AGAN IZ KOVNJA

KAKO JE ISELJENIK IZ BOSNE, SAM I ZABORAVLJEN, POSTAO HEROJ Nevjerojatna priča o velikom srcu čovjeka koji je ostavio golem novac pučkim kuhinjama

 Wolfgang Rattay / REUTERS

Tri sarajevske pučke kuhinje bogatije su odnedavno za čak pola milijuna eura, a sve zahvaljujući sunarodnjaku velikog srca. Bosanac iz Kanade Agan Hodžić oporučno im je ostavio milijun konvertibilnih maraka.

Pučke kuhijne Stari Grad, Merhamet i Crveni križ FBi dobile su pola milijuna eura (milijun konvertibilnih maraka). Vijest o nevjerojatnoj gesti proširila se lokalnim, a onda i regionalnim medijima. Svi su htjeli saznati tko je nepoznati dobročinitelj.

Radi se o Aganu Hodžiću, rođenom 1930. u selu Kovanj nedaleko od Rogatice, koji je davno otišao u Kanadu, izgradio karijeru i obogatio se, piše Radiosarajevo.ba. Ipak, posljednje godine života proveo je u domovini, a i pored visoke kanadske mirovine i ogromne svote novca koju je uštedio, oduševljavao je ljude oko sebe svojom skromnošću.

Nažalost, umro je sam, okružen tek nekolicinom njegovatelja u Gerontološkom centru u sarajevskom naselju Nedžarići. ‘O njemu ne bih znala puno reći jer je bio izrazito povučen i tih čovjek. Nije bio pričljiv i gotovo da je bio neprimjetan. Nije nikada pravio probleme, jako skroman i fin čovjek. Nismo ni znali da ima toliko novca, a na osnovu njegovog ponašanja nikada ne biste zaključili da je bio bogat. Nije se nikada hvalio i takvi ljudi su zaista pravi humanitarci koji svojim djelima ne pokazuju svoje namjere niti traže usluge za to. Nije htio jednokrevetnu sobu, koja je skuplja, nego je boravio u dvokrevetnoj s cimerima’, ispričala je za Radiosarajevo.ba zaposlenica centra Adela Kočan Bahto. Jasno je da je Agan bio u mogućnosti platiti i privatni dom ili neku luksuzniju opciju, no on je svoje posljednje dane proveo kao i svaki drugi korisnik staračkog doma.

Agan nije bio pretjerano društven, no povremeno bi otišao u grad. U posjet mu je dolazio samo bratić koji ga je i smjestio u dom, priča Kočan Bahto. Objasnila je da se vratio u Bosnu 2003. nakon što mu je u Kanadi preminula supruga Helen.

U Kanadi je prvo neko vrijeme radio kao drvosječa. Potom je uštedivši nešto novca otvorio mali restoran, a kako je posao dobro išao, otvorio je dva motela na Floridi. Premda za američke pojmove nije zgrnuo neko veliko bogatstvo, skromnom Aganu to je bilo sasvim dovoljno da ulaže dalje. Na koncu je kupovao stare kuće, renovirao ih i prodavao, čime je stekao značajan kapital.

Premda je Agan preminuo 2014. godine, njegova je oporuka zbog sudskih sporova i pokušaja osporavanja realizirana tek nedavno. Zilha Šeta, šefica pučke kuhinje Stari Grad, rekla je da su dobili 270.000 KM na račun s napomenom da se novac može trošiti samo za hranu. Tako je šutljiv i povučen Agan Hodžić postao heroj brojnih sugrađana i pomogao onima koji nemaju ništa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:18