Kada se sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća obitelj Nike Vukadina preselila iz Bosne u Piškorevce nedaleko od Đakova, tijekom ljetnih mjeseci cijelo se selo bijelilo od gusaka i pataka. Brčkale su se u potocima i koritima s vodom u dvorištu, snaše su ih šopale kukuruzom kako bi dobile veću jetru koju su nakon klanja prodavale gospodi u gradovima. Meso gusaka i pataka vozilo se i do zagrebačkog Dolca, a perje bi se nakon čupanja čehalo, biralo i čuvalo za jastuke, poplune ili perine.
Nije tada bilo svatova u kojima mlada u miraz nije nosila šokački ponos - šest jastuka i dvije perine koji su se u kolima morali provozati da ih cijelo selo vidi. Perje se čuvalo, a jedina prigoda u kojoj se prodavalo bilo je kada su u selo dolazili najpoznatiji otkupljivači - vojvođansk...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....