VELIKA AKCIJA MRŠAVLJENJA

VIDEO Daniela Letić: Gladna sam, a u vrtiću me ‘mame’ čokolade

ZAGREB - Jesam, gladna sam. Priznajem. Ali ovaj put stvarno želim uspjeti. U glavi imam cilj smršaviti barem 20 kilograma. Neću odustati iako mi se napasti smiješe sa svih strana - iskreno kaže 27-godišnja Zagrepčanka Daniela Letić, koja radi kao teta u vrtiću.

Bol u nogama

priznaje kako joj zaista nije lako biti na dijetalnoj prehrani i smanjiti popis svojih svakodnevnih namirnica, a neke potpuno izbaciti. No ovaj puta je odlučna u svojoj namjeri dasvoje kilograme ne samo skine- već se održi na smanjenoj kilaži. Ona je nekoliko puta u zadnjih šest godina išla na razne dijete i vježbala u teretani. No uvijek bi u nekom trenutku stala pa se u sljedećih pola godine manje-više vratila starim nezdravim navikama.

SPECIJAL: SVE O AKCIJI JUTARNJEG LISTA I VITE

- To sve krene malo po malo. jedan dan ne odem na vježbanje, pa mi se ne da ni drugi dan, zatrpana sam obavezama i stalno u jurnjavi i na kraju se dogodi da prestanem ići - rekla je Daniela.

Zabranjene stvari

Već dulje se bori sama sa sobom i nikako da dođe na idealnu težinu. Željela bi imati barem 78 kilograma, jer sada se ne osjeća dobro i bole je noge.

- Želim u budućnosti biti zdrava trudnica, a ovako se bojim gdje je kraj s tim kilama - iskrena je Daniela. Planira osnovati obitelj i ne želi da joj se desi da u trudnoću krene s viškom kilograma i zbog toga kasnije ima velikih komplikacija.

Kad je čula za akciju Jutarnjeg lista, svidjelo joj se to što sudjeluje cijeli tim stručnjaka na svim područjima, i to ju je dofinitivno osvojilo.

- Treba stvarno veliki stručni tim da mi priskoči u pomoć - smije se ona. Posebno joj se sviđa što pobjedu zapravo ne odnosi onaj koji izgubi najviše kila, nego onaj tko usvoji najviše zdravih životnih navika. To joj je, kako kaže, bio zaista izvanredan motiv da se priključi u akciju.

Kao tetu koja se bavi djecom svakog je dana mame neke ‘zabranjene’ sitnice poput čokoladica ili napolitanki. Klinci u vrtiću su kao zvrkovi i bavljenje njima iziskuje puno energije. Stoga bi Daniela često puta do sada znala “zgriješiti”. Uzela bi jednu napolitankicu, pa drugu, treću, desetu... I kilogrami bi se samo nakupljali.

Prošlog je proljeća krenula na režim prehrane i vježbanja, bila redovno u teretani, ali s ljetom je jednostavno prorijedila odlaske i kilaža se polako vratila na staru. Plesala je i irski ples, ali ju je zaustavilo to što je slomila nogu i nije smjela više vježbati. Tri mjeseca bila je potpuno izvan stroja, što ju je znatno usporilo u njenim nastojanjima da smanji kilažu. Iskreno kaže kako nije baš najsretnija s ishranom koja joj je propisana, ali spremna je na svaku žrtvu.

Voće i jogurti kao pomoć

- Za doručak jedem kuhane zobene pahuljice s mlijekom. Prvi put sam se susrela s njima, i to mi se iskreno činilo odvratnim, ali zapravo nije tako loše. Najteže mi je rasporediti pet obroka u danu jer sam cijeli dan na poslu. Ako se dignem u pet ujutro i idem na dežurstvo od pola sedam, do deset bih već mogla pojesti tri obroka. A imam pravo na još samo dva do kraja dana. Također ne idem spavati u osam navečer, već oko ponoći. To je jako dug dan. Krpam se s voćem i jogurtima kad mi baš zagusti. Zato malo i zgriješim jer znam da bi trebala jesti samo pet obroka u danu. Ova tri dana borim se s tim - kaže ona.

Ne želi biti ultramršava, već osluškivati svoje tijelo i stati kad njemu bude dosta. Spremna se jako truditi i odolijevati svemu što je mami, a u vrtiću slatkih “grehota” ima jako puno. Fizičku aktivnost riješila je tako što se s posla kući vraća pješice i više se ne vozi.

- Mislim da bi mi bilo previše kad bih morala hodati nakon što dođem kući. Ovo je za početak kompromis. No, bitno je da navečer ne jedem. Inače bih uvijek nakon napornog dana došla kući i navalila na obilnu večeru. Sada su me lijepo uputili: vaša je mjera ona koja stane u tanjurić za kavu - ispričala je Daniela. Sviđa joj se ta ideja s tanjurićem, ma kako on mali bio, jer se tako lakše izmjeri količina hrane. Nepraktično je stalno mjeriti hranu vagom. Jedna teta u vrtiću to stvarno ne stigne.

Svake sam godine dobivala po tri kilograma, i tako sedam godina

Daniela kaže i kako nije oduvijek imala ovoliko kilograma. Nikada zapravo nije prešla granicu preko 90 i nije se udebljala preko noći. Kilogrami su se taložili pomalo - podmuklo.

- U zadnjih sedam godina dobivala sam po tri kile godišnje, ali na to nisam obraćala pažnju kao na nešto drastično. Nisam ni shvatila kako se taj broj polako pretvorio u dvoznamenkasti. Mislim da je problem bio i u tome što sam oduvijek bila u nekoj gužvi. Studij, posao, stalno sam nekamo jurila i jela s nogu. Zapravo nikada ne sjednem i ne jedem u miru. Uvijek nešto s nogu i na brizinu - priznaje Daniela. Zbog neurednog ritma života i njezini pokušaji s dijetama do sada su uvijek padali u vodu. Ovaj put je međutim čvrsto odlučila biti disciplinirana.

- Najbitnije je da si prebacim taj mentalni sklop u glavi i da sebe stavim na prvo mjesto. Ne mogu reći da baš uživam u rižotu s tikvicama ili svim namirnicama koje su mi prepisane, ali ono što mi je super su slatki grijesi. Tako smijemo popiti i čašu piva ili vina, a dopušten je čak i sladoled. Naravno, u malim količinama - priča Daniela, koja glad pokušava prevariti kavom ili voćem. Svi njezini ukućani daju joj podršku, i mama i dečko, za kojeg kaže da je sto posto na njezinoj strani. Svjesna je da u dva mjeseca neće uspjeti smršaviti koliko je željela, ali bitno joj je da je krenula.

- Oduševilo me to što se gleda tko će najbolje usvojiti zdrave navike. To me stvarno drži - priznala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 17:05