OLIMPIJSKI BMX BANDIT

FOTO: Na igrama u Tokiju uvodi se BMX disciplina, a naš Marin Ranteš (23) najjači je kandidat za medalju. Za uspjeh je najviše zahvalan majci

 

Hrvatski BMX vozač Marin Ranteš (23) jedan je od naših najboljih ekstremnih sportaša današnjice, a posljednjim je rezultatom na Nitro World Games natjecanju u američkoj Kaliforniji definitivno potvrdio kako itekako možemo ozbiljno na njega računati na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, kada će njegova disciplina BMX Park biti inaugurirana u olimpijsku.

Inače, Nitro World Games jedno je od najpoznatijih i najvažnijih američkih natjecanja u ekstremnim sportovima, gdje na pozivnicu dolaze najbolji svjetski natjecatelji u agresivnom rolanju, BMX-u, skejtu i motocrossu, a među njima se i ove godine zasluženo našao mladi Varaždinac Marin Ranteš.

On se u strašnoj konkurenciji prvo plasirao u polufinale, da bi zatim sucima pokazao vještine koje već nekoliko mjeseci brusi u privatnom parku Daniela Dhersa u Americi, koji je jedan od najboljih BMX-era u povijesti tog sporta. Marin je sjajno odradio i taj polufinalni nastup te se time plasirao među veliku šestorku koja je išla u finale, a tamo su se pored njega našli i Boyd Hilder, Colton Walker, Ben Wallace, Dennis Enarson te Logan Martin.

Dečki su u finalu imali pravo na tri vožnje i mogućih 100 bodova, a u ukupnom poretku najviše je skupio Logan Martin (91,4 bodova). Stepenicu niže od Logana našao se Dennis Enarson sa 90 bodova, zatim Ben Wallace sa 88,4 bodova, Colton Walker sa 88, 2 boda pa Boy Hilder sa 87 bodova, dok je Marin Ranteš odnio šesto mjesto na ovom natjecanju osvojivši 81,6 bodova.

TV spektakl

Natjecanje Nitro World Games potomak je Nitro Circus serije događanja i natjecanja koju predvodi jedan od najbitnijih ekstremnih sportaša u povijesti, Travis Pastrana, kojeg se šira javnost vjerojatno sjeća kao profesionalnog stuntmana i motocross vozača koji u nizu svojih nevjerojatnih pothvata ima i spektakularni skok u Grand Canyon biciklom, nakon čega je otvorio padobran kojim se prizemljio na tlo. Bio je to televizijski spektakl koji su pratili milijuni ljudi, a Pastrana se ovim skokom prometnuo u povijest kao čovjek koji je prvi spojio ekstremni biciklizam s base jumpingom.

Osim toga, Nitro World Games bilo je i prvo natjecanje u Ranteševoj karijeri u kojem je vozio bowl. Ukratko, riječ je o betonskom skejt parku s visokim rampama kakve, kako kaže Marin, nije do sada ni imao priliku isprobati. Bowl parkova inače nema u Hrvatskoj, ali ni u okolici.

“Presretan sam! Ostvario sam najbolji uspjeh u svojoj karijeri, i to bez ozljeda. Sad sam spreman za ići dalje. Trenutačno sam u avionu, putujem za Holly Springs gdje ću sljedećih 15 dana trenirati u parku Daniela Dhersa”, izjavio je kratko Marin Ranteš nakon povijesnog finala u Kaliforniji.

Vrijedi istaknuti kako ovaj Rantešev rezultat ne dolazi niotkuda, on je već nekoliko godina konkurentan na svjetskoj BMX sceni. Redovno ga pozivaju na najelitnija svjetska događanja i natjecanja posvećena tom biciklističkom sportu, gdje ostvaruje prilično zapažene rezultate. U ovoj je natjecateljskoj sezoni to, čini se, kulminiralo pa se pokazao odličnim i na prestižnom FISE svjetskom kupu (Festival International des Sports Extremes), gdje se redovno počeo penjati na postolja.

Učitelji vještine

Započeo je s trećim mjestom u francuskom Montpellieru, a u travnju se u Hirošimi unatoč ozljedi plasirao među dvadeset najboljih vozača. Tek dva mjeseca kasnije, nakon što se oporavio od ozljede, osvojio je drugo mjesto u kanadskom Edmontonu te je tako potvrdio najboljima na svijetu da ih neće skoro ostaviti na miru. Ranteš je ljetos završio drugi i na najbitnijem domaćem natjecanju u ekstremnim sportovima - osječkom Pannonian challengeu - gdje smo imali priliku porazgovarati s njime o BMX-u i treninzima s Venecuelancem Danielom Dhersom, legendom tog sporta, koji ima svoj privatni park u Sjevernoj Kaliforniji, gdje Marin provodi mjesece trenirajući sa, zapravo, jednim od svojih najvećih konkurenata i BMX učitelja kojeg je u ovoj sezoni napokon i prestigao.

“Da, tako je ispalo. Ali nije sve u BMX-u samo rezultat i natjecanje, iako je svima drago biti što bolji. Dhers je totalni car, odličan vozač, ali i još bolji prijatelj i njemu je baš drago kad ja naučim neki novi trik ili ga prestignem na natjecanju. Dhers je baš skroman, on je odrastao u siromašnoj obitelji iz Venecuele i sportom je uspio dosegnuti dječačke snove, tako da mislim da je zbog toga spreman pomoći svakom mladom vozaču koji se trudi i u kojem prepozna sebe u takvoj situaciji prije nego što je postao slavan i jedan od najboljih na svijetu”, rekao nam je Ranteš, čiji nas stav oko toga ne čudi, s obzirom na to da ekstremni sportovi, kompetitivnosti unatoč, zadržavaju duh zajedništva i prijateljstva kakav se ipak ne viđa često u konvencionalnijim sportovima.

Ljeto za pamćenje

“Da mi je netko prije sedam godina rekao da ću konkurirati jedan dan s Dhersom za postolja na najvećim svjetskim natjecanjima, ne bih mu vjerovao. Mi smo tada gledali u njega kao u Boga, a evo me sada vozim ravnopravno s njim. Često odlazim k njemu u Ameriku gdje ostanem i po nekoliko mjeseci kako bih mogao s njime voziti i trenirati”, pojasnio nam je Marin, koji je posljednjih godina postao bitan faktor na važnim svjetskim BMX natjecanjima, a čija bi karijera vrhunac mogla doseći na nadolazećoj ljetnoj Olimpijadi u Tokiju 2020., gdje će, po svoj prilici, biti jedan od ozbiljnih kandidata za olimpijsku medalju koja bi Hrvatskoj mogla biti i prva olimpijska medalja u ekstremnim sportovima do sada.

“Puno treninga je iza mene. Imam super sponzore koji me podupiru u putovanjima, a moram spomenuti i mamu koja mi je oduvijek bila podrška. Sretan sam što sam dogurao tu gdje jesam i da danas živim svoj san - putujem, uživam i vozim BMX. Moj posao je voziti bicikl, a to je ono što uistinu volim raditi. Koliko ljudi danas ima tu priliku?” završio je Marin Ranteš, najbolji hrvatski ekstremni biciklist koji trenira tristotinjak dana u godini, a iza sebe već ima niz velikih rezultata koji su ga na sceni ekstremnog biciklizma prometnuli u ozbiljnog kandidata za osvajanje prve olimpijske BMX medalje u Tokiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:53