NAŠLI SU NOVI DOM U HRVATSKOJ

EMOTIVAN SUSRET OBITELJI NA ZAGREBAČKOM AERODROMU NAKON TRI GODINE RAZDVOJENOSTI IZMAMIT ĆE VAM SUZE 'Kad sam ih vidio, gotovo da mi je srce stalo...'

 JRS - Isusovačka služba za izbjeglice
 

Ahmed Alafloog, koji je bio prisiljen napustiti svoj dom u Bagdadu zbog teškog nasilja, konačno je u Zagrebu nakon gotovo tri godine zagrlio svoje sinove i suprugu. Fotografije njihovog emotivnog susreta na aerodromu objavila je na svojoj stranici na Facebooku Isusovačka služba za izbjeglice (JRS) uz emotivan status:

‘Nakon gotovo tri godine Ahmed je ovu subotu u svoje naručje primio svoje sinove. Isusovačka služba za izbjeglice svjedočila je tom neprocjenjivom trenutku nakon što smo dva mjeseca radili na spajanju njegove obitelji. I nama je poskočilo srce i teško je bilo zatajiti emocije. Ovakvi trenuci ohrabrenje su nam i podsjetnik koliko je važno provoditi našu misiju praćenja, služenja i zagovaranja prava izbjeglica te biti bezuvjetna potpora ljudima koji nas trebaju.’

Bijeg od nasilja

Priča ove iračke obitelji samo je jedna od tisuću priča izbjeglica kojima Hrvatska svjedoči. Njihov završetak izmamio je suze radosnice na oči, no mnogi nisu te sreće.

Ahmed je iz Iraka pobjegao zbog teškog sektaškog nasilja, pričaju nam u JRS-u, kako bi pokušao pomoći svojoj obitelji i omogućio sinovima siguran i zaštićen život. U Republiku Hrvatsku stigao je s velikim izbjegličkim valom tijekom 2015. godine nakon čega je nastavio svoj put za Finsku. Obitelj je čitavo to vrijeme čekala u neizvjesnosti.

Zbog Dublinske uredbe koja propisuje da je prva država u koju tražitelj azila pristigne ujedno i jedina odgovorna za cjelokupni postupak ispitivanja zahtjeva za azil, Ahmeda nakon godine dana vraćaju u Hrvatsku. Smješten je u Prihvatilište za tražitelje azila u zagrebačkim Dugavama.

Azil u Hrvatskoj

Premda je s obitelji od tada redovito kontaktirao, propušteno se virtualnim putom nije moglo nadoknaditi, a strah i osjećaj usamljenosti javljao se sve češće. Svjetlo na kraju tunela ugledao je nakon provedenih godinu dana u prihvatilištu kad je dobio pozitivnu odluku o svom zahtjevu za azil. Odmah je pokrenuo i postupak spajanja s obitelji.

‘Upoznao sam Ahmeda u Prihvatilištu i kad je dobio azil odlučio sam mu pomoći da dovede svoju obitelj u Hrvatsku. Pravo smo kontaktirali hrvatsku ambasadu u Kairu u Egiptu i predali im svu potrebnu dokumentaciju za spajanje obitelji. Nakon dva mjeseca dobili smo odgovor iz hrvatske ambasade da je njegovoj ženi i djeci odobrena viza za Hrvatsku i preostalo je samo kupiti kartu za avion i doći u Zagreb. Iako već imam iskustva sa spajanjem izbjegličkih obitelj, slučaj obitelji Alafloog bio je na svu sreću oslobođen birokratsko-političkih pritisaka s kojima se znam susretati’, rekao je Mazen Al Ahmed, djelatnik Isusovačke službe za izbjeglice.

Susret nakon tri godine

Obitelj Alafloog stigla je u Hrvatsku 13. siječnja u 19 sati . No, ni tu još nije bio kraj.

Unatoč neopisivoj želji i nestrpljenju nisu mogli proći graničnu kontrolu s obzirom da im je viza za RH počinjala teći tek od sutrašnjeg dana, 14. siječnja.

Usprkos svemu Ahmed je već čekao na aerodromu u pratnji djelatnika JRS-a. Strpljivo je pričekao ponoć, bojeći se i strepeći da nešto ne krene po zlu, nešto što će ga ponovno odvojiti od njegove obitelji.

U ponoć, vrata na aerodromu su se otvorila i sinovi su potrčali ocu u zagrljaj. Nitko nije mogao suzdržati suze, posebno majka.

‘Kada sam ih vidio, gotovo da mi je srce stalo, samo sam kleknuo pred njih i zagrlio ih. Nisam ih želio pustiti. Obitelj me cijelo ovo vrijeme držala na životu, a sada ćemo ovdje u Hrvatskoj zajedno stvoriti novi život. Bitno je da smo zajedno i da je mir’, rekao je emotivni Ahmed.

Obitelj Alafloog trenutačno živi u zagrebačkom nasilju Botinec i uskoro će upisati svoje sinove u osnovnu školu kako bi nastavili svoje obrazovanje.

Integracija

Isusovačka služba za izbjeglice nastavit će pružati potporu obitelji Alafloog u njihovom integracijskom procesu, redovitim obilaskom, pomoći pri traženju posla i uključivanjem obitelji u različite aktivnosti s ciljem podizanje kvalitete njihovog obiteljskog života.

Isusovačka služba za izbjeglice je neprofitna humanitarna udruga koja prati, služi i zagovara prava izbjeglica i drugih nasilno raseljenih osoba. Udruga je dio mreže šire međunarodne humanitarne organizacije Jesuit Refugee Service (JRS). U Hrvatskoj su tijekom Domovinskog rata brinuli za potrebe i prava izbjeglica i prognanika koji su morali pobjeći pred ratom i progonom. Od 2010. posebno se posvećuju potrebama osoba koje u Hrvatsku stižu iz afričkih i azijskih zemalja kao tražitelji azila u potrazi za sigurnošću i zaštitom.

Psihosocijalna potpora, pravno savjetovanje, tečajevi hrvatskog jezika, računalni tečajevi, kao i posebno osmišljene radionice za osnaživanje žena samo su neke od aktivnosti kojima JRS svakodnevno pomaže izbjeglicama u Hrvatskoj.

Izbjeglička kriza dosegnula je vrhunac u ljeto 2015. kada je milijun izbjeglica prešlo preko zapadnog Balkana na putu u bogate europske zemlje. Prema Dublinskom protokolu, izbjeglice moraju zatražiti azil u prvoj zemlji EU-a u koju stignu. No, Njemačka je suspendirala dublinska pravila za sirijske izbjeglice i zaustavila deportacije u zemlje ulaska. Prema prošlogodišnjim procjenama u Hrvatsku je vraćeno oko 750 izbjeglica iz drugih zemalja članica EU, ponajviše Austrije i Njemačke. Hrvatska je 2016. primila 637 tražitelja azila, u prva tri mjeseca prošle godine njih 81, a svakodnevno pristižu novi koje se smješta u centre za tražitelje azila u Zagrebu i Kutini. Kroz Hrvatsku je prema procjenama prošlo više od 600.000 izbjeglica s Bliskog istoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:28