ISPOVIJEST ELISABETH REVOL

KAKO SAM POBJEGLA S PLANINE UBOJICE 'Mom Tomeku je nos pobijelio, a onda mu se iz usta počela slijevati krv. Ostavila sam ga da umre...'

Vrh Nanga Parbat i Elisabeth Revol u krugu
 Faisal Mahmood / REUTERS / Profimedia /MAXPPP
 

Prošlog vikenda je u opasnoj spasilačkoj akciji ispod vrha Nanga Parbata, u pakistanskom dijelu Himalaje, spašena francuska alpinistica Elisabeth Revol. Njezin partner, Poljak Tomek Mackiewicz, ostao na planini i gotovo sigurno preminuo od smrzavanja.

Francuskinja je za AFP opisala kako je njihov uspon krenuo po zlu i zašto je bila prisiljena napustiti oslabjelog i bolesnog kolegu alpinista kako bi sama imala šanse da se spasi s notorne "planine ubojice".

Alpinistički duo svoj je uspon počeo 20. siječnja, a nakon nekoliko dana su se približili 8.120 metara visokom vrhu planine. No, netom nakon što su osvojili vrh, Mackiewicz se počeo žaliti da ne vidi ništa.

- Nije koristio masku jer je tijekom dana bilo maglovito. Do sumraka je već imao upalu očiju - rekla je za AFP Revol.

Počeli su se spuštati niz planinu u mraku, a Mackiewicz se pridržavao za njezina ramena. Također, počeo je i teško disati.

- Skinuo je zaštitu koju je nosio ispred usta i počeo se smrzavati. Prvo je njegov nos pobijelio, a potom ruke i stopala.

Snow packed mountain of northern Pakistan is seen in this July 14 2004 file photo. Hopes are fading of finding alive one of Latin America's leading climbers after he went missing 10 days ago on Nanga Parbat, the world's ninth highest peak, Pakistani rescuers said on Saturday. Picture taken July 14, 2004. REUTERS/Faisal Mahmood(PAKISTAN) - GM1DTCJOEFAA
Faisal Mahmood / REUTERS
Nanga Parbat

Kako više nisu mogli nastaviti silazak u teškim uvjetima, Francuskinja i Poljak stisnuli su se u neku pukotinu u planini. No, Mackiewicz je bio u sve gorem stanju te mu se u jednom trenutku iz usta počela slijevati krv, što je znak nakupljanja tekućine u tijelu, to jest krajnjeg stadija akutne visinske bolesti.

Revol je poslala nekoliko SMS poruka u kojima je zatražila pomoć, a iz spasilačke službe su joj odgovorili da se spusti na 6000 metara nadmorske visine. Tada je odlučila ostaviti Mackiewicza i sama krenuti niz planinu.

- To nije odluka koju sam ja donijela, bila mi je nametnuta - rekla je Revol.

Budući da je smatrala da će je spasioci brzo pronaći, Revol je spuštanje nastavila bez da je ponijela šator ili pokrivalo za tijelo. Kako se spasioci nisu pojavili ni sljedećeg dana, morala je još jednu noć provesti u nekoj pukotini. Tada su počele i njezine halucinacije.

- Vidjela sam ljude kako mi donose vrući čaj, i bila sam uvjerena kako im moram dati jednu svoju čizmu kako bi im zahvalila - rekla je Francuskinja koja je čizmu zaista i skinula. Naravno, ni ljudi ni čaja nije bilo.

LE  30/01/2018 L’himalayiste a été rapatriée hier en France, via l’aéroport de Genève où elle ne s’est pas exprimée. La rescapée du Nanga Parbat va maintenant débuter un protocole de soins dans le service spécialisé de l’hôpital de Sallanches.


Sallanches, France, jan 30th 2018 French climber rescued from Pakistan's 'killer mountain' is back in France. Elisabeth Revol will be staying at Sallanches hospital, Image: 361927481, License: Rights-managed, Restrictions: GREN_TAXO:ba07151a-b312-4af3-a4b6-59fa7a60cefb,5ff5dc04-30a0-4914-824d-68dbfc365f2b;GLOC:ForeignTown:5b7069d5-2b88-485d-86c4-502e202d6388, Model Release: no, Credit line: Profimedia, MAXPPP
Profimedia, MAXPPP
Elisabeth Revol

Pet sati nakon što je ostala bez čizme, dobila je ozebline na nozi. No, tada je i prvi put čula helikopter koji zbog jakih vjetrova nije mogao doći do nje. U strahu da će morati provesti još jednu večer na planini, Revol je započela novi silazak niz planinu. Na njenu sreću naišla je na jedan od spasilačkih timova koji je bio u potrazi za njom. Njezino stopalo već je bilo smrznuto, a rukavice potpuno mokre.

Poslije spašavanja Revol je prevezena u glavni grad Pakistana Islamabad, a potom u Švicarsku iz koje je napokon stigla u Francusku. Liječnici još uvijek nisu sigurni hoće li joj amputirati dijelove ruku i lijevo stopalo. Usprkos tome, ona se planinarenja ne želi odreći.

- Trebam ovo - rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:53