NOVE PREPO RUKE

'ŽELITE LI SPRIJEČITI RAK, OVE STVARI HITNO IZBACITE IZ PREHRANE' Nova studija upozorava na opasnost od nekih uobičajenih i čestih namirnica

 Profimedia, Alamy
 

Stručnjaci savjetuju potpuno izbacivanje alkohola iz prehrane kako bi se smanjio rizik od pojave raka. Osim alkohola na crnoj su listi i zašećerena pića, brza hrana i procesuirano meso poput kobasica, špeka i salama, piše Independent.

Pijenje alkohola ne može biti opravdano nikakvim zdravstvenim razlozima, upozoravaju znanstvenici pozivajući se na čvrste nove dokaze koji upućuju na to da ova navika može uzrokovati neke oblike raka.

Ova upozorenja dio su šire kampanje za prevenciju raka kroz koju se nude preporuke o zdravoj prehrani i općenito načinu života nazvane 'nacrt kako pobijediti rak'.

Svjetski centar za istraživanje raka (WCRF) u objavljenom dokumentu kaže kako bi konzumaciju alkohola trebalo svesti na najmanju moguću mjeru: 'Za prevenciju raka najbolje je alkohol potpuno izbaciti iz upotrebe.'

Prema njihovoj analizi, alkohol se najviše povezuje s ovih šest vrsta raka: rak crijeva, dojke, jetre, usta i grla, jednjaka i želuca.

Iako neki smatraju da umjerena konzumacija alkohola štiti od raka bubrega, znanstvenici kažu da je rizik od pojave nekih drugih oblika raka veći nego bi bila eventualna korist.

Dodaju i kako rizik od pojave raka raste i s vrlo malom količinom popijenog alkohola.

'Ne postoji količina alkohola toliko niska da ne predstavlja nikakvu prijetnju.

Komentirajući najnovija saznanja, profesor Ian Gilmore, predsjednik Saveza za zdravlje i alkohol Velike Britanije, kaže: 'Pozdravljamo nova otkrića WCRF-a koja upozoravaju na povezanost konzumacije alkohola i pojave raka. Iz dokaza je razvidno da se konzumacija alkohola ne može opravdati nikakvim medicinskim razlozima. Nadam se da će ovaj dokument pokrenuti razne akcije kako bi se upozorilo na štetu prouzročenu zloporabom alkoholom.'

Studija također savjetuje liječenima od raka kako da si pomognu pravilnim odabirom prehrane i fizičkom aktivnošću te preporučuje oprez kod unosa zaslađenih pića, brze hrane i procesuiranog mesa i hrane općenito.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:04