KANCEROGENI SASTOJAK

VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI Nikotinski flasteri i žvakaće gume mogu izazvati rak

Nikotinski flasteri protiv pušenja pomogli su mnogim okorjelim pušačima da se riješe loše navike, no novo istraživanje je pokazalo da zapravo mogu više naštetjeti zdravlju nego donijeti koristi. A šteta nije mala jer, prema rezultatima novog američkog istraživanja, takvi nikotinski flasteri ili žvakaće gume mogu izazvati rak.

– Nikotin je tako snažan karcinogen da proizvodi koji su njime „natopljeni“ s ciljem da pomognu ljudima da se ostave pušenja nisu sigurni za zdravlje – upozoravaju autori studije, znanstvenici s Virginia Bioinformatics Institute.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Nikotin je jedna od 4.000 kemikalija koje se nalaze u cigaretnom dimu. No, dok su mnoge od tih kemikalija prepoznate kao karcinogeni, nikotin se, barem dosad, smatrao više tvari koja izaziva ovisnost nego karcinogenom. Stoga se i obilno upotrebljavao u proizvodima namijenjenim za odvikavanje od pušenja, kao što su to flasteri ili žvakaće gume.

A nedavno je otkriveno da je priustan i u sve popularnijim e-cigaretama. Posljednja u nizu studija o karcinogenim osobinama nikotina otkrila je da on uzrokuje mutaciju DNA. Znanstvenici su otkrili da nikotin uzrokuje na tisuće mutacija, koje se nazivaju polimorfizmi jednog nukleotida (SNP, engl. single nucleotide polymorphism), u izloženim stanicama u usporedbi s kontrolnim stanicama koje nisu bile izložene nikotinu.

Taj uzorak nastanka mutacija je sličan onom otkrivenom kod stanica koje su bile izložene oksidacijskom stresu, koji je poznat kao prekursor raka. – Sada imamo puno širu sliku o učincima nikotina na genom – rekla je dr. Jasmin Bavarva, voditeljcia studije, dok je direktor odjela Medical Informatics and Systems Division dr. Harold Garner potvrdio da se radi o vrlo važnom otkriću.

– Sada je prvi put direktno izmjeren velik broj genetskih mutacija uzrokovanih isključivo nikotinom, što je pokazalo da sam nikotin može izazvati mutaciju genoma te pokrenuti proces razvoja raka. Ovo otkriće je naročito važno zbog toga što se nikotin tako široko koristi kao sredstvo pri odvikavanju od pušenja. Naša buduća istraživanja biti će usredotočena na razumijevanje posljedica dugotrajne izloženosti nikotinu – rekao je dr. Garner. .

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 17:16