KSENIJA KUCELJ

ISPOVIJEST MAJKE ODGOJITELJICE NAKON NAJAVE DRASTIČNOG REZANJA NAKNADA 'Dala sam otkaz da budem s djecom. Kći mi puni 8 godina, ostajem bez svega...'

Ksenija Kucelj s djecom
 Dragan Matić / CROPIX
Grad Zagreb je predložio drastične izmjene, a nadležni ured za konzultacije s potpuno šokiranim korisnicma nije uspio pronaći termin prije 14. siječnja

Ne spavam otkako sam pročitala da bih mogla izgubiti novčanu pomoć Grada. Imala sam siguran posao, s plaćom od oko pet tisuća kuna, koji sam ostavila nakon 28 godina staža kako bih primala oko 4200 kuna naknade, da mogu biti doma s djecom. Jer, vjerovala sam u ono što sam potpisala i što su mi obećali, a to je da mogu biti doma do djetetove 15. godine. Najmlađa kći puni osam godina u kolovozu ove godine i ja ne znam što će s nama biti jer je meni teško sada, u ovim godinama, pronaći novi posao - očajna je 47-godišnja Ksenija Kucelj.

Ona je majka odgojiteljica. Jedna je od gotovo pet tisuća roditelja u Zagrebu koji dobivaju novčanu pomoć od Milana Bandića koji se hvalio povećanjem nataliteta otkako je mjera u primjeni, a sada su u strahu od najavljenog postroživanja uvjeta za tu istu mjeru. Podsjetimo, prijedlog izmjena uvjeta za dobivanje statusa i naknade za roditelja odgojitelja nedavno je upućen u javno savjetovanje, a ako se prihvati, roditelji odgojitelji više neće primati novčanu pomoć od Grada sve dok najmlađe dijete ne napuni 15 godina, nego će se taj rok smanjiti do osme godine najmlađeg djeteta, što znači da majke odgojiteljice ostaju bez sedam obećanih godina gradske plaće.

Također, iznos koji dobivaju ubuduće će biti fiksan - 4250 kuna, umjesto 65 posto bruto prosječne plaće u Zagrebu, a roditelji zainteresirani za status, prije nego što se prijave, morat će biti nezaposleni minimalno šest mjeseci. Prema prijedlogu nove odluke, naknadu više neće moći ostvarivati roditelji troje ili više djece čije je najmlađe dijete predškolske dobi, a najstarije ima najviše 26 godina, nego ako im najstarije dijete nije starije od 18 godina.

Na cesti

Izmjene se, sudeći prema prijedlogu, odnose na sve korisnike, pa i na one koji sada koriste taj status: prihvati li se ovakva odluka, Ksenija Kucelj u kolovozu će ostati bez svih prava.

- Razočarana sam. Vjerovala sam ljudima na riječ i dala otkaz da mogu biti s djecom. I to me jako veselilo jer sam zbog posla rijetko bila kod kuće, a i suprug je stalno na terenu i radi za minimalac. Digla sam kredit jer sam mislila da ću 15 godina biti mirna, a sada preko noći ostajem bez toga. Uzrujavam se dok čitam te vijesti, ali moram, jer želim biti u toku. Nadam se da će se netko zauzeti za nas - zavapila je majka Kucelj koja ima troje djece od 13, 11 i 7 godina.

Ne ide u vrtić

I Zagrepčanka Marija Labar u sličnoj je situaciji. Među prvima je, kaže, uzela status, ispisala dijete iz vrtića (jedan od uvjeta je da dijete nije polaznik predškolskog obrazovanja) i dala otkaz da bude doma s djecom.

- Napravila sam to jer mi se učinilo najsigurnijim. Divno je biti uz djecu cijelo vrijeme i svaki trenutak s njima je neprocjenjiv. Gledati prve korake, prve zubiće... I sada ostajem bez obećane potpore jer mi najmlađe dijete ima devet godina. Suprug i ja smo razmišljali i o četvrtom djetetu, ali sada ništa od toga. Tjeraju nas van, da se iselimo iz Hrvatske - ogorčena je 42-godišnja Labar.

Iz Grada su nam prije nekoliko dana neslužbeno objasnili kako u izmjene uvjeta idu jer žele spriječiti slučajeve zloupotrebe ove mjere.

- Provodeći Odluku o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja te prateći njenu primjenu uočili smo kako je istu potrebno prilagođavati različitim životnim situacijama, to smo i do sada radili, ali i usklađivati s propisima višeg ranga, koje smo dužni poštovati (Zakon o udomiteljstvu i Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola). Ne možemo prejudicirati buduća rješenja i stavove, tada javno savjetovanje ne bi imalo smisla - odgovorila nam je Mila Jelavić, pročelnica Ureda za demografiju.

Gradonačelnik Milan Bandić jučer je samo kratko poručio medijima da se ni godine, ni iznos neće mijenjati dok je on gradonačelnik, a novi prijedlog komentirala je Anka Mrak-Taritaš koja je prije nekoliko mjeseci tražila ukidanje ove mjere.

- Mi smo išli s vrlo jasnom idejom, da se u jednom trenutku mjera zaustavi i da se revidira sve ovo što je dosad napravljeno. Svi iz Kluba Bandić Milan 365 zajedno s gradonačelnikom govorili su kako je to jedna savršena mjera, nešto što je najbolje na ovom svijetu. I vidi, odjednom, nakon dva mjeseca on se predomislio i vidio da to baš nije najbolja mjera. Za novac koji ide za roditelje odgojitelje mogu se napraviti novi vrtići u kojima bi se uveo dvosmjenski rad, svi oni mogu se opremiti i još bi ostalo novca - istaknula je Mrak-Taritaš.

Savjetovanje

Javno savjetovanje traje do 23. siječnja. Primjedbi je mnogo, kažu iz Hrvatske udruge roditelja odgojitelja.

- Zatrpani smo javljanjima roditelja korisnika ove mjere i napravit ćemo sve da se odluka ne usvoji u ovom obliku. Tražimo da se nacrt prijedloga ovakve odluke povuče iz javnog savjetovanja dok se ne definiraju cilj i namjere Ureda i Grada. Radi se o demografskoj mjeri i namjera nam je upozoriti da se tim dijelom političkog odlučivanja ne može igrati te korisnike i ostale sugrađane dovoditi u zabludu, neizvjesnost i nesigurnost - rekla je predsjednica udruge Ana Marija Berbić Lacko.

Dodala je kako su napokon dobili traženi termin sastanka s pročelnicom Gradskog ureda za demografiju Milom Jelavić koja će ih primiti 14. siječnja, dakle tri tjedna nakon upućivanja odluke u javno savjetovanje.

Sudeći prema terminu, Gradu nije prioritet rješavati problem mogućeg gubitka statusa i pobune korisnika najpopularnije Bandićeve demografske mjere koju je uveo krajem 2016., uoči lokalnih izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:47