MAJSTOR IZ MEĐIMURJA

'Dvije i pol godine rada, 217 tisuća šibica i ponosno vam predstavljam - Pijanista!'

 Darko Tomaš / CROPIX

Šibice. Drveni štapići duljine oko 4 centimetra koje ljudi koriste jednokratno za paljenje vatre.

No, mladi umjetnik Tomislav Horvat (27) iz malenog međimurskog mjesta Podturen šibice vidi na drugačiji način. Za njega su šibice koristan umjetnički materijal, maleni dio slagalice ili puzzlea od kojeg se mogu stvoriti umjetnička djela.

Corleone

Kao što je nekad davno slavni renesansni kipar Michelangelo vidio anđela u mramoru pa je klesao dok ga nije oslobodio, tako se Horvatu u šibicama ukazao glumac Al Pacino u ulozi mafijaša Michaela Corleonea iz slavne filmske trilogije “Kum” pa je slagao i lijepio šibice tako dugo dok mu se slavni filmski lik nije ukazao u prepoznatljivoj pozi, zamišljen i zavaljen u svojoj najdražoj fotelji. Skulpturu je Horvat izrađivao gotovo dvije godine, a u nju je ugradio više od stotinu tisuća šibica.

- Najteži dio procesa je zapravo sastavljanje konstrukcije. Prvo moram izraditi konstrukciju skulpture od drva, drvenih ploča, papira, tkanine i stiropora, a tek onda mogu početi lijepiti šibice. Lijepim ih jednu po jednu i svaka je bitna jer svaka ima svoju određenu funkciju i svoje određeno mjesto i svaka je mali, ali itekako važan dio skulpture. Lijepim ih svaki dan po nekoliko sati i tako mjesecima, pa čak i godinama, tako dugo dok se ne ukaže skulptura u punom obliku - priča nam mladi umjetnik.

Jeftin materijal

Što se tiče troškova, naglašava da su šibice najjeftiniji materijal koji upotrebljava.

- Na šibice mjesečno trošim oko 50 kuna. Najveći trošak je ljepilo, zatim materijali za izradu konstrukcije pa onda lakovi i sredstva koja koristim za premazivanje gotovih skulptura i maketa kako bih ih očuvao i zaustavio njihovo propadanje, a šibice su zapravo najjeftinija stavka - naglašava.

Izradom maketa i skulptura od šibica počeo se baviti prije deset godina. Oduvijek je pokazivao afinitet prema likovnoj umjetnosti. U mladosti je, kaže, volio crtati, pohađao je i Školu animiranog filma u Čakovcu, a zbog ljubavi prema crtanju upisao je i Srednju graditeljsku školu u Čakovcu.

- Zbog svoje ljubavi prema crtanju želio sam se baviti likovnom umjetnošću, no u razgovoru s roditeljima zaključio sam da se od toga kod nas, nažalost, ne može živjeti. Roditelji su me zato usmjerili prema arhitekturi pa sam tako upisao Graditeljsku školu. U sklopu školovanja odrađivao sam i praksu u jednom arhitektonskom birou u Čakovcu i tamo sam otkrio “umjetnost šibica” - kaže Horvat.

- U sklopu prakse učio sam, između ostalog, izrađivati i makete i to me zaintrigiralo pa sam počeo istraživati i došao do zaključka da su najljepše makete one koje se izrade od šibica. Počeo sam se izradom maketa od šibica baviti i kod kuće. Kad sam izradio most, utvrdu i vjetrenjaču, shvatio sam da trebam novi izazov - naglašava.

“Michael Corleone” bio je njegova prva skulptura od šibica, a zatim se odvažio na još ambiciozniji projekt, izradu skulpture “Pijanist”.

- Od šibica sam izradio vjernu repliku klavira sa svim njegovim dijelovima. Čak su i pokrov za tipke i poklopac mobilni i mogu se otvarati i zatvarati. Uz klavir, izradio sam i skulpturu pijanista. Prva ideja je bila da napravim vjernu inkarnaciju Mozarta, no nisam uspio pronaći ni jednu njegovu vjernu sliku iz profila pa sam od toga odustao. Za izradu ‘Pijanista’ potrošio sam ukupno oko 217 tisuća šibica i više od dvije i pol godine - ističe.

Izložbe

U međuvremenu, njegov talent počeli su uočavati ljubitelji umjetnosti diljem Hrvatske pa je tako svoja djela počeo i izlagati.

- Prošle godine svoje makete i skulpture izložio sam u zgradi Scheier u Čakovcu u sklopu manifestacije Porcijunkulovo te u knjižnici “Tin Ujević” u Zagrebu, a trenutačno sam u pregovorima za izložbe s jednom galerijom iz Zagreba i s jednom ustanovom iz Čakovca. Moj krajnji cilj je izlagati diljem Hrvatske i inozemstva, a san mi je da jednog dana otvorim svoju galeriju. Dobivam i puno narudžbi za izradu maketa raznih građevina i predmeta no najčešće takve narudžbe ljubazno odbijem. Kao prvo, nikad ne znam koliko bih to naplatio, a kao drugo, takvi poslovi mi oduzimaju vrijeme za izradu skulptura - ističe mladi međimurski umjetnik.

Ovih dana počeo je s izradom i svoje treće skulpture naziva “Sonny Corleone”.

- Po uzoru na filmsku trilogiju “Kum”, moja je ideja stvoriti trilogiju skulptura na tu temu pa sam se tako odlučio izraditi skulpturu Michaelova brata Sonnyja kojeg je na filmskom platnu utjelovio James Caan, a u budućnosti planiram izraditi i treći lik iz te filmske trilogije, no još nisam odlučio koji - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:10