UKROTILA REPTILA

LJEPOTICA I ZVIJER Studentica diplomirala pa u to ime pozirala s aligatorom: Svaki dan sam s njim, htjela sam svima pokazati što sam radila ovog ljeta

 Makenzie Noland / Facebook
 

Američka studentica Makenzie Noland htjela je biti sigurna da će njezine fotografije na dan diplome biti originalne i ostati zapamćene. Tako je i bilo. To posebno ne čudi s obzirom da je pozirala uz četiri metra dugačkog aligatora.

Noland je studentica fakulteta u Teksasu, Texas A&M University, smjer prirodne znanosti - divlje životinje i ribe. Prije diplome morala je odraditi staž, a ona je odabrala centar za spašavanje životinja u Beaumontu, koji je dom oko 450 aligatora, krokodila i drugih gmazova, piše BBC.

Međutim, svu pažnju na fotografijama oteo je Big Tex, golemi aligator koji je u centar stigao prije dvije godine.

Makenzie i Tex su razvili posebnu povezanost otkako se ona pridužila ekipi u svibnju. Kaže da aligator reagira na svoje ime i na znakove koje mu daje rukama dok ga hrani u jezeru. ‘Svaki dan sam u vodi s tom životinjom. On mi je jedan od najboljih prijatelja ondje’, ispričala je za BBC, dodajući da nikakav strah ne postoji.

21-godišnjakinja je odrasla u Bellevueu u Nebraski i odmalena je u doticaju sa životinjama: ‘Odmalena sam po rukama navlačila zmije, držala životinje, objašnjavala djeci i educirala sve oko sebe.’

Fotografijom je zapravo htjela pokazati što je radila preko ljeta. ‘Mi ne želimo te životinje zadržati ovdje. Želimo da žive u rukavcima i kanalima, u močvarnim staništima. Ali obzirom da je on sad s nama, on je divan primjer kako to izgleda trenirati životinju i pokazati divan karakter. Oni su divna bića i ne jedu svi ljude’, objasnila je.

Njezina objava na Facebooku je prikupila na tisuće komentara i reakcija, no kaže da to nije očekivala: ‘Nisam mislila da će se ovo dogoditi. Mislila sam samo objaviti nekoliko fotografija i to je to. Ovo je nevjerojatno.’

Nada se ostati raditi za centar i nakon što sve sredi na fakultetu. Uživa u radu sa životinjama, a najsretnija bi bila kad bi mogla svoja saznanja prenijeti javnosti.

Makenzie Noland / Facebook
Big Tex s Makenzienim diplomskim prstenom na nosu

Stručnjak za gmazove sa Sveučilišta Birkbeck, Simon Pooley, kaže da neki aligatori doista jesu puno manje agresivni prema ljudima od nekih velikih krokodila, no upozorava da se i dalje radi o životinji koja će vas bez problema ubiti ako to poželi. Dodaje da aligator može naučiti vjerovati nekome kroz određeno vrijeme i uz dosta truda, no ne svaki aligator.

‘Stavljanje ruke u ili blizu usta krokodila je najčešće idiotski jer jednostavno može potaknuti njegov refleks hranjenja. Ovaj aligator živi već neko vrijeme u zatočeništvu i dobro je hranjen. Stvorio je odnos s Makenzie, to je jasno, ali nitko drugi ne bi trebao ući u vodu s Big Texom. Ljudi misle da su aligatori i krokodili glupi, no tako potcjenjuju njihovu inteligenciju i pamćenje. Kad trenirate aligatora u zatočeništvu, oni su stvarno jako pametni i brzo uče. No, ovakve se veze ne stvaraju s divljim gmazovima’, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:27