ŽIVI NEKU NOVU MLADOST

ISPOVIJEST PLESNE PEDAGOGINJE SISARIĆ 'Ostala sam bez posla, doživjela ljubavni brodolom i bila na rubu odlaska iz Hrvatske, a onda sam zapucala...'

 Jakov Prkić / HANZA MEDIA
 

Nedavno je jedna djevojka upitala svoje Facebook prijatelje kako se riješiti stresa, te je dobila odgovor - streljaštvom. To je autorici ovoga teksta zapelo za oko jer je tu 37-godišnju ženu koja se bavi streljaštvom teško povezati s bilo čime što bi imalo veze s pucačinom i oružjem, pa makar to bio samo zračni pištolj.

Naime, ona koja se skoro svakog dana relaksira pucajući u metu u streljani na splitskim Gripama, jest Nela Sisarić, plesna pedagoginja, direktorica IKS Festivala, voditeljica Kinkin studija za suvremeni ples za djecu i mlade, te spisateljica dječjih knjiga.

Zaista neobična kombinacija, piše Slobodna Dalmacija.

- Ova godina mi je bila zbilja teška. Izgubila sam posao kreativne direktorice IKS festivala, koji od Zaklade "Kultura nova" nije dobio sredstva za plaće i hladni pogon. Potom sam neprestano radila tri odgovorna menadžerska posla koji su redom bili potplaćeni. Uz to mi na sentimentalnom planu nisu cvjetale ruže, pa je i tu trebalo doći do promjene - krenula je iskreno Nela Sisarić, te dodala:

- Kad radiš u nezavisnom sektoru i daš zadnju kap krvi za kulturu koju voliš i koju želiš podržati, kad daješ sve od sebe da bi održao festival, kad tražiš financiranja iz inozemstva da bi događanja u Splitu digao na međunarodnu razinu... sve to iscrpi. U jednom trenutku sam rekla da više ne mogu. Našla sam se pred zidom. Ispred mene je bilo crnilo. Suočavala sam se s ugrozom, bespomoćnosti i s odlukom da odem iz Splita i iz Hrvatske.

Zauzela vojnički stav

No, ubrzo je došlo do promjene...

- Kada sam postala svjesna da imam veći potencijal od onog što mi okolina pruža, počele su se događati divne stvari. Tako, kad sam jednom radi saniranja povrede otišla kod kiropraktičara, pokraj čijeg ureda je streljana, čula sam pucnjeve, otvorila sam vrata streljane, zauzela vojnički stav i pitala: Ima li ovdje opasnih? Moji novi kolege su se nasmijali. Odmah sam shvatila da su oni jedna divna "vojska".

Jakov Prkić / HANZA MEDIA

Plesna pedagoginja ovaj neobičan hobi predstavlja kao neku vrstu opijenosti.

- Kada si skoncentriran i fokusiran na metu, osjetiš kreativnu energiju i neku opijenost. To je bio trenutak povratka iz tog teškog razdoblja. Iz snage koju sam dobila stvorila se velika ljubav, te sam osjetila da proživljavam svoj mali preporod. Ponovno sam puna entuzijazma i sad bih bez problema mogla pokrenuti još jedan festival.

Nova ljubav

Mjesečno ispuca do 1200 metaka i napominje da tada nije lijepo zamišljati bilo kakvu metu.

- Znam da u Splitu mogu više pridonijeti i da se neka velika promjena mora dogoditi da bi se moj potencijal ispunio. Ne znam što će se dogoditi, ali znam da će biti predivno. Možda će do toga doći kada Dom mladih dobije velika sredstva iz Europskog socijalnog fonda, jer tada će se tamo početi događati velike stvari.

A među velikim stvarima mogla bi biti i nova ljubav?, pitamo je.

- Od polovice ove godine sam sama, i to nakon dugo vremena. Pronalazim neku novu ženu unutar sebe, koja je jako romantična, mekana i nježna. No, imam strašni problem kad se upucavam frajeru koji mi se sviđa. Tada bacam samo takve ćorke. Budem smotana u komunikaciji i posve se zapetljam. No, tu valjda ja i nisam lovac - kroz smijeh će Sisarić, te otkriva:

- Sviđaju mi se nježni muškarci divnog osmijeha i voljela bih da mogu pratiti moj adrenalin, da ne sputavaju moju žensku kreativnu energiju. A kad nađem taj kalibar, tko zna... - zagonetno će za kraj plesna pedagoginja.

Živim neku novu mladost

Nakon pucanja mi je svejedno što će drugi misliti o meni da je to milina. Osjećam se odlično i živim neku svoju novu mladost. Kao da imam 16 godina, ali s puno više utakmica u nogama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 10:25