TKO JE UBIO DJEČAKA?

MISTERIOZNO UBOJSTVO KOJE 35 GODINA MUČI CIJELU ZEMLJU Gregory (4) je nađen mrtav u rijeci, optuživali su i majku, istražitelj je počinio samoubojstvo

 

Četverogodišnji Gregory Villemin pronađen je mrtav u rijeci Vologne u istočnoj Francuskoj prije 35 godina. Dječak je bio utopljen, zavezanih ruku i nogu s vunenom kapom preko lica, a njegovo ubojstvo do danas nije riješeno.

O tragičnom slučaju 'malog Gregoryja' snimljen je TV film, napisano 15 knjiga i čak 50 sveučilišnih radova. Sada je Netflix pustio seriju, 'Who Killed Little Gregory?', o jednom od najmisterioznijih ubojstava prošlog stoljeća, koja je odmah postala iznimno gledana.

FRANCE:GREGORY VILLEMIN, Image: 222132466, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: OUAKI/LE PARISIEN / Sipa Press / Profimedia
OUAKI/LE PARISIEN / Sipa Press / Profimedia
Gregory Villemin

Nekoliko godina prije ubojstva dječakova obitelj je dobivala anonima pisma i telefonske pozive od nepoznate osobe u kojima su prijetili Gregoryjevom ocu, Jean-Mariu. Osoba koja je uputila prijetnje naizgled je dobro poznavala širu obitelj Vilemin, a javnost ju je prozvala Vranom.

PHOTOPQR/L'EST REPUBLICAIN - Affaire Gregory Courrier envoye par le corbeau
JE VOUS FEREZ VOTRE PEAU
A judge has reopened one of France's darkest crime mysteries in the hope that DNA tests can help find the killer of a four-year-old boy who was murdered in 1984. Gregory Villemin was found tied up and drowned in the Vologne river in a bleak area of the Vosges mountains in eastern France., Image: 39646219, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: PHOTOPQR/L'EST REPUBLICAIN / Newscom / Profimedia
/ PHOTOPQR/L'EST REPUBLICAIN / Newscom / Profimedia
Prijeteće pismo upućeno obitelji Villemin

Kobnog 16. listopada 1984. godine, u 17 sati nepoznata je osoba opet nazvala dom Vileminovih s porukom 'uzeo sam dječaka i bacio ga u rijeku'. Uspaničeni roditelji ustanovili su da je Gregory nestao i počela je bjesomučna potraga na kraju koje je dječak pronađen utopljen u rijeci Vologne. Dan nakon pronalaska tijela Jean-Marie je primio jezivo pismo.

LEPANGES-SUR-VOLOGNE (Vosges)  Le nouvel occupant de la maison habitée en 1984 par les parents du petit Grégory Villemin a abattu un drone qui la survolait.Ce drone était loué pour une série Netfix traitant  de la fameuse affaire Grégory  (photo Eric Thiébaut)


Vosges: A drone shot flying over the former home of little Grégory
The craft had been hired for the filming of a series of Netflix on this case. In 1984, the child was found drowned, the murderer would be in the family circle, but no one could be charged, Image: 379516901, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Eric THIEBAUT / MAXPPP / Profimedia
Eric THIEBAUT / MAXPPP / Profimedia
Kuća iz koje je Gregory nestao

"Nadam se da ćeš umrijeti od tuge, šefe. Tvoj novac ti ne može vratiti sina. Ovo je moja osveta, ti glupi kučkin sine!", stajalo je u pismu zbog kojeg se godinama špekuliralo da je glavni motiv za ubojstvo ljubomora prema dječakovu ocu koji je bio promoviran na višu poziciju u svojoj tvrtki.

FRA/AFFAIRE GREGORY VILLEMIN:ARRESTATION-E
NQUETE: CHRISTINE VILLEMIN
/ NEEMA / Sipa Press / Profimedia
Roditelji ubijenog dječaka

Za zločin je prvo optužen rođak Jean-Marieja Bernard Laroche, kojeg je optužila njegova šogorica. No, ona je kasnije svoj iskaz povukla, a Laroche je oslobođen.

Otac ubijenog Gregoryja se tad pred novinarima zavjetovao da će ubiti Larochea. Stvarno je to i napravio. 1985. pucao ju u njega kad je ovaj odlazio na posao. Zbog tog je zločina Jean-Marie Villemin odležao pet godina u zatvoru.

U prosincu 1986. za ubojstvo je optužena dječakova majka Christine Villemin kad je grafološki ekspert procijenio da je na prijetećim pismima njezin rukopis. No, 1993. godine i ona je oslobođena svih optužbi.

FRANCE: CHRISTINE VILLEMIN SUR LA TOMBE DE GREGORY, Image: 223667583, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: GOYHENEX JEAN-MARIE / Sipa Press / Profimedia
GOYHENEX JEAN-MARIE / Sipa Press / Profimedia
Majka Christine na dječakovu grobu

Nakon više od tri desetljeća, 2017. godine uhićeni su dječakovi praujna i praujak Jacqueline (72) i Marcel Jacob (71), što je potaknulo nade da će slučaj napokon biti riješen.

Oni su zanijekali da imaju ikakve veze s otmicom i ubojstvom dječaka.

Uhićena je i dječakova teta Ginette Villemin, ali je brzo puštena iz pritvora, dok su dječakovi baka i djed ispitani kao svjedoci.

U srpnju 2017. glavni istražitelj ubojstva Jean-Michel Lambert počinio je samoubojstvo, a u oproštajnom pismu je napisao da je bio pod 'strašnim pritiskom' zbog ponovnog otvaranja slučaja.

Svi pritvoreni su naposljetku pušteni, a policija je poručila da i dalje ne zna tko je počinio ubojstvo, ali da imaju 'mnoštvo osumnjičenika'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:05