HRASTOVSKO

NAJSTARIJA HRVATSKA METEOROLOGINJA Gospođa Štefica iz ludbreškog kraja otkrila nam je tajne svog zanata: 'Nekad smo ja i muž ispaljivali i rakete...'

 

Svaki dan triput provjeriti temperaturu, vlagu zraka i pentrati se na meteorološku postaju za svakoga bi bilo velika obveza. Međutim, kad je riječ o osobi koja je debelo zagazila u deveto desetljeće života, onda je to velik uspjeh.

Štefica Grgec (86) zasigurno je najstarija meteorologinja u Hrvatskoj, a vjerojatno i šire. Ova starica iz ludbreškog prigradskog naselja Hrastovsko gotovo 40 godina za Državni hidrometeorološki zavod svakodnevno prikuplja podatke o najvišoj i najnižoj temperaturi, vlazi u zraku, jačini vjetra i količini padalina.

Seoski raketari

Grgecovi su nekad bili seoski raketari te su bili zaduženi za puštanje protugradnih raketa, a briga o meteorološkoj postaji stigla je naknadno.

- Mojem suprugu su ponudili da preuzme brigu za meteorološku postaju i on je prihvatio. Nakon njegove smrti ja sam prošla obuku kako bih se znala koristiti postajom i to činim već četrdeset godina - objasnila je Štefica.

Gospođa Grgec mora te podatke skupljati i slati mjesečne izvještaje, što je još jedan vrlo zahtjevan posao za osobu u ovim godinama.

Purica u bijegu

- Fizički mi je postalo malo zahtjevno. Baš sam neki dan pala sa stube dok sam silazila s postaje, no za to je kriva purica, koja je ostala u dvorištu, a nije bila zatvorena u kokošinjac. Kako malo slabije vidim, gledala sam na dvorište kako bih bila sigurna da je to naša pura te nisam gledala kamo stajem. Međutim, ne kanim odustati dok god mogu to raditi - objasnila je Štefica, koja cijeli život mnogo radi pa joj ove obveze ne predstavljaju velik problem.

- Radili smo mnogo na polju, hranila sam blago, a o pajcekima, kokošima i purama brinem se i danas. Nekad se na selu mnogo više radilo i svaka kuća imala je blago. Danas to više nije tako. Ipak dolazim iz nekih drugih vremena pa mi zato nije teško raditi i u ovim godinama. Iako, moram priznati, nikad nisam voljela kućanske poslove, mnogo mi je bilo ljepše raditi vani - objasnila je Štefica Grgec, koja se ipak malo požalila jer, kaže, pomalo je ostavlja sluh i vid, što joj otežava posao.

Štefica živi sa sinom i snahom te nema potrebe bilo što raditi jer živi uz brižnu obitelj, ali njezin poletan i radišan duh ne može se smiriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:17