POTEZ JEDNOG NEČOVJEKA

FOTO: TKO JE OVE ŠTENCE OSTAVIO USRED NOĆI KRAJ CESTE? Okrutni vlasnik odvojio ih od majke, čudom su spašeni: 'Pomozite nam da nađemo krivca'

Pronađeni psi
 Privatni album
 

Hladna noć u petak, cesta između Gradca i Ploča u Dalmaciji. Pet malih, kao noć crnih štenaca tužno je cviljelo za mamom, od koje ih je nečovjek odvojio. Sigurno je mislio da je jako human jer ih nije ubio - to što ih je bacio uz cestu bio je prekrasan čin ljubavi i milosrđa.

Čisto je čudo da su malena bića krenula u drugom smjeru - put potrage za mamom, njenom toplinom i sigurnošću nije ih vodio na magistralu, nego pod žičanu ogradu koja je postavljena da spriječi odron kamenja na cestu. To im je spasilo život.

- Joško Žderić iz obližnjeg Rogotina, koji inače spašava pse, nazvao me i rekao da ima dojavu da su psi negdje uz cestu u Baćini. On je na čelu Udruge prijatelja životinja Buddy Ploče, s kojima imamo dobru suradnju. Budući da nije bio doma, nego u Zagrebu, zamolio me da nađem pse. Zvao sam svog vijećnika Marina Višticu i nas dvojica smo sjeli u automobil i krenuli u potragu - kaže Matko Burić, načelnik općine Gradac.

Privatni album
Pronađeni psi

Nakon pola sata traženja u mraku su jedva pronašli pet malih bića: dva mužjaka i tri ženkice. Matko ih je doveo k sebi doma, s nadom da njegov pas neće imati ništa protiv privremenih sustanara. Tako je i ispalo - štenci su proveli mirnu noć, a onda je po njih došao Žderić, koji ih je odveo k sebi.

- Bili su kao i svi štenci: malo su cviljeli, prestrašeni, a onda su se najeli i zaspali. Vjerojatno im je utjeha što su jedni uz druge, iako im je sigurno bio šok odvojiti se od majke i završiti na nepoznatom terenu - dodaje Burić, koji je pozvao sve koji imaju ikakve informacije o vlasniku da to jave njima ili policiji. Nadaju se da će to netko učiniti, kako bi okrutni vlasnik koji je to napravio bio kažnjen.

- Malci sad traže dom i nadam se da će ga uskoro pronaći, jer su divni. Općina Gradac radi na rješavanju svih problema sa psima - popisat ćemo sve kujice u općini i platiti kastraciju. To se odnosi i na pse koji imaju vlasnike, ako se oni na to odluče. Nadam se da hoće, jer bi se kastracijom riješili problemi i ne bi bilo ovakvih slučajeva - kaže Burić, čija je općina, prva u Dalmaciji, pod njegovim vodstvom donijela odluku da se psi ne smiju vezati lancem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:29