JOŠKOVA ISPOVIJEST

JOŠKO GVARDIOL (17): ŽIVOTNA PRIČA SKROMNOG DINAMOVA DRAGULJA Da nisam nogometaš, bio bih ribar kao tata

 Boris Kovačev / CROPIX
 

Na zagrebačkim Srednjacima, u parkiću ispred nebodera čeka nas Joško Gvardiol. Razgovara sa susjedom umirovljenikom koji ga tapša po ramenu i doziva svoju suprugu.

- Dođi, Marica, ajde, čestitaj mu!

- Joško moj, svaka ti čast. Svi smo jučer gledali utakmicu, baš si pravi. Samo tako nastavi - govori baka dok ga drži za ruku.

- Hvala vam susjeda, odite gore, puše tu vani - kaže joj Joško.

Tako je to od subote, svi mu na Srednjacima žele čestitati i stisnuti ruku. Kako i ne bi kad je 17-godišnji stoper Joško zabio svoj prvi prvenstveni gol u utakmici Dinama protiv Inter-Zaprešića na maksimirskom travnjaku.

Bio je to njegov prvi gol u seniorskoj konkurenciji i drugi nastup za Dinamo. Odradio je svih 90 minuta i postao šesti najmlađi Dinamov igrač koji je zabio u HNL-u, nakon Halilovića, Kranjčara, Jedvaja, Ćorića, Kovačića.

- Od početka, kad sam krenuo s njima na pripreme, nisam mogao vjerovati da se to događa, da treniram s igračima koji igraju u Ligi prvaka, koji su zvijezde... Nisam mogao vjerovati da ja mogu trenirati s njima, a kamoli zaigrati s njima od prve minute. Trema je, naravno, bila prisutna, ali pomogli su mi svi suigrači. Mogu reći da su me prihvatili - kaže Joško kojeg zovu Pep, zbog sličnosti s prezimenom velikog trenera Manchester Cityja, Pepa Guardiola.

Zagreb, 031119.
Josko Gvardiol, igrac GNK Dinama, fotografiran na Srednjacima gdje zivi.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX

Catering, catering

Kad je pao gol, suigrači su ga zaskočili i vikali: “Catering, catering”.

- Po mojem mišljenju, za svaki uspjeh red je počastiti, jer nisam samo ja zaslužan za gol, nego cijela momčad. Da oni nisu na nivou, ni ja ne bih mogao postići gol - smatra Joško koji je osim golom, osvojio srca Zagrepčana fotografijom iz tramvaja koju je Dinamo podijelio na svom Facebooku profilu uz natpis: “Naš 17-godišnji Joško Gvardiol srušio je večeras prvim pogotkom u HT Prvoj ligi NK Inter-Zaprešić i krenuo doma tramvajem s Maksimira! Svaka čast Joško!”.

Gvardiol živi s roditeljima i dvije starije sestre u stanu na petom katu nebodera. Dok se vozimo liftom, pitam ga kako komentira oduševljenje javnosti selfijem iz tramvaja.

- Ne znam što bih vam rekao. Nekad imam prijevoz, roditelji, suigrači voze, ali vrlo često s treninga i utakmica idem doma tramvajem. Još sam mlad i nisam ni položio vozački. Da jesam, sigurno bih išao doma autom, ali jednostavno, bio sam u takvoj situaciji jer su moji otišli u Novigrad, a sestra je došla umorna s posla i doma nam je spremala večeru pa sam joj rekao da ću se vratiti tramvajem - objašnjava i dodaje da je baš nedavno upisao vozačku školu i da mu predavanja počinju sljedeći tjedan.

Nakon što nam je pokazao fotografije iz djetinjstva i svoje trofeje, zamolili smo Joška da nam pokaže svoju sobu.

U oči prvo upadaju tri crvena dresa obješena na zidu iznad kreveta.

Zagreb, 031119.
Josko Gvardiol, igrac GNK Dinama, fotografiran na Srednjacima gdje zivi.
Na fotografiji: detalj iz stana u kojem Josko zivi.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX

- Prvi je dres Filipa Krovinovića iz vremena dok je bio u Benfici, sad je otišao k Slavenu Biliću u West Ham. Mi imamo istog agenta, Marjana Šišića, koji mi je poslao njegov dres s posvetom. Drugi dres je Bertrandov. Njegov agent me htio potpisati, ali na kraju ništa od toga nije bilo pa mi je poslao potpisani dres - objašnjava Joško.

Treći je, naravno, dres hrvatske reprezentacije. Još s etiketom.

Na drugom zidu ne možete ne zamijetiti veliku plavu sliku. Tempera. Djeluje apstraktno. Pitam Joška tko je autor umjetnine, a on se pukne smijati.

- Ovo sam ja slikao u vrtiću dok sam bio mali, nismo imali raditi što pametnije pa smo švrljali kistovima, naravno, s plavom bojom. Evo, ako bolje pogledate, piše grupa Malina, 2005. godina, Dječji vrtić Srednjaci - smije se Joško koji je potom završio OŠ Josipa Račića, a sada je na četvrtoj godini Škole za cestovni promet na Kennedyjevu trgu, nadomak Maksimira.

Uz sliku, tu je i njegova prva ovoljetna naslovnica Sportskih novosti, na kojoj stoji: “Joško Gvardiol - Čudo od djeteta”. Ispod toga je plan do uspjeha. Svojevrsna umna mapa.

- To mi je tatin prijatelj napravio skicu kako bih se lakše snašao u svemu - objašnjava.

Zagreb, 031119.
Josko Gvardiol, igrac GNK Dinama, fotografiran na Srednjacima gdje zivi.
Na fotografiji: detalj iz stana u kojem Josko zivi.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX

Do središnje riječi uspjeh vodi jedna strelica iz rečenice: “Plan A, nema plana B” stoji na vrhu umne mape, plan A je - uspjeh, glavni cilj. Sve strelice koje do njega vode vežu se uz fokus, disciplinu 24 sata svaki dan u tjednu. Trening, prehrana i odmor ključne su stavke discipline, a do uspjeha uz nju vode i strelice na kojima piše ustrajnost, htijenje, obitelj i prijatelji.

- Plan je tu kao podsjetnik, da nikada ne zaboravim čemu težim - kaže Joško koji se nogometom bavi od 7. godine.

Zagreb, 031119.
Josko Gvardiol, igrac GNK Dinama, fotografiran na Srednjacima gdje zivi.
Na fotografiji: Josko Gvardiol kao sestogodisnji nogometas NK Tresnjevke.
Foto: privatni arhiv.
/ privatni arhiv

- Tata me odveo u obližnji klub Trešnjevku. Nije bilo mog uzrasta pa sam igrao sa starijima i tako je sve počelo. 2010. godine zvali su me iz Dinama i tata je odlučio da ću prijeći k njima. I tata je trenirao nogomet dok je bio mlađi, ali ništa profesionalno - kaže Joško.

Zbog blagdana Svih svetih roditelji su otišli u Novigrad pa nisu mogli s tribine pratiti Joškov gol. Ali gledali su prijenos.

- Svi su bili sretni, poslije smo se čuli telefonski, kažu da su i zaplakali... znate kako to već ide. Meni je teško opisati što moj gol znači mojoj obitelji koja je u mene položila velike nade. Ne mogu pronaći riječi... Mi smo skromni, prizemni ljudi, nismo neki bogataši da ne znamo kuda ćemo s novcem i zato je svaki moj uspjeh potvrda roditeljima, moj dug - iskreno će Joško.

Njegov tata Tihomir rodom je iz Novigrada kraj Zadra, a mama Sanja je sa Srednjaka. Ona radi u tvrtki koja se bavi veleprodajom, a starije sestre Lorena (23) i Franka (20) i studiraju i rade.

- Tata na Dolcu u ribarskom obrtu Ivčić prodaje ribu iz Novigrada. Ondje navečer idu u lov, vozači odmah voze ulov do Zagreba i ujutro riba friška dolazi u ribarnicu. Tata se ustaje u četiri sata i ide na Dolac kako bi preuzeo i posložio ribu, da bude spremna za prodaju. Da nisam u nogometu, vjerojatno bih i ja išao tatinim stopama. Ljeti, kad sam bio mlađi, a treninzi su bili znatno kraći nego danas, i dok sam trenirao u Zagrebu, znao bih produžiti do Trga 11-icom i popeti se na Dolac, do ribarnice, kako bi proveo malo vremena s tatom. Nikad mi nije smetao miris ribe - kaže nam Joško. U Zagrebu je proveo cijeli svoj život, a kod djeda i bake u Novigradu provodi svako ljeto, iako je ovo propustio jer je s prvom Dinamovom momčadi bio na pripremama u Sloveniji.

Zagreb, 031119.
Josko Gvardiol, igrac GNK Dinama, fotografiran na Srednjacima gdje zivi.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX

Pet sati treninga

Joško ima svaki dan trening i dodatno trenira uz privatnog trenera. Dnevno na nogomet svaki dan potroši pet sati. I putovanje mu oduzme puno vremena, kaže. Sjedne na Ljubljanicu, na devetku. Ako nije gužva, treba mu 20 minuta do Borongaja, a nekada i 40.

- Moj plan je maksimalno se posvetiti nogometu iako mi roditelji savjetuju da bih trebao upisati faks i recimo završiti za trenera, ali mislim da ću zasad ostati pri svom planu i truditi se ostvariti što uspješniju karijeru. Pokušao bih se ustaliti u prvoj momčadi, a kasnije što dođe, ne znam, ne mogu vidjeti u budućnost, ali volio bih, recimo, proći kroz englesku ligu. Osim debija u Dinamu, životna mi je želja zaigrati za hrvatsku reprezentaciju. Dobio sam poziv za U21, utakmica je za dva tjedna, pa ćemo vidjeti kako će se razviti situacija - otkrio je Joško. Najvjerniji fanovi su mu djeca, doma na hladnjaku ima crtež koji mu je darovao jedan dječak.

Zagreb, 031119.
Josko Gvardiol, igrac GNK Dinama, fotografiran na Srednjacima gdje zivi.
Na fotografiji: detalj iz stana u kojem Josko zivi.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX
Detalj iz stana u kojem Joško živi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 17:51