetesa.

Pozitivno je i to što se pokazalo da izbijeljivač ima jako malo nuspojava tako da je zaista riječ o jednostavnoj, sigurnoj i vrlo jeftinoj metodi liječenja i pomlađivanja kože koja bi nam u budućnosti mogla biti na raspolaganju. Ipak, i autori istraživanja, a i mi vas upozoravamo da ni u kom slučaju sami kod kuće ne isprobavate čudesne učinke varikine jer bi posljedice mogle biti katastrofalne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 11:32