VJERA U BOLJE SUTRA

ISPLAZIO JEZIK VIRUSU I POSTAO SIMBOL BORBE S KORONOM Leonardo ima samo šest mjeseci, doktori su mu davali minimalne šanse, a onda se sve preokrenulo

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 31.03.2020. u 20:29

Instagram: marco_ballarini75

Mali Leonardo pobijedio je koronavirus

 

Dvije izliječene osobe predstavljaju svjetlo nade u Sjevernoj Italiji, regiji najteže pogođenom epidemijom koronavirusa. Jedna je na samom početku, a druga na zalasku života.

Leonardo, kojemu je tek šest mjeseci, i Italica Grondona, 102-godišnjakinja pobijedili su koronavirus iako su im liječnici davali minimalne šanse.

Mališan se nedavno vratio u svoj dom u općini Corbetta u Lombardiji nakon što je čak 50 dana boravio u bolnici i borio se protiv virusa Covid-19.

Tamošnji gradonačelnik Marco Ballarini nazvao je Leonarda 'predivnim licem nade' i zahvalio se preslatkom dječačiću što je pomogao uliti nadu i usrećiti mnoge u regiji, a mališanova fotografija na kojoj kao da je isplazio jezik smrtonosnom virusu, obišla je svijet.

- Danas imamo razloga za osmijeh i sreću, danas se možemo osjećati dijelom zajednice. Danas gledamo u predivno lice nade. Corbetta je dočekala malenog Leonarda koji je upravo pušten iz bolnice nakon što je pobijedio Covid-19.

- Puno ti hvala Leo, i hvala tvojim roditeljima koji nikada nisu odustali. Donijeli su ljeto u srca svih stanovnika Corbette, poručio je.

Dječakova majka rekla je za lokalne medije da je bila jako zabrinuta, osobito noću.

- Ne bih to poželjela nijednoj majci. Znala sam da se moj Leo razbolio kada je dobio temperaturu, te mu je srce počelo ubrzano lupati. Moj suprug je imao kolegu s posla koji je obolio od koronavirusa, rekla je.

Majka ističe da je Leo u bolnici primio najbolju moguću njegu liječnika, piše Daily Mail.

 

Highlander

U međuvremenu se i vremešna Talijanka (102) iz Genove 'čudesno' oporavila nakon što se zarazila Covidom-19 i provela 20 dana u bolnici.

Početkom mjeseca Italica Grondona primljena je u bolnicu sa simptomima koronavirusa i dijagnozom blagog zatajenja srca, ali je u međuvremenu puštena doma rekavši da je virus priznao poraz pred njom.

- Nazvali smo je Highlander (po istoimenom filmu), rekla je liječnica Vera Sicbaldi za CNNC koja je liječila 102-godišnjakinju u bolnici San Martino u Genovi. Istaknula je da ona predstavlja nadu za starije građane koji se suočavaju s epidemijom.

Podaci talijanskog Instituta na zdravlje pokazuju da je prosječna dob umrlih od koronavirusa 78, što Grondonin slučaj ozdravljenja čini još veličanstvenijim.

Liječnike je njezin slučaj toliko zadivio da su ga odlučili podrobnije proučiti iako Sicbaldi priznaje da su liječnici vrlo malo pridonijeli njezinu ozdravljenju.

- Imala je blage simptome koronavirusa, testirali smo je i bila je pozitivna, ali sama se oporavila, s vrlo malo naše pomoći.

Preživjela i španjolsku gripu

Liječnici kažu da je Grondona vjerojatno jedini njihov pacijent obolio od koronavirusa, koji je istovremeno prije stotinjak godina preživio i španjolsku gripu, koja je 1918. godine ubila 50 milijuna ljudi.

Otkrili su to nakon što su je podvrgnuli dodatnom testiranju.

- Imamo uzorke seruma, ona je prva pacijentica za koju znamo da je vjerojatno preboljela i španjolsku gripu. Rođena je 1917. godine, kažu.

Kada je španjolska gripa divljala Europom Italica Grondona bila je otprilike Leonardove dobi.

Njezin sin je umro prije više desetaka godina u Sjedinjenim Državama, pa se o njoj brine rođak Renato Villa Grondona. Kada su ga pitali koja je njezina tajna, moga je samo priznati da ne zna, ali poručio da je Italica slobodna i nezavisna žena.

- Ona voli život, ples, glazbu, voli Freddyja Mercurija i Valentina Rossija (slavnog talijanskog prvaka u motociklizmu).

Prema posljednjim podacima Sveučilišta Johns Hopkins, u Italiji je potvrđeno 105.792 slučajeva koronavirusa, od čega je 12.428 osoba preminulo, a 15.729 ozdravilo.

Ozdravljenje 101-godišnje Nizozemke tračak nade u borbi protiv koronavirusa

Ozdravila je 101-godišnja Nizozemka koja se zarazila koronavirusom, pruživši tračak nade u borbi protiv pošasti koja je zahvatila cijeli svijet.

Starica čije ime nije objavljeno primljena je prije desetak dana u bolnicu pored Rotterdama s poteškoćama u disanju. Test je pokazao da je pozitivna na koronavirus.

Od tada je bila u izolaciji, no sada može napustiti bolnicu. Stogodišnjakinja živi sama, a doma će se vratiti kad se odmori u staračkom domu, objavila je bolnica na svojim internetskim stranicama.

"Ona je snažna gospođa i lijepo je vidjeti da sluša zdravstvene savjete, poput kihanja u lakat. Čak me upozorila da održim udaljenost“, rekao je pulmolog Sunil Ramlal.

Mediji su prošli tjedan prenijeli kako je u i Italiji zabilježen oporavak 101-godišnjaka.

Muškarac rođen 1919., uslijed epidemije španjolske gripe, izliječio se u bolnici u Riminiju, na sjeveroistoku Italije. (Hina)

 

Izdvajamo