'VOLIM SVOJE TIJELO'

VIDEO Kandidati na znojenju: Neumoljivi Mario: Idemo, glavu gore, stisni trbuh, sklek! Budite jako uporni i kilogrami će otići

Zbunjeno ogledavanje i prestrašeni pogledi po zahuktalim spravama i oznojenim tijelima vježbača, u stilu "ne očekuje se valjda i od nas ovakvo mučenje"... Tako su izgledali kandidati akcije zdravog mršavljenja Jutarnjeg lista i magazina Vita kad su se okupili u fitness centru

ZAGREB - Zbunjeno ogledavanje i prestrašeni pogledi po zahuktalim spravama i oznojenim tijelima vježbača, u stilu “ne očekuje se valjda i od nas ovakvo mučenje”... Tako su izgledali kandidati akcije zdravog mršavljenja Jutarnjeg lista i magazina Vita kad su se okupili u fitness centru FirstFitness&Squashtower na Zavrtnici 17, gdje im je Mario Valentić trebao pokazati vježbe snage kojima će u drugoj fazi mršavljenja obogatiti program fizičkih aktivnosti.

- Pripremio sam im šest osnovnih i najjednostavnijih vježbi snage, poput čučnjeva, trbušnjaka i sklekova. Nisam ih htio zatrpati prekompliciranim i napornim vježbama za koje u ovom trenutku još nisu spremni. Odabrao sam vježbe za čiju se izvedbu koristi isključivo snaga vlastitog tijela, tako da ih mogu raditi uvijek i svugdje, bez izgovora da nemaju potrebnu opremu.

Osnovni cilj tih vježbi je razvoj mišićnog tonusa i usvajanje pravilne tehnike izvedbe. To je temelj kvalitetnog vježbanja i kad jednom savladaju te osnove, poslije ih se lako može nadograđivati dodavanjem rekvizita i složenijim pokretima - objasnio je Mario dok je ekipu vodio prema dvorani.

Najbolje tkanine

A onda je počeo show. Kad je Mario izvukao prostirke i počeo pokazivati prvu vježbu - čučnjeve, krenuli su uzdasi. Jer, ako su imali bilo kakve iluzije da znaju napraviti čučanj, one su se razbile nakon što im je Mario pokazao kako se to pravilno radi.

- Ajmo, izbaci guzu, izravnaj leđa, ne savijaj glavu prema dolje - grmio je Valentić dok su zapuhani kandidati uz brojne “puf-pant” uzdahe pokušavali ponoviti njegove gipke i energične pokrete. Uslijedili su sklekovi koji su više izgledali kao plivanje po suhom nego kao sklekovi, a potom i trbušnjaci s pljeskom ispod noge, na kojima je Dunji Vučić pukao film pa se pobunila: - Rekao si da će vježbe biti jednostavne, ovo je preteško - požalila se, a nastavila je tvrditi da je to prekomplicirao čak i nakon što je Mario ponudio lakšu varijantu.

- E, pa, jednostavnije od ovoga je jedino da legneš na pod i ne radiš ništa - bio je neumoljiv Mario.

Koliko god bili odlučni u namjeri da smršave, ovaj zajednički trening kandidati su se više švercali nego vježbali.

Redoviti treninzi

Ali, čast iznimkima, Davoru Vargi i Slađani Vasiljević koji su pozorno slušali i pokušali pravilno izvesti svaku vježbu. Oni su zasad i jedini kandidati koji su već počeli redovno odrađivati trening snage, dok ostali, kako su nam rekli kad smo ih nazvali da vidmo kako im ide vježbanje, čekaju - neki vikend, neki ponedjeljak, neki snimke vježbi koje će im Mario poslati...

Ruth Gonzaj: I prije sam se bavila sportom

- Nisam još napravila pravi trening, ali sam

malo isprobala vježbe koje nam je pokazao Mario i uspjela sam napraviti po 20 ponavljanja od svake. Naporno je, ali nije ništa strašno za mene jer sam se ipak prije bavila sportom - rekla je Ruth koja, unatoč tome što joj vježbe nisu prenaporne, nikako da se odluči i počne s pravim treninzima. - Ma, ja zapravo čekam da nam Mario pošalje svoje slike s vježbama. Imat ću veću motivaciju za trening.

Daniela Letić: Zahtjevne su, boli svaki mišić

- Jučer sam malo vježbala, ali to je bilo više prisjećanje kako idu vježbe nego trening. Na prvi pogled vježbe ne izgledaju teško, ali zapravo su vrlo zahtjevne jer se rade samo snagom vlastita tijela, pa se to odmah osjeti u svakom mišiću. Svaki centimetar boli nakon tih vježbi! - ispričala je Daniela koja je s redovnim treninzima odlučila početi tek idući tjedan. - Pokušat ću odmah sa 20 ponavljanja, ali, iskreno, sumnjam da ću uspjeti 20 puta istim ritmom napraviti svaku.

Slađana Vasiljević: Vježbat ću i više, zasad nije teško

Marljiva i odlučna Slađana svoj je prvi trening vježbi snage odradila već prvog dana.

- To su mi sve poznate vježbe koje sam i prije radila, kad sam trenirala nogomet. Radim

nizove od 20 ponavljanja kako je odredio Mario, jedino sam, da ne dobijem upalu mišića, za početak krenula sa samo dvije serije od 20 ponavljanja svake vježbe, a ne tri kako nam je zadano. No, planiram već idući tjedan produžiti trening na tri serije, a kasnije, kad se uhodam, možda još sama povećam broj serija.

Mario Ljubaj: Sutradan nisam mogao ustati

- Ma, vježbe mi idu kao od šale. Ne mogu još sve napraviti onako kako je Mario zadao, ali nekako ide. Ustvari, nije mi problem izvesti nijednu vježbu, ali ne mogu izdržati zadani broj ponavljanja, pa sam to smanjio. Kakvih 20 ponavljanja! Nema šanse, pa nakon treninga s Valentićem sutradan nisam mogao ustati iz kreveta - rekao je Mario koji nije propustio priliku pohvaliti se kako ujutro napravi i seriju trbušnjaka za svoj gušt, a uz to ide i dva puta tjedno u teretanu te i redovno hoda i vozi bicikl.

Dunja Vučić:: Trbušnjaci su teži, debeli smo

Jesu li uveli treninge u svoju dnevnu rutinu?

- Bila sam zauzeta nekim seminarom pa nisam niti pokušala odraditi cijeli trening sa svim vježbama i ponavljanjima - opravdala se Dunja, dodajući da uskoro namjerava početi primjenjivati te vježbe te da će se strogo držati svih Marijevih naputaka, iako joj to neće biti lako. - Isprobala sam vježbe i zaista su teške, a ja uopće

nisam u formi. Najgori su mi oni trbušnjaci s pljeskom ispod noge, to jednostavno ne mogu izvesti. Sve je mnogo teže kad si debeo. Kad imaš škembu, ne možeš se onako lijepo čučnuti i savinuti kao Mario, ali potrudit ću se da to postignem.

Davor Varga:: Dosad pravilno nisam ni čučnuo

- Vježbe mi se vrlo sviđaju i zadovoljan sam kako nam je Mario precizno objasnio tehniku izvođenja. Sad tek vidim da nikada dosad nisam pravilno radio čak ni obične čučnjeve. Uvijek sam mislio da je to vježba samo za noge, a zapravo su uključeni mišići cijelog tijela i sad to itekako osjećam, posebno u leđima. Odgovara mi i mali most s podizanjem zdjelice, koji je odličan za jačanje leđne muskulature, a kako sam već u dobi kad leđa počinju boljeti, ta vježba će mi biti odlična prevencija eventualnih križobolja. Malo više problema zadaju mi jedino bočni sklek s dizanjem noge i klasični sklekovi - kaže Davor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 11:59