PRIČA STIPE VULETIĆA

MLADI PROFESOR NAKON PET GODINA DAO OTKAZ U ŠKOLI, SADA ŽIVI NOVI ŽIVOT 'Put je bio trnovit, ali i strelovit! Sve je osmislila moja cura Matea'

Stipe Vuletić
Projekt Mandarinet započet je idejno 2013. kada su upakirali 300 kg mandarina i odvezli ih u Zagreb, gdje su se nevjerojantom brzinom - razgrabile

Izbor za najboljeg poljoprivrednika, koji u Hrvatskoj organizira europarlamentarka Marijana Petir, ušao je u završnu fazu. Stručni ocjenjivački sud odabrao je deset najboljih. Ovo su njihove priče...

Kada je Neretvanin Stipe Vuletić pokrenuo ekološku proizvodnju mandarina nije mogao ni sanjati da će ući u uži izbor za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika, na natječaju koje organizira zastupnica u EU Marijana Petir, ambasadorica projekta za Hrvatsku.

Ovaj profesor geografije učionicu je zamijenio radom na zemlji proizvodeći mandarine, klementine, limune i ostale citruse i to ne bilo kako već u ekološkoj proizvodnji, što je trend poljoprivredne proizvodnje u Europskoj uniji.

Kako je biti mladi poljoprivrednik u Hrvatskoj?

- Biti mladi poljoprivrednik u Hrvatskoj kao i bilo koje drugo zanimanje samo je stvar izbora, hoćete li čekati da netko (država) riješi tekuće stvari (koje mi volimo nazivati problemima), ili ćete se sami angažirati i napraviti nešto za sebe i svoju obitelj. Duh socijalizma u RH još je duboko ukorijenjen i najveća većina ljudi, poljoprivrednika pogotovo, čeka da im neko drugi riješi njihova životna pitanja.

Danas živimo u takvom svijetu gdje je najlakše nešto proizvesti i, ma koliko taj proizvod bio kvalitetan, najvažnija stvar je dobro ga plasirati na tržište koje polako ali sigurno postaje jedini relevantni sudac u ocjeni kvalitete proizvoda - govori Stipe koji je svoje vizije moderne neretvanske poljoprivrede pretočio u vlastito obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje je iznjedrilo poznati brend Mandarinet.

Agrumerski brend

- Naš OPG bavi se proizvodnjom i izravnom distribucijom svih vrsta citrusnih proizvoda, od mandarina, preko limuna i klementina do naranči i grejpa. Također smo odlučili iskoristiti što više našeg voća koje nije prvoklasno kako bismo krenuli proizvodnju prerađevina - marmelada, sokova, slatkiša. Vrlo važna stvar je da sve radimo u kućnoj radinosti i ručno - koristimo samo prirodne sastojke te smo ušli u prijelazno razdoblje ekoproizvodnje koju vidimo kao jedinu dugoročno održivu opciju u poljoprivrednoj proizvodnji.

A Stipina obitelj odavno se bavi poljoprivredom. Još su baka i djed krenuli s proizvodnjom mandarina i ostalih agruma početkom 1960-ih godina, a on je nastavio tu obiteljsku tradiciju.

I ne samo to. U priču o agrumima je uključio i svoju djevojku Mateu te su zajedničkim snagama prije četiri godine na tržište lansirali agrumerski brend Mandarinet.

- Uspješno smo završili četiri sezone na veliko zadovoljstvo kako nas, tako i mnogobrojnih kupaca koji na tjednoj bazi kupuju naše voće u kontinuitetu od sredine rujna do početka ožujka, kao i citrusne prerađevine i slatkiše. U cijeloj priči imamo veliku podršku naših obitelji u Opuzenu i Zagrebu, koje nam pomažu u svim etapama kojih stvarno ne manjka u ovakvo zahtjevnom poslu kao što je izravna distribucija - reći će Stipe.

- Da sam u poziciji da nešto promijenim u vezi s poljoprivrednicima u Hrvatskoj, to bi svakako bila edukacija. Jer needuciran poljoprivrednik koristi samo onima koji su skloni manipulacijama, a takvih u Hrvatskoj, nažalost, ima previše. Osvijestiti poljoprivrednika gdje je njegovo mjesto na tržištu, koje je danas globalno, je glavna stvar; educirati ga kako bi mogao shvatiti što je na današnjem tržištu roba odnosno proizvod koji se traži.

Olakšati i smanjiti papirologiju i birokraciju želja je svakog čovjeka, posebice poljoprivrednika, međutim ni ulaskom u EU toga se nismo oslobodili, naprotiv sve je više propisa, pravilnika i zakona koji su prosječnom poljoprivredniku teško razumljivi te mu otežavaju njegovu osnovnu djelatnost, proizvodnju i plasman proizvoda - pojašnjava Stipe.

Dobitni tandem

U proizvodnji agruma nije aplicirao na natječaje fondova EU, no to bi se uskoro moglo promijeniti.

- Što se tiče fondova EU, dosad nismo aplicirali na natječaje iako nam je ta opcija izvjesna. Postoje različite kategorije kod kojih možemo aplicirati, sve ih pratimo i vjerujemo kako će naš dosadašnji rad biti još jednostavniji i lakši ako dobijemo sredstva iz fondova EU.

Što vas je navelo da se kao profesor geografije posvetite poljoprivredi?

- Kao dijete sam vrlo rano, već s dvije godine, išao u berbu mandarina sa svojima, jer u Neretvi kad je berba svi su uključeni u nju, od najstarijeg do najmlađeg, a upravo je tako i bilo kod mene i mojih. Nakon završenog školovanja i stečenog zvanja profesora geografije, radio sam pet godina u prosvjeti nakon čega sam dao otkaz. Ideju o izravnoj prodaji i plasmanu voća na tržište Zagreba, ali i dalje po srednjoj Europi imala je moja djevojka Matea koja je studirala u Austriji i Australiji, imala naprednije poglede od nas lokalnih poljoprivrednika i vidjela cijelu priču iz potpuno druge i drugačije perspektive - otkriva nam.

- Ne kaže se uzalud da iza svakog uspješnog muškarca stoji njegova žena, Matea je upravo ta žena koja je svojom idejom, ali i energijom pogurala cijelu lijepu priču. Udruživši snage, nas dvoje bili smo dobitni tandem - ponosan je Stipe na svoju “bolju” polovicu.

Položaj na tržištu

Besperspektivnost posla u kojem nisi sam sebi poslodavac i nemaš slobodu rada i stvaranja meni je vrlo brzo postala jasna i krenuli smo zajedno u nešto sasvim novo. Ne treba zaboraviti kako je dolina Neretve najsjevernije područje uzgoja agruma u svijetu, što nam daje velike komparativne prednosti - blizina srednjoeuropskog tržišta i smanjen broj insekata samo su dvije glavne. Uz takav, već poslovično ogroman potencijal koji nam naši agrumi pružaju te njihov, u tom trenutku, itekako nezavidan položaj na tržištu, odlučili smo iskoračiti u nešto sasvim novo i nepoznato - priča nam Stipe.

I dogodilo se to. 2014 godine, krenuo je s izravnom prodajom svježeg voća u Zagrebu i danas je za njim već uspješno završena četvrta sezona. Svježe voće, ali i razne, ručno rađene citrusne prerađevine isporučuje u Zagreb, Karlovac, Ljubljanu, Graz i Beč.

Nije bilo lako početi, ali Stipe i Matea su uspjeli.

- Put je bio trnovit, ali i strelovit. U kratko vrijeme uspjeli smo stvoriti mrežu vjernih i zadovoljnih kupaca, proširiti tržište izvan Hrvatske, osigurati prvoklasnu kvalitetu naših proizvoda, ali možda i najvažnije, ostati dosljedni i vjerni samima sebi. Pred nama su brojni planovi, koji se mijenjaju iz dana u dan, jer samo mijena vječna jest. Vjerujemo u ljude i u sebe - slikovito je opisao Stipe svoje poslovne planove oko Mandarineta.

To bi bila i njegova završna poruka svim mladim poljoprivrednicima koji su pred životno važnim pitanjima - gdje, što i kako?

- U Hrvatskoj je moguće sve, kao baš i svugdje drugdje, samo je na vama da odlučite jeste li spremni odvažiti se i krenuti nepoznatim putem u bolje sutra - optimističan je Stipe Vuletić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:29