U UMJERENIM KOLIČINAMA

ZAŠTITA OD DEBLJINE IDIJABETESA Čašica tekile donosiviše od dobrog raspoloženja

 Photomag/ Wikimedia Commons
Agavin bi se mogao koristiti kao alternativni oblik zaslađivača

Kako se čini, čašica tekile može nam donijeti i nešto više od samo dobrog raspoloženja na nekom tulumu. Naime, nova istraživanja pokazuju da bi ovo piće, naravno u umjerenim količinama, moglo biti i korisno za zdravlje. Meksički znanstvenici su na nedavnom kongresu Američkog udruženja kemičara (ACS) predstavili rezultate svog novog istraživanja koji su pokazali da su agavini, prirodni šećeri koji potječu od biljke agave od koje se i radi ovo popularno piće, u laboratorijskim pokusima zaštitili miševe od razvoja dijabetesa tip 2 kao i od debljine uzrokovane neodgovarajućom prehranom.

Autori ove studije podijelili su miševe u sedam skupina, od kojih je jedna skupina dobivala prehranu koja je uključivala čistu vodu, dok su ostale skupine dobivale vodu s dodatkom aspartama ili glukoze ili fruktoze ili saharoze aili sirupa od agave ili agavina. Kod miševa koji su konzumirali agavine došlo je do smanjenja unosa hrane i smanjenja tjelesne težine, kao i do sniženja razine šećera u krvi. Ovaj rezultat je bio sličan onom koji je postignut u kontrolnoj grupi miševa koji su uzimali samo čistu vodu. S obzirom na to da agavin djeluje poput dijetalnih vlakana i ne podiže razinu šećera u krvi, znanstvenici smatraju da bi se taj sastojak mogao koristiti kao alternativni oblik zaslađivača.

- Vjerujemo da agavini imaju veliki potencijal kao blagi zaslađivač. To su šećeri koji su visoko topivi, imaju nizak glikemijski indeks i neutralan okus, a to ih čini vrlo prikladnim za osobe oboljele od dijabetesa kao i za pretile osobe – kaže Mercedes G. Lopez iz Centro de Incetagcioan y de Estudios Avanzados, Biotechnology and Biochemistry Irapuato u Meksiku, no napominje i da agavini nisu tako široko dostupni i rasprostranjeni , ali ni tako jako slatki kao ostale vrste šećera i zaslađivača. Naime, agavini o kojima je riječ i od kojih se proizvodi alkoholno piće tekila, potječu od plave agave koja uglavnom ratse i u području oko meksičkog grada Tequile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:07