100 POSTO GENIJALNA

ISPOVIJEST NAJBOLJE HRVATSKE MATURANTICE Djevojka koja je 'rasturila' na ispitu iz matematike i fizike otkrila svoj recept za uspjeh

 Ante Čizmić / HANZA MEDIA

Možda ste primijetili da se ime Ive Madunić zadnjih dana počelo spominjati na sve strane i u medijima, piše Slobodna Dalmacija.

Riječ je o djevojci, Splićanki, koja je najbolje u cijeloj Hrvatskoj riješila ispit državne mature u fizici i matematici. Mlada devetnaestogodišnjakinja, koja je prije koji dan završila svoje četverogodišnje obrazovanje u III. splitskoj gimnaziji, fiziku i matematiku je riješila bez greške, dakle imala je 100 posto točnih odgovora, a hrvatski jezik i engleski je riješila s više od 90 posto točnosti.

Već od prvog razreda osnovne škole Iva je prepoznala svoju ljubav i talent prema matematici, koja se poslije odrazila i na srodnu fiziku.

Petice još u osnovnoj

- Već mi je u osnovnoj školi matematika dobro išla i u to vrijeme sam sudjelovala i na ponekom školskom natjecanju. Matematika mi je oduvijek bila zanimljiva i dobro mi je išla pa me je to sve nekako očekivano poguralo u ovom smjeru - za početak nas uvodi u same početke današnjeg uspjeha.

Osnovnu školu je prošla s peticama, koje je nastavila nizati i u srednjoškolskom obrazovanju. Od laganih matematičkih zadataka prebacila se na teže, a zahvaljujući talentu i upornosti dogurala je sve do titule najbolje maturantice u Lijepoj našoj u matematici i fizici.

Još od malih nogu bila je napredna, iako to Iva ne kaže sama za sebe. Prije nego što je krenula u školu, s tek napunjenih šest godina, čitala je knjige. Sama je naučila čitati igrajući se s gumenim puzzleima sa slovima, a prva knjiga koju je pročitala bila je "Čudnovate zgode šegrta Hlapića".

- Uvijek sam voljela čitati, a s pet godina sam već uronila u magični svijet slova. I danas jako volim knjige i čitam sve što mi dođe pod ruku. Volim i strane i naše autore, a zanimaju me razni književni žanrovi - govori Iva.

Otac joj je električar, a majka ekonomistica i njih dvoje nisu, doznaju novinari Slobodne od Ive, nikada bili nešto previše "infišani" u matematiku. Ali zato je tri godine mlađa Ana crtu za matematiku povukla od starije sestre.

- Roditelji su, kao i ja, bili iznenađeni postignutim uspjehom na državnoj maturi. Međutim, znali su da mi ova dva predmeta idu dobro jer je tako bilo svih dotadašnjih godina školovanja. Nije sad to bila neka novost, ali oni isto, kao ni ja, nisu mislili da ću biti najbolja u državi - skromno će 19-godišnja Iva.

- I sestra oduvijek naginje matematici i drugim prirodnim predmetima. Ona više biologiji, a ja fizici - kaže uspješna sad već bivša maturantica, koja se upravo priprema za novo životno razdoblje - upis na studij računarstva na FESB-u.

Bodova ima dovoljno, lista kaže da je upala, a preostalo joj je još samo upisati se. Priznaje da ima laganu tremu od studiranja, međutim, doživljava to kao uzbuđenje od nepoznatog i novog dijela života.

Ide na računarstvo

- Za računarstvo sam se odlučila jer je kreativno, usko vezano uz matematiku, ali i zato što ima dosta prostora za razvijanje i napredak, što me veseli. Nadam se da ću nakon studija ostati u Hrvatskoj, ali ako za moj razvoj i napredak bude potrebno na neko vrijeme otići u inozemstvo, bit ću spremna i na to - iznosi svoj trenutačni stav o planovima nakon završetka fakulteta, za koji se nada da će je usmjeriti prema zaposlenju u struci u kojem će imati mogućnosti za napredak.

Ne dajte se zavarati ovim što smo dosad iznijeli o simpatičnoj budućoj brucošici. Ova mlada djevojka nije srasla s knjigom. Dapače, u slobodno vrijeme često izlazi s prijateljima na kave i navečer u grad. Za sebe kaže da nije sportski tip, ali voli vrijeme provoditi u prirodi, zanimaju je i privlače putovanja, a kada je kod kuće, osim što čita razna štiva, voli se i opuštati uz glazbu.

- Zadnjih dana, otkad je završilo sve ovo s maturom, uživam i odmaram se - kaže Iva i priznaje da joj nije baš uvijek bilo jednostavno uskladiti školu i društveni život.

- Naravno, bilo je i težih i lakših dana. Sve sam uspijevala stizati tako što bih unaprijed odredila točno u kojem dijelu dana ću učiti i nakon što bih to odradila, posvetila bih se drugim stvarima. Da bi bio uspješan, važno je biti dobro organiziran, naravno talentiran u tome i uporan na putu prema ostvarenju svoga cilja - otkriva Iva svoju formulu uspjeha.

Na putu prema uspjehu važnu ulogu su imali i roditelji, koji su je uvijek poticali u svemu i bili joj podrška, ali nikada je nisu tjerali ni na što.

Putovanje s prijateljima

Za svoj dobar plasman na državnoj maturi mlada Iva je osvojila i novčanu nagradu, u iznosu od pet tisuća američkih dolara, koja se svake godine dodjeljuje učeniku koji je najbolje napisao matematiku i fiziku.

Većinu novca planira uštedjeti za neko buduće dodatno školovanje, a s manjim dijelom se planira nagraditi i ovog ljeta otići na putovanje s prijateljima.

Ivino srce još uvijek nije nitko osvojio, otkriva da je slobodna, i naglašava da nema određeni tip muškarca koji je privlači.

- Sve ovisi o osobi i njegovoj osobnosti - kratko će o ljubavnom životu za kraj razgovora za Slobodnu Dalmaciju simpatična Splićanka.

---------------------------
Kako je uspjela: Sama se pripremala

- Pripremala sam se sama kod kuće i na redovnim pripremama koje su bile organizirane u školi. Na neke privatne instrukcije ili pripreme nisam išla. Jednostavno sam učila konstantno sve četiri godine škole i detaljno sve ponovila nakon završetka nastave. Bila sam zadovoljna kako sam napisala ispite državne mature i znala sam da ću imati dosta bodova, ali da ću biti najbolja u državi i imati 100 posto točne odgovore, tome se iskreno nisam nadala i iznenadilo me je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:56