VODA IZ SLAVINE

ZNANSTVENICI DOKAZALI Otkriven krivac za sve veći broj alergičnih na hranu: Klor iz slavine!

 Wikimedia Commons

Klor u vodi iz slavine mogao bi biti krivac za sve veći broj alergičnih na hranu, tvrdi se u najnovijoj studiji Sveučilišta Albert Einstein.

Naime, kemikalije koje se koriste za pročišćavanje pitke vode, a nalaze se i u nekim kućanskim predmetima te pesticidima mogu oslabiti toleranciju na neke vrste hrane. Istraživači su otkrili da osobe s visokim razinama diklorofenola u urinu, odnosno kemijskog nusproizvoda klora, imaju 80 posto veću vjerojatnost da će biti alergične na hranu.

Okidač na netoleranciju

Posljednjih godina raste broj alergičnih na hranu posebice u razvijenom svijetu, a procjena je da čak 4 posto djece ima alergiju na neku vrstu hrane. Poglavito se to odnosi na crijevne alergije povezane s kravljim mlijekom, pšenicom, sojom, jajima, celerom, kivijem, ali i drug...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. prosinac 2025 10:02