NOVO ISTRAŽIVANJE

VISOK TLAK OPASNIJI ZA ŽENE Liječnici bi ga trebali liječiti što ranije i agresivnije nego kod muškaraca

Istraživanje je provedeno na 100 žena i muškaraca u dobi od 53 i više godina

Liječnici bi morali visoki krvni tlak kod žena liječiti što ranije i agresivnije nego kod muškaraca, tvrde znanstvenici s američkog Wake Forest Baptist Medical Centera. U novoj studiji, objavljenoj u

Therapeutic Advances in Cardiovascular Disease, znanstvenici su prvi put pronašli značajne razlike u mehanizmima koji uzrokuju visokih krvni tlak kod žena u usporedbi s muškarcima.

- Medicinska zajednice smatrala je da visoki krvni tlak jednak kod oba spola i na temelju toga se davala i terapija- izjavio je za Science Daily dr. Carlos Ferrario, voditelj istraživanja - ovo je prva studija

koja je spol promatrara kao element u izboru lijekova. Iako se u posljednjih 20, 30 godina bilježi značajan pad broja oboljelih od kardiovaskularnih bolesti među muškarcima, to nije tako

sa ženama. Točnije, u mnogim zemljama, kardiovaskularne bolesti glavni su uzrok smrti žena.

U svojem istraživanju na 100 žena i muškaraca u dobi od 53 i više godina, s neliječenim visokim tlakom i bez drugih bolesti, napravili su niz specijaliziranih testova kojima su željeli utvrditi jesu li srce i krvne žile primarno uključeni u podizanje razina tlaka.

Testovi, koji se mogu obaviti u svakoj ordinaciji, mogu osigurati važne informacije o pacijentovoj cirkulaciji. Njima se mjeri hemodinamika, sile povezane s cirkulacijom, i hormonalne karakteristike mehanizama uključenih u razvoj visokog krvnog tlaka kod žena i muškaraca. Znanstvenici su pronašli 30 do 40 posto više vaskularnih bolesti kod žena u usporedbi s muškarcima koji imaju jednako povišen tlak. Dodatno, pronašli su značajne fiziološke razlike u ženskom kardiovaskularnom sustavu, uključujući vrste i razine hormona uključenih u regulaciju krvnog tlaka, što doprinosti ozbiljnosti i učestalosti bolesti.

- Naša studija pokazuje da trebamo bolje razumijevanje hipertenzije kod različitih spolova, te da trebamo moći napraviti optimalnu terapiju za najranjivije pacijente - izjavio je Ferrario.

- Trebamo nove protokole kojima ćemo odrediti koje lijekove i koje kombinacije i doze, bolje pomažu ženama u bobi s visokim tlakom, dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:16