BISTE LI DOZVOLILI?

Djeci na školskoj fotografiji izbijelili zube, uklonili pjegice i slušni aparatić: ‘Jeste li vi normalni?‘

 Jennie Hart/Alamy/Profimedia/Jennie Hart/alamy/profimedia
Tvrtka koja je snimala školarce u Marylandu roditeljima je retuširanje koje ih je razbjesnilo htjela naplatiti dodatnih 12 dolara

Brojni roditelji pobunili su se protiv sve raširenijeg trenda fotošopiranja dječjih školskih fotografija, a sada se rasprava preselila i na TikTok.

Kad je majka iz Marylanda Jennifer Greene otvorila paket koji je sadržavao školske fotografije njezine dvanaestogodišnjakinje, ostala je neugodno iznenađena. Tvrtka Lifetouch, piše The Independent, tražila je od roditelja dodatnih 12 dolara za uslugu fotošopiranja, odnosno retuširanja školskih portreta, nakon što su uslugu obavili bez dozvole roditelja.

Retuširanje, koje uključuje izbjeljivanje zubi, ujednačavanje tona kože i uklanjanje mrlja, protivi se onome što Greene kaže da pokušava usaditi svojoj kćeri, kako ona ne bi osjećala konstantni pritisak da mora uvijek izgledati savršeno.

- Ne slažem se s retuširanjem dječje školske slike, jer to djecu uči da trebaju izgledati savršeno cijelo vrijeme te kako uočenu manu mogu promijeniti jednim klikom miša, rekla je za New York Post.

Ogorčena u ime svoje kćeri, Greene se obratila pratiteljima na X-u, ranije poznatom kao Twitter, kako bi skrenula pozornost na spornu kompaniju.

- Trebat će mi netko da mi objasni zašto @Lifetouch nudi RETUŠIRANJE FOTOGRAFIJA za DJEČJE školske slike!?, objavila je. "Koji vrag?!"

Na pitanje o objavi, Lifetouch je u izjavi za The Post rekao: "Naš cilj je uvijek autentično snimiti svako dijete koje fotografiramo. Retuširanje fotografija u potpunosti je opcionalna usluga, koju korisnici odabiru dodati u foto pakete. Većina tvrtki koje se bave školskom fotografijom, ako ne i sve, nude tu uslugu".

Ali nije samo Greene ta koja je imala problema s retuširanjem školskih fotografija. Blogerica i majka Kristin Loerns iz Floride zatražila je "osnovno retuširanje" fotografija svog sina, ali kada ih je primila poštom, šokirala se.

- Dala sam dopuštenje za osnovno retuširanje, što bi bilo uklanjanje mrlja i prištića, a oni su mu umjesto toga uklonili sve pjegice koje ima, rekla je 36-godišnjakinja za The Post.

Nakon što je Loerns podnijela pritužbu Lifetouchu u vezi s tim problemom, tvrtka je odmah riješila problem tako što joj je poslala ponovno uređene slike koje su uključivale pjegice njezina sina.

Proces retuširanja koji provodi tvrtka Lifetouch znatno je ozbiljniji od tek jednostavnog postupka uklanjanja prištića ili sitnih nepravilnosti. Jedna majka obratila se TikToku i tvrdila kako je tvrtka izbrisala slušna pomagala njezina trogodišnjeg sina s njegove školske slike bez njezina pristanka. Video je otad prikupio 2,2 milijuna pregleda na platformi.

"Ovo su slušni aparati mojeg sina. Pomažu mu da čuje, dio su onoga što on jest, i sviđaju mu se", rekla je Rose na svojem TikTok računu @TheseDeafKidsRock. Nadodala je kako taj postupak njezinom sinu šalje poruku da bi se trebao sramiti tog dijela sebe, odnosno onoga što on jest.

Uz retuširanje, odnosno fotošopiranje fotografija koje su popularizirale društvene mreže, kod roditelja, ali i znanstvenika, veliku zabrinutost izazivaju i beskonačne opcije filtera koje mogu promijeniti izgled.

Podaci pokazuju kako su retuširane fotografija ili one s filterima u većoj mjeri štetne nego korisne za mlade ljude na društvenim mrežama, a pogotovo je to slučaj kod mladih djevojaka u razvoju.

image

fotografiranje školaraca

Luis Louro/Alamy/Alamy/Profimedia/Luis Louro/alamy/alamy/profimedia

Prema podacima Dove Self-Esteem Projecta, čak je 80 posto djevojaka do trinaeste godine koristilo određene filtre ili aplikacije koje im mijenjaju izgled na fotografijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:33