STRELOVIT USPON

KAKO JE SIN JEDNE OD NAJVEĆIH TV ZVIJEZDA POSTAO OSOBA OD NAJVEĆEG POVJERENJA ANDREJA PLENKOVIĆA 'Ušao je u HDZ 2011., a ocu nije rekao ni riječ'

 Privatna arhiva
 

Marko Milić (24), sin jednog od najboljih novinara s ovih prostora Gorana Milića (71), malo je poznato, čovjek je od najvećeg povjerenja premijera Andreja Plenkovića. A, ni u Vladi ni u stranci nema nikakvu funkciju! Premijer i Milić junior surađuju još od kada je Plenković bio zastupnik u Saboru 2012., zatim dok je bio zastupnik u Europskom parlamentu, pa kad je postao predsjednik HDZ-a, te naposljetku predsjednik Vlade. No, izvor dobro upućen u zbivanja u HDZ-u, objašnjava da je Milić HDZ-u pristupio prije nego što je upoznao Plenkovića i da je u stranci prošao, iako vrlo mlad, već puno razina djelovanja.

Izvor iz HDZ-a uvjerava da je Milić dugo vremena aktivan u radu Mladeži HDZ-a, da je sudjelovao u pisanju Monografije povodom 25. godina Mladeži, vodio kao moderator nekoliko stranačkih skupova... Brzo nakon što se 2011. učlanio u HDZ bio je angažiran u stranačkom Odjelu za odnose s javnošću gdje je pisao tekstove za web HDZ-a i priopćenja.

- Jako je prisutan u svojoj matičnoj organizaciji na Črnomercu i temeljnom ogranku, izabran je za člana Predsjedništva u Područnom odboru te vodi klub vijećnika HDZ-a u Vijeću gradske četvrti, gdje se bavi brojnim mjesnim i “kvartovskim” temama. Milić je dio HDZ-ove ekipe koja je na lokalnim izborima 2013. i 2017. uspjela osvojiti vlast na Črnomercu, koja je tradicionalno više lijeva četvrt – otkriva izvor iz HDZ-a i podsjeća kako je Milić 2015. za vrijeme Milanovićeve Vlade sudjelovao na tribini u XVIII. zagrebačkoj gimnaziji zajedno s tadašnjim ministrom rada Mirandom Mrsićem, kojem se nije libio kazati što misli o neuspjehu politike zapošljavanja mladih Milanovićeve Vlade, a ujedno je i predstavio neke od mjera iz HDZ-ova programa.

Nedavno je s Plenkovićevim savjetnikom Mariom Kapulicom, predsjednikom zajednice utemeljitelja HDZ-a, sudjelovao na velikom političkom skupu u Kini, zajedno sa stranačkim liderima iz 120 zemalja, gdje im je domaćin bio kineski predsjednik XI Jinping.

Milić je izbio u prvi plan nezadovoljnih Plenkovićevom stranačkom politikom kada se u medijima pojavila vijest da ga premijer šalje na sastanke gradskog odbora zagrebačkog HDZ-a i preko njega doznaje šta se tamo dešava, tko što govori… No ovih dana ljudi upućeni u zbivanja u Gradskom odboru upozoravaju kako se Milićeva prisutnost na toj sjednici krivo tumači te da je i on ranije često znao sudjelovati na sjednicama Gradskog odbora.

- Nije nosio nikakve bilježnice. Očito takve teze puštaju oni koji bi radije povratak HDZ-a na staro i provociraju razdor u organizaciji – navodi izvor.

Neki u HDZ-u bliži stranačkoj desnici prigovaraju što Plenković niz svojih mladih suradnika i dužnosnika koji su dobili priliku podržava, iako oni nemaju uporište na terenu ni u stranačkoj bazi. No drugi iskusni član HDZ-a ističe kako to i nije baš tako jer se olako zaboravlja gdje je HDZ danas, a gdje je bio prije godinu i pol dana, kada je pao na potporu od 20 posto.

- Plenković ima pravo birati suradnike. Dio njih bio je intenzivno angažiran u kampanji za posljednje parlamentarne izbore na kojima je HDZ od unaprijed izgubljenih izbora uspio potpuno poraziti SDP i vratiti se na vlast. Milić je s Plenkovićem u toj parlamentarnoj kampanji, ali i dvije kampanje za europske izbore, obišao praktički svaku organizaciju HDZ-a po Hrvatskoj i dobro upoznao stranku – navodi izvor.

Marko u HDZ-u i Vladi, kako smo već kazali, nema nikakvu službenu funkciju, no u redovitom je kontaktu s Plenkovićem, koji mu dosta vjeruje.

- Milić zasad više voli biti samozatajan nego u javnosti. Ovih dana vidjet ćete ga u knjižnici gdje uči za posljednji ispit na Pravnom fakultetu. Uz posao i sve obveze, paralelno je cijelo vrijeme redovan student i kao prioritet zadao si je da studij završi u roku – navodi Milićev prijatelj iz srednjoškolskih dana.

Rani radovi

Marko Milić rođen je 1993. u Zagrebu, nedugo nakon što su njegovi otac i majka, Goran i Ana Milić, došli iz ratom opkoljenog Sarajeva.

Goran je od 1981. bio u braku s novinarkom JRT-a studija TV Beograd Oliverom Katanić, za koju se govorilo i pisalo da je najljepša Beograđanka, a u tom braku 1984. u New Yorku, gdje je od 1980. radio kao dopisik, dobio je kćerku Lanu. No, ubrzo nakon povratka iz New Yorka u Beograd 1988. Olivera je od umrla od tumora, a njihova kći tada je imala četiri godine.

S Markovom majkom Anom Lončar, rođenom u Derventi koja je s roditeljima i četiri sestre živjela u Bosanskom Brodu, a bila je sarajevska studentica novinarstva i novinarka radija Programa Sarajevo 202, Goran se upoznao 1988. u Sarajevu. Goran Milić od 1991. u Sarajevu je radio za Yutel, a s Anom se vjenčao 1992. Ana je s njegovom kćeri Lanom te 1992. na samom početku rata izašla iz Sarajeva i preselila se u Zagreb, gdje je Lana nastavila ići u treći razred. Goran je iz Sarajeva došao četiri mjeseca poslije, a u Zagrebu ga je tada zaposliti želio jedino kontroverzni Marinko Božić u svom Slobodnom tjedniku, te im se ubrzo rodio sin Marko. Tata Goran zatim je radio za tjednik Panoramu, pa za TV Mrežu, a zatim za HTV, dok je mama Ana prvo radila za Glas Amerike, pa na drugom programu radija, a od 1999. i ona se zaposlila na HTV-u, na prezentaciji programa.

Marko je s roditeljima i polusestrom Lanom, s kojom je do danas iznimno povezan, djetinjstvo proveo u podstanarskom stanu u Ilici, nedaleko od Vinogradske ulice, a Osnovnu školu Petar Zrinski u Krajiškoj ulici završio je s odličnim uspjehom, uglavnom s prosjekom 5,0.

Sa 11 godina, 2005., kada je završio peti razred, za vrijeme ljetnih praznika kao i više puta do tada, otišao je na put s ocem koji je za HTV snimao putopisni serijal “Idemo na sjever”. Štoviše, čak je i na Goranovu ideju, Marko pripremio kraći set reportaža o vršnjacima i njihovom životu, školovanju i običajima u zemljama koje posjete. Tog ljeta obišli su Mađarsku, Slovačku, Češku, Poljsku, Litvu, Letoniju, Estoniju, Finsku, Švedsku, Norvešku i Dansku.

- Djeca s kojom sam razgovarao nisu baš sva dobro govorila engleski pa sam se morao snalaziti. Ne želim biti previše ozbiljan, pa vršnjake propitkujem kakve su im škole, što uče, kako se igraju, bave li se kakvim sportovima... Na taj način uspoređujem nas i njih i tako donosim zaključke o sličnostima i razlikama. Mađari su simpatični s tim svojim čudnim jezikom, Slovaci i Poljaci su jako ljubazni, a Česi imaju svoj stil, no ipak od svih viđenih gradova Prag mi je najljepši – objašnjavao je 2005. godine 11-godišnji Marko Milić koji je tvrdio kako nema strah od pojavljivanja pred kamerama, a tada je želio postati sportski komentator i kao svog uzora navodio je Božu Sušeca.

Preozbiljan za svoje godine

- Marko nema neko natprosječno znanje jezika no siguran je u komunikaciji. Ne boji se ljudi. Prema ljudima ne prilazi s nepovjerenjem - otkrio je godinama poslije otac Goran.

- Marko je jako bistro dijete. Možda je malo preozbiljan za svoje godine, što je vjerojatno posljedica utjecaja roditelja novinara. On ozbiljno promišlja, zaključuje i govori pa bih volio da je ipak malo razigraniji. Očekivao sam da će više pažnje poklanjati onim dječjim stvarima, a Marko često ode u, primjerice, religijsku tematiku. Očito ga to već sad jako zanima - ispričao je 2005. redatelj i snimatelj HTV-a Ivo Kuzmanić. Nakon toga, Marko je išao u nekoliko navrata na put s ocem koji je ljeti za HTV radio putopise “Idemo na put s Goranom Milićem”, a za sina je sam plaćao troškove, vjerujući da tako ulaže u njega. Godinama kasnije Marko je zaključio da je s ocem tih godina vidio svijeta i odbacio sve predrasude.

Nakon završetka osnovne škole, upisao je i završio VII. Gimnaziju u Križanićevoj. Nekako u isto vrijeme, 2008., nakon 15 godina podstanarstva, njegovi roditelji kupili su svoj stan. Nakon što je završio gimnaziju i položio Državnu maturu, upisao se na Pravni fakultet u Zagrebu. Govori engleski, a kontinuirano uči još francuski i njemački jezik.

Milić je u HDZ ušao sa 18 godina, i to, kako je i sam priznao - bez znanja majke i oca. Mnogi su ga tada pitali zašto to radi, jer je bilo sasvim izvjesno da će HDZ na izborima 2011. doživjeti poraz. SDP je sa Zoranom Milanovićem dolazio na vlast, a HDZ, opterećen aferama Ive Sanadera, ju je gubio. Na takve primjedbe uvijek je odgovarao da je u stranku ušao iz uvjerenja, a ne iz interesa i da treba pripomoći baš u trenucima kada svi okreću leđa HDZ-u. Njegovom ocu Goranu Miliću, kako je Marko često znao reći, bilo je drago radi njegovog ulaska u HDZ jer je znao da stranku bira iz vlastitog uvjerenja te da će kroz taj proces puno naučiti.

- HDZ je moja jedina i dugoročna politička opcija. U ideološkom smislu, politika HDZ-a i desnog centra za mene nema alternativu. Vrijednosti demokršćanstva i narodnjaštva za koje se HDZ zalaže su i moje vrijednosti – naveo je svojedobno Milić.

Kada je riječ o političkim uzorima, uvijek ističe da najveće zasluge za utemeljenje samostalne i moderne Hrvatske pripadaju prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, prema čijem djelovanju osjeća izniman respekt i zahvalnost.

- Imam dojam da su današnje generacije mladih, unatoč pokušajima različitih tumačenja, sve više svjesne presudne uloge Franje Tuđmana za stvaranje Hrvatske i smatraju ga pozitivnim političarem – govorio je Milić.

Kada je pristupio HDZ-u, Milić nije poznavao Andreja Plenkovića, no upoznao ga je i zbližio se s njim iste te 2011. jer su oba pripadala područnoj organizaciji HDZ-a na Črnomercu.

- Pristupio sam mu s pitanjem o francuskom obrazovnom sustavu jer sam želio jedan dio studija provesti na Sveučilištu Sorbonne u Parizu, a znao sam da je Andrej bio zamjenik veleposlanika u Parizu i bivši predsjednik međunarodnog odbora ELSA-e, krovne međunarodne udruge studenata prava. Dobio sam tražene odgovore i uvidio njegovu visoku razinu pravnog, političkog i diplomatskog znanja te uljuđenosti. Nakon toga ostali smo u kontaktu – otkrio je Milić, koji kaže kako je shvatio da imaju iste interese u životu: upisao je Pravni fakultet, učio francuski jezik, a odgovarala mu je politika koju je Plenković zastupao.

- Dok je Andrej obavljao svoju dužnost u Saboru, ja sam bio jedan od nekoliko ljudi koji smo tada volonterski pomagali njegovom radu. Tada sam to doživio kao proces učenja i priliku da neposredno upoznam rad državnih institucija.

Nakon europskih izbora 2013. postao je zastupnik u Europskom parlamentu i odlučio me angažirati da budem asistent u njegovom uredu u Hrvatskoj – ispričao je jednom Milić, koji je primijetio već tada da Plenković gleda daleko u budućnost i da ima iskrene namjere od mladih stvoriti generaciju novih političara, obrazovanih, iskusnih ljudi koji se jednog dana mogu baviti nacionalnom i europskom politikom.

U Plenkovićevoj kampanji

Od 2012. bio je i urednik emisije “Hrvatska zbilja” na Radio Mariji u kojoj je s brojnim poznatim gostima analizirao političku i društvenu situaciju. Uvjereni je katolik, a u osnovnoj školi je bio i ministrant. Poznavatelji obitelji Milić reći će da je za to više zaslužna majka Ana.

Nakon dvije godine u stranci, Milić je 2013. uključen u Plenkovićevu kampanju za Europski parlament, a kada je postao europarlamentarac, angažirao ga je za svog asistenta u Hrvatskoj. Tada 20-godišnji Marko za Plenkovića je pisao i pripremao govore, tekstove i analize, organizirao događaje i medijske nastupe, kontaktirao s medijima, uređivao web stranice i službene profile na društvenim mrežama, izrađivao protokole za terenske aktivnosti, komunicirao s građanstvom i članovima stranke.

- Tada sam stekao veliko radno i političko iskustvo, a shvatio sam da je povjerenje glavni preduvjet za uspješnu suradnju – govorio je Milić 2016. nakon što je HDZ na čelu s Plenkovićem dobio izbore i formirao Vladu. U kampanji za parlamentarne izbore imao je odgovornu ulogu i bio je na glasu kao dobar organizator. No, unatoč pobjedi HDZ-a na izborima i dolasku Plenkovića na mjesto predsjednika Vlade, Milić je otišao na Sveučilište u Köln provesti dio studija prava za što se prijavio mjesecima prije u okviru programa Erasmus.

On sebe prije svega vidi kao pravnika i cilj mu je i u tom smjeru graditi profesionalnu karijeru.

- Politika je veliki izazov i ja sam se u nju dosta mlad uključio, a za razmišljanje o pravom političkom angažmanu još je rano. Ima za to vremena – naveo je jednom Milić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 11:36