WASHINGTON - Najnovije istraživanje provedeno na Sveučilištu u Washingtonu pokazalo je da neke sorte jabuka mogu spriječiti poremećaje koji su povezani s pretilošću.
Za organizam je izrazito bitan uravnotežen ekosustav bakterija u probavnom traktu, kojem znatno pomažu probavna vlakna i polifenoli. Znanstvenici su proučavali učinak i sastav nekoliko sorti jabuka, te su zaključili kako je najkorisniji kultivar Granny Smith - reske i kisele zelene jabuke koje se lako mogu nabaviti u Hrvatskoj.
Granny Smith jabuke doprinose razvoju ‘dobrih’ bakterija u debelom crijevu zbog svoje velike količine probavnih vlakana i polifenola, uz relativno malu količinu ugljikohidrata. Unatoč žvakanju, želućanoj kiselini i probavnim enzimima, ovi spojevi netaknuti ulaze u debelo crijevo, gdje ferme...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....