OBITELJ TREBA POMOĆ

MALI ŠIMUN DOBIO TERMIN OPERACIJE U AMERICI Troškove pokriva HZZO, ali obitelj sama mora platiti skupi 6-mjesečni boravak u Miamiju

 

Šimun će u rujnu prvi put letjeti avionom. Odlazi na daleko putovanje, preko oceana, na Floridu, u Miami. Tamo će otići u kolicima, a šest mjeseci kasnije trebao bi se vratiti na vlastitim nogama. Maleni dječak ima godinu i pol i rođen je s teškim fizičkim oštećenjima zbog kojih ne može poput vršnjaka puzati i hodati.

Puno dijagnoza

- Šimun je naše treće dijete. Ima stariju braću, Tomislava i Nou Matiju. Kada sam bila trudna, liječnici koji su vodili trudnoću nisu primijetili ništa neobično, što je, zapravo, nevjerojatno - kaže Šimunova mama Martina Stojanović. Kada je babica primila dijete, dodaje, zamalo se srušila od šoka. Naime, dječak ima duplicirani femur, nema jedno koljeno, fali mu 25 kostiju, dio kralježnice, ima nerazvijen kuk. Na desnom stopalu ima dva prsta, a na lijevom tri i jedan nerazvijeni, bez funkcije. Uz to ima prekomjerno aktivan neurogeni mjehur, zbog čega se pet puta dnevno mora kateterizirati, a ima i lijena crijeva.

- Tu je jako puno dijagnoza, no Šimun je, na sreću, psihički potpuno zdravo dijete. A sada kad znamo da postoji izgledna mogućnost da će uz operaciju prohodati, jači smo nego ikada - kaže Martina.

Upravo jučer nazvali su ih iz Amerike te im ponudili termin u rujnu, što jedva čekaju jer se operacija mora napraviti prije drugog rođendana.

 

- O Šimunu su se jako lijepo brinuli u Klaićevoj, ali ovo je nešto s čime se nisu susretali i zbog toga treba na operaciju u Ameriku. HZZO nam je odobrio trošak operacije i terapije - kaže Martina i pojašnjava zbog čega su se obratili javnosti. Naime, iako je trošak liječenja pokriven, a troškovi avionske karte za roditelje i dijete također će biti nadoknađeni od njihove strane, obitelj nema novca da Martina financira stan i hranu u Miamiju šest mjeseci.

- Suprug i ja ćemo otići zajedno i tamo biti dok se smjestimo i operacija završi, a onda će se on vratiti djeci. Prema nekim procjenama, ljudi koji su bili u sličnoj situaciji kažu da je mjesečni trošak oko 30.000 kuna - objašnjava Martina, koja kao majka ne može zamisliti da nije uz svoje dijete.

Zahvat

Što se tiče samog zahvata, koji bi trebao odraditi vrhunski stručnjak dr. Paley uz asistenciju drugih liječnika, on bi uključivao rekonstrukciju desnog stopala, amputaciju lijeve noge u predjelu koljena (jer nema funkciju), a od dupliciranog femura bi se rekonstruirao kuk.

- Tada bi Šimun nakon onog prvog oporavka mogao naučiti hodati. Jasno nam je da će zbog drugih dijagnoza još neko vrijeme biti teško. Naime, problem s mjehurom i crijevima može se rješavati tek kada bude imao pet godina - pojašnjava Martina i dodaje kako su sigurni da će ovo jednog dana biti iza njih. Do sada su prikupili oko 200.000 kuna - naša je zemlja opet pokazala da ima veliko srce.

- Obratili su nam se i Marin Rončević i mama male Nore, Đana, ali kako smo znali da naše dijete ima pravo na to da HZZO plati trošak liječenja, zahvalili smo se i rekli da se sačuva novac za liječenje nekog djeteta kojem će trebati hitan novac za eksperimentalno liječenje - zaključuje Martina.

Kako pomoći

Šimunovi roditelji na društvenim su mrežama objavili podatke o računu u Erste banci preko kojega je moguće pomoći.

IBAN: HR3624020063103590525
otvoren u Erste banci na ime majke MARTINA STOJANOVIĆ, Županja
Opis plaćanja: Darovanje za zdravstvene potrebe - Šimun Stojanović
Za donacije iz inozemstva BIC/SWIFT je ESBCHR22

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo