MOJIH 5 MINUTA SLAVE

HRVATICA KOJA JE NA NJEMAČKOM 'MILIJUNAŠU' OSVOJILA 250.000 € Roditelji su me nagovarali da se prijavim. Sad im se želim odužiti za sve što su mi dali

 

Zaustavila se taman na vrijeme. Michaela Barišić u petak navečer je u njemačkom “Milijunašu” osvojila 250 tisuća eura, a srca publike odgovorom na pitanje što će s tim novcem: roditeljima omogućiti putovanje. “Oni su gastarbajteri i jedino što su vidjeli je autoput A8 prema Salzburgu i Hrvatskoj”, rekla je Michaela.

I time što je na opće zaprepaštenje, u najnapetijem trenutku, mirno izrecitirala pjesmu koju je napisala baš za ovu priliku. Michaela Barišić odgovorila je točno na 13 od mogućih 15 pitanja u RTL-ovu TV showu “Tko želi biti milijunaš”. Odustala je na onom za 750 tisuća eura: Na osnovu čega je utvrđena maksimalna težina od 25 grama? Mogući odgovori bili su njemačko poštansko pismo, strelica za pikado, nirnberška kobasica i unca zlata. Michaela je pretpostavljala da bi odgovor mogla biti strelica za pikado. Točan odgovor? Kobasica.

Majka u publici

Michaela već 20 godina gleda “Milijunaša”, uvijek je voljela pogađati odgovore.

“Roditelji su me stalno nagovarali da se prijavim. Ovog ljeta sam prvi put to shvatila ozbiljno i prijavila se”, priča Michaela za Jutarnji.

Achtung! Sperrfrist für alle Medien bis Mo., 14.01.2019, 22:15 Uhr!

Moderator Günther Jauch mit Michaela Barisic
Günther Jauch i Michaela Barisic

Prvo se prijaviš online, odgovoriš na niz pitanja i pošalješ fotografije, a potom te zovu na casting. A u studiju? Trema ju je uhvatila samo na početku, kad o brzini ovisi tko će od kandidata dobiti priliku da sudjeluje u emisiji.

“Poslije ništa. Sjediš u stolcu, oko tebe je sve u mraku, ne vidiš ni publiku ni kameru. Voditelj je strašan tip, smiren i opušten, što pomaže”, hvali voditelja Günthera Jaucha.

Nije bila nervozna, kakva korist od nervoze? “Računala sam, ako dobijem nešto, super, ako ne, ništa.” Možda sam imala sreće, dodaje. U publici ju je bodrila majka Vera. Kamera je pokazivala kako se trese, plače, ne vjeruje.

Michaela se želi barem malo odužiti roditeljima za ono što su dali njoj i drugoj djeci.

“Tu u Schwarzwaldu gdje živimo ima toliko lijepih mjesta za obići, putovala sam i po Njemačkoj, bila u Parizu i drugdje, a mama i tata jadni ništa. Samo do tvornice, za praznike u Hrvatsku, žurili su se da naprave kuću što prije”, priča Michaela.

Roditelji su joj 1970. došli u Njemačku, tu se i ona rodila. Prvo je krenula majčina sestra, koja je potom povukla ostale. Našla im je posao pa su došli u Villingen, grad od 81.000 stanovnika u južnoj njemačkoj pokrajini Baden-Württembergu, na 100 kilometara od Stuttgarta.

Wikipedia kaže da su u Villingen-Schwenningenu rođeni Robert Prosinečki i bacačica kladiva Ivana Brkljačić.

Roditelji su radili u Kienzleu, tvornici koja je, među ostalim, proizvodila parking satove. Svake godine dolazili su u Hrvatsku: prvo u Đakovo, gdje živi očeva obitelj, i kasnije u Pulu, gdje su gradili kuću. “Do Pule nam je 960 kilometara, nije to daleko”, kaže Michaela. Danas su roditelji u mirovini i žive u Puli.

Roditelji Michaele Barišić

Majka Vera rođena je u Osijeku. Njezin otac, Michaelin djed, bio je Nijemac koji se oženio u Osijeku i ostao tamo. Kad su kćeri otišle u Njemačku, ubrzo su za njima otišli i roditelji.

Odbojkašica

Michaelino dvoje djece već su druga generacija rođena u Njemačkoj. Ona i suprug trude se s njima pričati hrvatski. Drugi jezik je bogatstvo.

Djeca su odmah jasno rekla što očekuju od mame u “Milijunašu”: kćerkica želi macu, a sin tenisice, ispričala je natjecateljica njemačkim medijima prije nego što je otišla u posljednji krug, u kojem će osvojiti 250.000 eura.

Michaela Barišić od 12. godine igra odbojku. I danas igra, trenira svoj klub i radi kao sutkinja i za mušku i za žensku odbojku. Za suprugu i majku dvoje djece to je dodatni posao.

Prvo je 10 godina radila za Lufthansu, u njihovoj turističkoj agenciji, a nakon rođenja sina nastavila je u pokrajinskoj agenciji za poticanje investicija i otvaranje novih radnih mjesta. Tu se bavi marketingom, ali joj uskoro istječe ugovor. Dobitak na “Milijunašu” dobro joj je došao pa ne mora odmah tražiti novo radno mjesto.

Ionako se ne brine, vjeruje da će bez većeg problema naći novi posao, u gradskoj ili pokrajinskoj upravi, možda u administraciji nekog od fakulteta u svojem rodnom gradu.

“Radim neprestano od svoje 16. godine. Vrijeme je da se i ja malo odmorim”, smije se Michaela Barišić.

Hoće li se nastaviti prijavljivati u kvizove? “Ispunila sam želju i sad mi je dosta. Bila sam na najvećem kvizu u Njemačkoj”, kaže Michaela. Što se nje tiče, želja je ispunjena i nema tog kviza koji bi joj predstavljao potreban izazov.

Njemački mediji pišu o njoj kao natjecateljici čeličnih živaca koja se odlično snašla u teškoj situaciji. Kod pitanja vrijednog 750.000 eura povjerovala je svojem osjećaju i na vrijeme se zaustavila, piše Südkurier. Pitanje je bilo preteško. Zatražila je joker “Pitaj publiku”.

“Srećom sam se zbrenzala, inače bih pala na 1000 eura”, ispričala je u razgovoru za Stuttgarter Zeitung. Prije toga joj je u pomoć uskočio brat Robin Barišić. Iskoristila ga je kao džokera kad nije znala odgovor na pitanje koji se film smatra najuspješnijim filmom svih vremena. To je “Avatar”, znanstveno-fantastični film iz 2009., u režiji Jamesa Camerona, autora “Titanica”.

Za Stuttgarter Nachrichten ispričala je Michaela Barišić da u slobodno vrijeme gleda mnogo dokumentaraca. Uz to i mnogo uči. Uz rad je bila upisala studij kulturne povijesti i društvenih znanosti. Specijalno za “Milijunaša” pripremala se proučavajući atlas, jedan leksikon i priručnik za natjecatelje u kvizovima. Slabe strane su joj klasična literatura, glazba i fizika.

Velika očekivanja

Obitelj je prvotno nije ozbiljno shvaćala, tek kad se drugi put pojavila u emisiji “Milijunaš” počeli su sastavljati svoje liste s popisima stvari koje im mora kupiti kad osvoji nagradu. Vrlo brzo su njihova očekivanja toliko narasla da ih je morala vraćati u realnost.

Michaela se predstavlja kao mlada, sposobna žena s nogama čvrsto na tlu. “Nisam se izblamirala niti išta izgubila, što bi čovjek htio više?” ispričala je novinama iz Stuttgarta.

Njemačke medije i publiku osvojila je opuštenošću i nonšalantnošću. I u razgovoru je vedra i šarmantna. Ipak, nitko nije očekivao da će biti tako kul i u petak pred televizijskim kamerama, u najnapetijem trenutku, izrecitirati jednu svoju pjesmu. Voditelj Günther Jauch kaže tako nešto još nije doživio. “To je bilo sjajno, a sad molim vas kažite točan odgovor”, rekao je pred kamerama. No u leksikonima koje je Michaela čitala nije bilo podatka da je težina od 25 grama u Njemačkoj određena prema težini nirnberškog Rostbratwursta.

screenshot RTL

Pjesma u rimi

Michaelina pjesma napisana je u rimi, a u slobodnom prijevodu išla bi ovako:

“Već 20 godina čekam da sjednem u ovu stolicu. Imam 15 pitanja za dva milijuna, za što moram krv i vodu liti.

Prva pitanja još su zabavna, ali kod 8000 padam i moram priznati svoje neznanje.

Stojeći ispred mene sa širokim osmijehom, Herr Günther Jauch je na svom tronu. Pušta me da se dvoumim oko pomoći i podsmjehuje mi se.

Zahvaljujući Jokeru idem dalje, on će mi pomoći i oko literature. Sad sam skoro sasvim na vrhu ljestvice, ali i moj je mozak tvrdoglav.

Moram se kockati, neka mi Bog pomogne. Herr Jauch izgleda već potpuno preneraženo. I zato kažem suho, odgovor B. I mislim se: Što to ja radim!?

Zahvaljujući reklamama napetost se povećava, skoro da moram povraćati. Publika zadržava dah dok Jauch počinje govoriti:

Nisko ćete pasti ako se kockate. Ali za promjenu sad je već kasno. Odgovor ste već dali. Sad ćemo vidjeti idete li dalje”.

Iduće što sam čula bilo je: “Da, pobijedili ste! Zar nije to sjajno?”. Jedva da to dolazi do mene, izvan sebe sam. Dragi Günther, hvala ti!

I moj zaključak ove večeri je: Nije bilo tako teško, u tom Milijunašu. Ili u originalu: “War gar nicht so schwer, bei Wer wird Millionär”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:16