NADA ZA OBOLJELE

IMALA JE METASTAZE PO CIJELOM TIJELU, A ONDA JE PRISTALA NA EKSPERIMENTALNU TERAPIJU Doktori su nakon par tjedana skakali od sreće, tumora više nema

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 04.06.2018. u 21:52

Facebook

Judy Perkins

 

Život žene s rakom dojke u terminalnoj fazi spasila je nova, još eksperimentalna terapija, objavili su američki znanstvenici. Točnije rečeno, život joj je spasilo 90 milijardi protutijela koja ubijaju stanice raka, a koje su joj ubrizgali u tijelo.

Judy Perkins su liječnici dali još tri mjeseca života, no dvije godine kasnije ona nema ni naznake karcinoma u tijelu. Tim stručnjaka s Nacionalnog instituta za istraživanje raka kažu da je terapija još uvijek eksperimentalna, no mogla bi se prilagoditi liječenju svakog oblika raka, piše BBC.

Judy, koja s mužem živi na Floridi, dijagnosticiran je uznapredovali oblik raka dojke koji se nije mogao liječiti konvencionalnom terapijom. Osim primarnog karcinoma dojke, pronašli su joj tumore veličine teniske loptice u jetri i metastaze po cijelom tijelu.

‘Oko tjedan dana nakon početka terapije, počela sam nešto osjećati, kao da mi se tumor u prsima smanjuje. Tjedan ili dva nakon toga tumor je u potpunosti nestao’, rekla je za BBC. Prisjetila se prvog rendgena nakon terapije kad je osoblje bolnice ‘bilo jako uzbuđeno i skakalo naokolo’. Tad su joj rekli da postoji velika mogućnost da je izliječe novom terapijom.

Trenutno uživa u životu putujući po zemlji, planinareći, vozeći kajak, a u iduća dva tjedna namjerava oploviti Floridu.

 

Objašnjavajući tehnologiju koju su koristili, znanstvenici su objasnili da se radi o stanicama samog pacijenta od kojih se radi ‘živi lijek’. Šef kirurgije s Nacionalnog instituta za istraživanje raka dr. Steven Rosenberg rekao je za BBC: ‘Govorimo o najpersonaliziranijoj terapiji koja postoji.’

Terapija je još uvijek eksperimentalna i potrebna su još brojna istraživanja i testovi kako bi ušla u širu primjenu. No, funkcionira tako da upoznaje neprijatelja. Liječnici i znanstvenici genetski analiziraju tumor pacijenta kako bi detektirali rijetke promjene koje rak čine vidljivim za imunološki sustav. U ovom konkretnom slučaju, od 62 genetske abnormalnosti samo su četiri bile potencijalno podložne za napad.

Međutim, imunološki sustav pacijenta već se bori s tumorom i gubi bitku, a gubitke trpe bijele krvne stanice u odnosu na rak. Zato se limfociti uklone iz uzorka krvi bolesnika, u laboratoriju se izlože dodatnoj tvari koja ih pretvara u stanice ubojice i vraćaju se u organizam bolesnika.

 

Oko 90 milijardi stanica ponovno je ubrizgano u tijelo 49-godišnje pacijentice, uz još neke lijekove za pojačavanje imunološkog sustava. ‘Same mutacije koje uzrokuju rak, zapravo su njegova Ahilova peta’, rekao je dr. Rosenberg.

Ovo je priča samo jedne pacijentice i još su potrebna brojna i obuhvatnija istraživanja da bi se potvrdilo otkriće.

Najveći izazov kod liječenja raka imunoterapijom je činjenica da kod nekih pacijenata funkcionira gotovo čudesno, no većini bolesnika ne donosi nikakvu korist.

‘Sve je još uvijek jako eksperimentalno i tek učimo kako sve to raditi, ali postoji mogućnost da će se moći primijeniti na svaki oblik raka. Pred nama je još puno posla, ali terapija ima potencijala - jedinstveni lijek za svakog pacijenta’, rekao je dr. Rosenberg.

Detalji ovog slučaja objavljeni su u znanstvenom časopisu Nature Medicine.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo