MESOJEDI ODAHNITE

NOVA STUDIJA POKAZALA Osobe koje konzumiraju meso imaju bolju kvalitetu života nego vegetarijanci

Osobe koje u svojoj prehrani konzumiraju meso imaju bolju kvalitetu života no vegetarijanci

Obožavatelji mesa mogu odahnuti. Prema jednoj austrijskoj studiji, oni koji jedu meso imaju manji rizik od srčanog udara, infarkta i alergija od vegetarijanaca. Istraživači su još uvijek podijeljeni oko ovog istraživanja. Danas je popularno odricat se mesa i mesnih proizvoda, no istraživanje provedeno u Grazu ne ide tome u prilog.

Osobe koje u svojoj prehrani konzumiraju meso imaju bolju kvalitetu života no vegetarijanci.

Nutricionistica Uwe Knop navodi kako su prehrambene studije uvijek spekulativne te kako ne možemo sa sigurnošću reći kako je meso upravo uzrok tome da „mesojedi“ imaju bolji život no vegetarijanci.

Istraživači koji su sudjelovali u izradi ove studije napominju kako ne mogu govoriti o uzročno posljedičnoj vezi između vegetarijanske prehrane i lošijeg života, no mogu izreći one rezultate koji su pouzdani.

U istraživanju je sudjelovalo 1320 sudionika koji su bili podijeljeni po ovisno dobi, spolu, životnim navikama kao što su pušenje, bavljenje sportom i slično. U svakoj skupini sudionici su imali podjednake životne navike, pačak i indeks tjelesne mase, jedino ih je razlikovalo to što su neki vegetarijanci, neki konzumiraju meso, neki puno mesa, dok neki puno povrća I voća.

Studija je pokazala kako vegetarijanci posjećuju liječnika više no „mesojedi“. I u ostalim kategorijama kao što su psihičko i fizičko zdravlje, društveni odnosi pokazalo se da vegetarijanci imaju lošiji način i kvalitetu života.

Ukupno 18 znanstvenika sudjelovalo je u analizi dobivenih podataka. Vegetarijanci duplo češće boluju od kroničnih bolesti kao što su: astma, dijabetes, migrena i osteoporoza, alergije.

Unatoč tome kako moderan život sugerira vegetarijansku prehranu, te riječi istraživača kako ne mogu točno pronaći uzročnika i izvor ovih razlika; pretpostavit ćemo kako je najbolje konzumirati raznoliku prehranu, ovisno o području na kojem obitavamo te godišnjem dobu u kojem se nalazimo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 14:17