SLAVLJE U DOMU ZA STARIJE

BIVŠI PILOT PROSLAVIO 100. ROĐENDAN Igrao tenis sa 73 godine, vozio automobil do 90.: 'Pronašao sam rješenje za odbijanje negativnih misli'

    AUTOR:
    • Iva Badanjak

  • OBJAVLJENO:
  • 24.08.2018. u 21:12

Zagreb, 230818.
Dom za starije osobe Centar Zagreb, Klaiceva 10.
100. rodjendan gospodina Ivana Matiegke.
Na fotografiji: Ivan Matiegka s unukom i praunukom
Foto: Ivana Nobilo / CROPIX
Ivana Nobilo / CROPIX

Ivan Matiegka s unukom Majom Mihetec i praunukom Janom

Stogodišnjaku Ivanu Matiegku na proslavu je došao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

Nasmiješen i vitalan, kao da mu je bar 20 godina manje, Ivan Matiegka u društvu obitelji i prijatelja jučer je proslavio 100. rođendan u zagrebačkom Domu za starije osobe Centar u Klaićevoj ulici. Slavlje su mu priredili zaposlenici Doma koji su mu u čast napravili tortu i organizirali zbor. Tajna je dugovječnog života, kaže nam Matiegka, u tome što nema tajne.

- Život je lutrija, kako kome zapadne. Ipak, ja sam svoj režim uokvirio, sve je po satu određeno kada što radim. Najviše vremena provodim tako što odbijam razne negativne misli rješavajući sudoku. Tako ostajem aktivan i produktivan. A dok se ja zbog politike mogu žalostiti i uzrujavati, a zbog sporta veseliti, dotle sam donekle prisutan u ovom životu - kaže Matiegka.

Stalno u pokretu

Dodaje da mu je u životu najvažnija obitelj, koja je s njim proslavila i ovaj jubilarni 100. rođendan. - Jako mu puno znači što mu svako malo netko dođe u posjet. Bila sam dijete kad je otišao u mirovinu i puno sam vremena provodila kod njega i bake. Ja sam imala 12, a on je tada imao 73 godine i igrali smo tenis zajedno. Bio je jako aktivan, automobil je vozio do 90.

Obožavao je projektirati stvari, proučavao je kako se izvodi Pitagorin poučak, uzgon vode, sve kroz matematičke jednadžbe. Volio je mehaničke stvari, a nije ni čudo jer je završio strojarstvo - kaže unuka Maja Mihetec.

Bogat život

Uz nju, Matiegka je jako ponosan i na svoje dvoje praunučadi - sedmogodišnjeg Filipa i četverogodišnju Janu. Inače, Matiegka je proživio bogat život, bio je pilot, navigator i direktor, govori tri strana jezika - njemački, talijanski i francuski, a u domu je zadnjih šest godina.

Ravnateljica Štefica Karačić kaže da Matiegka najviše vremena voli provoditi u galeriji i na svježem zraku, rješavajući križaljke i sudoku uz pomoć povećala, a zlatne godine voli začiniti laganom gimnastikom i druženjem s prijateljima.

Na rođendanu je bio i gradonačelnik Milan Bandić koji je slavljeniku zaželio zdravlja i sreće.

Izdvajamo