ZLOSTAVLJANJE ŽIVOTINJA

VIDEO: KAO ŠTENE JE STAVLJENA NA LANAC. KAKO JE RASLA, LANAC JE URASTAO POD KOŽU Vlasnica tvrdi da je pas nestao, a veterinari su u šoku

 
 Anubis Klub, veterinarska ambulanta / Facebook

- Jednog je jutra prije tri mjeseca samo nestao. Nekad ode, pa se vrati, tako da sam mislila da će doći nazad. Ostavljala sam dvorišna vrata otvorena, misleći da će doći, ali ima tu imigranata u selu, pa sam ih morala zatvarati u strahu da mi netko ne bi došao u dvorište. Pas je bio na lancu i nikad ga nismo šetali. Djeca su me molila da ga uzmem, pa smo ga doveli doma, ali lajao je na njih, pa ga nisam mogla pustiti da slobodno šeće dvorištem - drhtavim glasom počinje svoju ispovijest Snježana Drenjančević (38) iz mjesta Kruševica, nedaleko od Slavonskog Šamca.

Ona je vlasnica kujice Poni, koja je jučer pronađena u Županji. Nesretni je pas, kažu veterinari, kao štene stavljen na lanac. Kako je životinja rasla, lanac joj je urastao pod kožu. Na nekim je mjestima hrđav, a na drugima se ispod kože nalazio čak centimetar i pol. Zbog toga su se stvorile gnojne otvorene rane, a koliko je pas patio zbog urastanja lanca, nitko ne želi ni nagađati.

Veterinari iz vukovarskog Anubis kluba, koji je zdravstveno zbrinuo godinu i pol dana staru kujicu, kažu da lanac nije urezan u kožu, što se zaista moglo dogoditi u roku od nekoliko mjeseci, nego je u nju doslovno urastao.

- To je trajalo jako, jako dugo. Lanac smo čupali van kariku po kariku, a rane su bile pune gnoja. Kujica je trenutno kod nas u stacionaru i na antibioticima je, a kad se oporavi, tražit će privremeni smještaj, dok se sve pravno ne riješi - kaže veterinarka Vesna Marošinac iz Anubisa. Pas je na skrbi udruge Rocco iz Vinkovaca, koja trenutačno prikuplja sredstva za troškove njegova liječenja, koji će biti veliki.

Poni je na ulici pronašla Sanela Krištić, koja je najprije na jednom lokalnom portalu vidjela da se u Županji nalazi navodno agresivan pas. Otišla je po njega s prijateljicom, očekujući da će imati muke s njegovim hvatanjem. No, 15 kilograma teška kujica mahala je repićem.

- U jednom trenutku je pokraj nas prošla djevojčica na biciklu, a malena ju je tako zaljubljeno promatrala da mi se srce slomilo. Očito ju je podsjetila na nekoga koga zna i voli. Priče o tome da je agresivna obična su glupost, jer je kujica prekrasnog karaktera, iako se sva tresla i bilo je očito da je u bolovima. Da, boji se svega i očito je bila zlostavljana - kaže Sanela.

No, vlasnica Snježana, koja cijelo vrijeme o psu govori "on", premda je riječ o kujici koja joj je u dvorištu stajala zavezana barem godinu dana, tvrdi nešto drugo. Pas je, kaže, na djecu neprestano lajao. Tvrdi i da lanac nije urastao u vrijeme kada je pas bio kod nje. Sigurno se to dogodilo u zadnja tri mjeseca, nagađa Ponijina vlasnica.

- U šoku sam i cijelu sam noć plakala. Muž mi je u Zagrebu, bolestan je, ima problema sa srcem. Imam šestero djece. Oni su me nagovorili da psa uzmem i nekad su se igrali s njime. Svaki sam ga dan hranila i nosila mu vodu. Imamo kućicu za njega u dvorištu i nemamo boks, a čula sam da to treba imati. Ne znam ni sama više ništa, ali bio nam je jako drag. Plakala sam misleći što mu se sve događalo ova zadnja tri mjeseca - kaže Snježana, koja dodaje da su se njena djeca, a u kući ima čak četiri đaka, dok su bili mali neprestano igrala sa psom. Mlađi sin, koji sad ide u 2. razred osnovne škole, bio je najviše vezan za Ponija. Zbog toga mu nije ni rekla da je pas pronađen, jer ne zna kako mu objasniti da se psu nešto loše dogodilo i da je operiran.

- Plakala sam cijeli dan, a djeca su se zabrinula jer su mislila da plačem zato što se tati nešto dogodilo. Nisam nikome rekla da su ga pronašli i ne znam što ću. Nisam znala da nekoga moram obavijestiti da je nestao, zato to nisam učinila. To nam je prvi pas. Znala sam samo da ga moram cijepiti protiv bjesnoće, što smo i napravili. Bio je tu kod nas veterinar koji je to napravio - kaže Snježana.

To je točno - zaposlenik veterinarske stanice Cvitan iz Slavonskog Šamca u veljači je cijepio psa. On ga je i čipirao te u sustav unio kao mužjaka, jer su mu tako vlasnici rekli. Nije pogledao spol psa, kao ni njegovo zdravstveno stanje. U ambulanti kažu da su psa cijepili, ali da nemaju više podataka o tome.

- Nas je troje koji tu radimo, a ne znam tko ga je cijepio. Gledajte, sigurno nitko nije primijetio taj lanac. Mi odemo jednom godišnje kod ljudi koji nas pozovu i vidimo da pojedinci drže psa u kojekakvim uvjetima. Ali, što ćete, mi tu ništa ne možemo - kažu u toj veterinarskoj stanici.

No, drugi veterinari kažu da ne govori istinu. Zlostavljanje psa mora prijaviti prema Zakonu o zaštiti životinja.

- Kad vidim psa s kojim nešto ne valja, najprije mi moj moral ne dopušta da to prešutim. Pitat ću vlasnika o tome, upozorit ću ga, a istovremeno ću i veterinarskoj inspekciji prijaviti što ne valja. U mnogim slučajevima veterinari, nažalost, zažmire na ono što vide, jer misle da je psu bolje u takvim uvjetima nego u nekom šinteraju ili da ga se usmrti - smatra veterinarka Silva Rakočević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:30