Jaka bol u želucu, mučnina, grčevi, probavni problemi, lagano povišena temperatura, sve su to simptomi crijevne viroze, ali i trovanja hranom. Kako onda razlikovati ta dva uzroka i kada reagirati. Na ta je pitanja za Dnevnik.hr odgovorila Iva Pem Novosel, specijalistica epidemiologije iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
U zimskom se razdoblju virusne crijevne infekcije javljaju češće dok je ljetno vrijeme idealno za razvoj bakterija u hrani. To, naravno, ne znači da se crijevna viroza ne može javiti ljeti ili da se zimi ne možete otrovati hranom. No, obzirom da su simptomi toliko slični teško je odrediti radi li se o virusu ili bakteriji.
Trovanje hranom uglavnom se manifestira u roku od jedan do osam sati nakon jela, a simptome želučane viroze ćete dobiti u roku od 24 do...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....