SIROMAŠNI TALENT

MLADI AMERIKANAC OČAJNIČKI ŽELI DOĆI U HRVATSKU 'Najbolji sam na svijetu, a nemam ni dolara, pomozite mi da doputujem u Lijepu našu'

 

Srednjoškolski hrvački šampion, jedan od većih američkih talenata u tom sportu, Alex Facundo, kvalificirao se na Svjetsko kadetsko prvenstvo u Hrvatskoj početkom srpnja, no da bi stigao do Zagreba, šesnaestogodišnji Alex i njegov otac traže pomoć.

Naime, skupljaju novac kako bi mladi hrvač mogao otputovati s ocem na Svjetsko prvenstvo, a pokrenuli su i kampanju na internetu.

“Otkako treniram, sviđa mi se ovaj sport. Svakim danom sve više. A budući da postajem sve bolji, sve više i treniram pa je hrvanje sada nešto čime se bavim svaki dan”, poručio je Alex za američke medije.

Preskup put

Facundo je pobjednik srednjoškolskog državnog prvenstva u Michiganu, a uzeo je zlato i na državnom juniorskom prvenstvu, nakon čega je dobio priliku nastupiti i u Hrvatskoj na Svjetskom kadetskom prvenstvu. Put na natjecanje se ipak pokazao kao preskup za njihovu obitelj, a izgleda da Alex nema podršku američkog saveza. Njegov otac kaže kako je primijetio njegov talent i strast za sportom još u najranijim danima te kako zbog toga ne želi gledati kako se njegov hrvački san raspada.

“Sad smo skupili oko četiri tisuće dolara, a za put trebamo sedam. Trebamo nešto više novca jer moram i ja putovati s Alexom. Naime, njegova ga mama ne pušta samoga. To razumijem”, rekao je Alexov otac Pablo Facundo te je dodao kako neće odustati od puta u Hrvatsku i da će učiniti sve da njegov sin nastupi na tom prvenstvu.

Alex je za američke medije izjavio kako ne može biti zahvalniji na onome što njegov otac te svi koji su donirali novac čine za njega.

“Znate, moj otac i moja majka uistinu žele za mene pribaviti taj novac i pomoći mi da odem u Hrvatsku. Stvarno sam jako zahvalan svima koji pomažu”, istaknuo je Alex, koji će prikupljenim novcem financirati i odlaske na treninge u Colorado.

Inače, do sada je Alexovu karijeru financirala njegova baka, koja je preminula prošle godine. Ona je, kako piše na Alexovoj fundraising web stranici, prikupljala novac za njega tako da je priređivala događaje u vrtu, tijekom kojih bi kuhala meksičku hranu za njegove prijatelje, kolege sportaše i trenere, koji bi tako simbolički donirali novac ne bi li im se talentirani Alex pridružio na treninzima i natjecanjima.

Američki specijalizirani hrvački mediji Facunda su odavno proglasili velikom nadolazećom zvijezdom tog sporta. Portal Flowrestling krajem prošle godine objavio je članak pod naslovom “Alex Facundo Is The Next Big Thing”, a u njemu pišu kako bi ovaj mladi hrvač uskoro mogao dominirati čitavom scenom.

Bit će velik

Facundo je osvajač i takozvane trostruke hrvačke krune u SAD-u (eng. USA Wrestling National triple Crown Award) - koja se dodjeljuje hrvačima koji osvoje zlato u nacionalnoj konkurenciji u sve tri discipline: folkstyleu (amaterska disciplina koja se njeguje na američkim koledžima), slobodnom stilu te grčko-rimskom stilu hrvanju.

“Upravo sam gledao Facunda, to je vjerojatno najbolji srednjoškolski hrvač u ovoj zemlji”, rekao je za njega trener koji ga je gledao kako se hrva na jednom američkom natjecanju. Talentirani Alex Facundo, koji se toliko želi dokopati Hrvatske, prema nekim prijašnjim intervjuima, nema omiljeni stil hrvanja. Za njega je, kaže, hrvanje - hrvanje, bez obzira na stil i načine borbe. Voli i olimpijske discipline, hrvanje slobodnim te grčko-rimskim stilom pa ćemo ga nesumnjivo jednom gledati i u tom najelitnijem hrvačkom natjecanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 22:14