EUROPSKA DIREKTIVA

ZAKON O OGRANIČAVANJU UPORABE DUHANSKIH PROIZVODA U javnim prostorima neće se više smjeti pušiti ni e-cigarete

Zagreb, 190509.
Kafic Krivi Put.
Puna Terasa kafica Krivi Put u kojoj je dozvoljeno pusenje. Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Poslije dugih “porođajnih muka” i nekoliko “ukora” Europske komisije, Vlada je jučer konačno u proceduru poslala Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda ne bi li se Hrvatska uskladila s europskom direktivom koja traži dodatno smanjenje promidžbe pušenja i podizanje svijesti o negativnim učincima duhanskog dima na zdravlje građana.

Jedna od većih novosti novog propisa je izjednačavanje elektronskih i običnih cigareta. Ubuduće u svim javnim prostorima u kojima je zabranjeno pušenje neće biti dozvoljena upotreba e-cigareta. To se odnosi i na osobe koje se pojavljuju na TV ekranima, kao i na fotografijama u medijima, što znači da cigaretama, bila običnim ili e, nema mjesta u medijima osim ako je riječ o umjetničkom djelu (film), kao što se i dosad toleriralo.

Ugostitelji

Novost je i odredba za ugostitelje, točnije kafiće u kojima je dozvoljeno pušenje, prema kojoj će se na displeju u slučaju kvara, odnosno ako nema dovoljne izmjene zraka morati ispisati poruka: “Zabranjeno pušenje zbog kvara na ventilacijskom uređaju”, a što će biti vidljivo gostima kafića.

Uz 42 fotografije koje će zauzimati najveći dio kutije cigareta, a na kojima će vrlo eksplicitno biti prikazane posljedice pušenja, odnosno zdravstveni rizici, svako pakiranje mora imati upozorenje “Pušenje ubija” te “Duhanski dim sadrži više od 70 tvari koje uzrokuju rak” i još jedno od 14 ponuđenih tipa “Pušenje povećava rizik od impotencije!”

Odvikavanje

Neće se smjeti prodavati cigarete s oznakama koje bi sugerirale da je neka vrsta cigareta “manje štetna” poput oznake mild, light, ultra light i slično, kao niti aromatiziranih cigareta, što je također zahtjev Europskog parlamenta.

U odnosu na nacrt ovog zakona, u prijedlogu koji će uskoro stići pred zastupnike predviđeno je da se na svakoj kutiji pušačima koji se žele odviknuti od te ovisnosti omogući i “prva pomoć” pa će na kutijama i na omotima na kojima se nalazi duhan za motanje nalaziti i telefonski broj za pomoć 08007999. Riječ je o tzv. bijelom telefonu Ministarstva zdravstva na koji se građani i inače mogu obratiti za pomoć u vezi sa zdravstvenom skrbi.

Što se mijenja: Novosti Zakona o ograničavanju
  • zabrana pušenja elektronskih cigareta u javnim zatvorenim prostorima
  • cigarete moraju biti bez arome
  • ukidaju se light, mild, slim... cigarete
  • ako ventilacijski uređaji u kafićima ne rade, na displeju će morati pisati: “Zabranjeno pušenje zbog kvara na ventilacijskom uređaju”
  • na kutijama cigareta bit će i telefonski broj 08007999 za pomoć onima koji se žele odviknuti od pušenja
  • “Pušenje ubija” i “Duhanski dim sadrži više od 70 tvari koje uzrokuju rak” mora pisati na svim duhanskim proizvodima na kojima će biti i jedna od 14 dodatnih poruka te jedna od 42 fotografije sa ‘slikama’ zdravstvenih rizika
 

ELIPSO

Izdvajamo