GRID GIRLS ODLAZE U POVIJEST

'NE MOGU VJEROVATI DA NAS VIŠE NE ŽELE!' Ispovijest atraktivne Hrvatice koja je bila hostesa u Formuli 1: To je bio posao iz snova, zarada kao u bajci

 Tom Dubravec / CROPIX, Getty Images
 

Ne razumijem kako je uopće moguće da lijepa djevojka koja stoji s brojem ispred automobila na Formuli 1 može biti uvredljiva za bilo koga, kazao je neki dan Bernie Ecclestone, bivši šef Formule 1, osudivši tako odluku novog vodstva elitnog automobilističkog natjecanja da hostese više neće šetati startnim pozicijama.

Iako su hostese desetljećima bile dio folklora Formule 1, novi šefovi iz Liberty Medije objavili su da ne žele seksualno objektivizirati žene te da ovaj običaj nije u skladu s današnjim društvenim normama.

“Te djevojke su dio spektakla, dio showa. Imale su gotovo jednaku važnost i moć kao i sami vozači. I ne shvaćam po čemu je to drugačije od, primjerice, modne revije. Mogli bi uskoro i revije zabraniti. Pa kuda to sve skupa ide”, pita se milijarder koji je gotovo tri desetljeća bio na čelu najveće oktanske priredbe na svijetu.

Odlično iskustvo

Bernie je upravo tako upoznao i svoju bivšu suprugu, našu Riječanku Slavicu Radić, koja je u to vrijeme bila već dobro uposlena manekenka i snimala svoje prve editorijale za velike modne kuće. No tog rujna, 1982. godine stajala je u boksu tadašnjeg svjetskog prvaka Formule 1 Nelsona Piqueta u talijanskog Monzi.

NORTHAMPTON, UNITED KINGDOM - JULY 06:  F1 supremo Bernie Ecclestone and his wife Slavica shelter from the rain before the British Formula One Grand Prix at Silverstone on July 6, 2008 in Northampton, England.  (Photo by Vladimir Rys/Bongarts/Getty Images)
Vladimir Rys / Bongarts/Getty Images
Slavica i Bernie Ecclestone

- Odlazi odavde! Žene ne smiju biti ovdje - povikao joj je tada Bernie Ecclestone, kojemu je Slavica uzvratila da ona tamo radi i da ima pravo stajati u boksu. I tako se fatalni susret Bernieja i Slavice, koji je rezultirao 24-godišnjim brakom, dogodio upravo dok je ona bila hostesa na Formuli 1.

No, Slavica nije jedina Hrvatica koja se pojavila na najspektakularnijem oktanskom showu u svijetu.

Prije nekoliko godina na Formuli 1 kao hostesa radila je i Splićanka Daniela Varvodić, 32-godišnja ekonomistica koja danas radi kao menadžerica u tekstilnoj industriji. Posao hostese na Formuli 1 bio joj je jedan od najzabavnijih, ali i najbolje plaćenih koje je radila.

- Radila sam kao hostesa za Formulu oko sedam mjeseci, a uposlila me jedna agencija iz Švicarske. Proputovala sam puno, bila sam u Saudijskoj Arabiji, Londonu, Španjolskoj, Italiji, Belgiji, Kanadi… Radila sam kao domaćica u VIP zoni i redovito susretala ljude iz svjetskog showbizza. Tijekom utrka susrela sam tako Jennifer Lawrence, Cameron Diaz, Nicole Scherzinger i Nicole Kidman… Bio je to zabavan i odlično plaćen posao, neusporediv s bilo kojim drugim koji sam radila kao hostesa. Angažman sam najprije prihvatila radi znatiželje, a i inače sam osoba koja voli putovanja, upoznavanje drugih kultura i običaja. I kad uz sve to dobiješ super honorar, a odradiš realno samo jedan produljeni vikend, jasno je da je to posao iz snova. Inače, po svakoj utrci hostese su bile angažirane četiri dana. I ta četiri dana sam doduše radila od sedam ujutro do sedam navečer, ali imala sam plaćen prijevoz do svake destinacije i, naravno, smještaj i hranu. Nikada nisam imala neugodnih iskustava, neprimjerenih uleta ili nemoralnih ponuda. Bila sam okružena elitnim gostima i sva komunikacija je bila na visokoj razini – prisjeća se Daniela svojih slavnih dana na Formuli 1.

Savršena organizacija

Ni ona, baš poput mnogih bivših, danas slavnih i poznatih dama, ne podržava ovu odluku Formule 1.

- Mislim da je ukidanje hostesa glup potez, jer su grid cure vezane uz bolid otkad znam da postoji F1. Ipak, smatram da uniforma grid cura treba biti primjerena i senzualna, ali ne vulgarna. Ponekad su cure znale dobivati garderobu od sponzora i ako su htjele sudjelovati, nisu mogle birati što će nositi. Svejedno, čini mi se da postoje velike predrasude oko djevojki na Formuli 1 u što sam se uvjerila i kada sam sama tamo sudjelovala - priča Daniela, koja danas ne žali za svojim danima na Formuli 1.

Posao VIP hostese, kaže Daniela, nije lagan, ali nosi i određenu dozu adrenalina i brzo ga zavoliš. Zahtijeva i neka odricanja, jer te nema kod kuće, a i veliki je stres za organizam jer se valja privikavati na stalnu promjenu vremenskih zona. Posebno ju je fascinirala organizacija cijele te priče. Sve je razrađeno do najsitnijeg detalja, svatko zna što treba činiti i tako cijela stvar funkcionira do savršenstva.

- Na početku te upoznaju s pravilima, što je tvoj posao, što smiješ, a što ne. U VIP-ovima su osim zvijezda, uglavnom sjedili sponzori i navijači koji su skupocjene ulaznice kupovali da bi pratili svoj omiljeni tim. Od ujutro do navečer, mi smo cure stajale na nogama, dočekivale goste s osmijehom na licu, usmjeravale ih do njihovih stolova i pritom im davale bitne informacije o showu, ali i o ostalome. Sve ih je zanimalo, od smještaja i grada u kojem se nalaze do rasporeda i svih detalja oko utrke – priča Daniela.

Za posao ju je preporučila Riječanka Vedrana Šćiran, koja je na Formuli radila kao koordinatorica u organizaciji i jedan od poslova joj je bio upravo odabir djevojaka za grid girls. Konkurencija je bila velika, odazivale su se prelijepe cure, a grid djevojke su oduvijek bile više plaćene od ostalih hostesa. Vedrana je najprije radila u Ferrariju i kako je navela, svi su u timu bili jednako tretirani, od samih vozača pa do tehničkog osoblja.

Politička korektnost

Iako su honorari grid djevojaka poslovna tajna, britanski mediji ističu da su za taj su novac djevojke mogle platiti dio studija. Neke od grid djevojaka danas su poznate glumice i manekene kao što su Kelly Brook, Jodie Marsh, Emma Noble, Melinda Messenger i Nell McAndrew.

Odluci da se ukinu grid girls oštro se usprotivila i manekenka i glumica Kelly Brook, koja je ovih dana objavila svoje fotografije iz 1998., s britanskog Grand Prixa kada je imala 20 godina. - Djevojke bi uistinu same trebale donositi ovakve odluke. Osim toga, stazama šetaju vrlo inteligentne žene koje su tako sebi platile školovanje ili daljnju edukaciju - kazala je Kelly Brook.

S njom se slaže Michelle Westby koja je od grid girl postala uspješna vozačica.

“Da nije bilo tog posla, ne bih bila tu gdje jesam, u ‘muškom sportu’, i ne bih inspirirala druge mlade žene da se upuste u tu ‘zastrašujuću mušku okolinu’. Cijelo vrijeme dobivam poruke cura koje tvrde da ih inspiriram da se počnu baviti utrkama jer se boje da ih tu neće prihvatiti”, napisala je.

“Smiješno je da žene koje tvrde da se bore za druge žene tim istim ženama određuju što smiju, a što ne smiju raditi i sprječavaju nas da radimo posao koji volimo i kojim se ponosimo. Politička korektnost otišla je kvragu”, napisala je na Twitteru.

S druge strane, Women’s Sport Trust, udruženje koje podiže vidljivost i povećava značaj ženskog sporta, zahvalilo je Formuli 1 na povučenom potezu. “Još jedan sport odlučuje o tome što žele predstavljati”, napisali su iz Women’s Sport Trust.

Nakon što je Liberty Media od Bernieja Ecclestonea kupila komercijalna prava na Formulu 1 potkraj 2016. godine, činilo se da bi Amerikanci mogli svojim promjenama osvježiti sport i učiniti ga atraktivnijim publici, pogotovo jer je puno više video i foto sadržaja postalo dostupno na društvenim mrežama. No, posljednjih nekoliko noviteta, uključujući promjenu loga Formule 1 te promjenu satnice utrka, nisu naišli na odobravanje publike.

Reakcije i komentari ljubitelja sporta na službenim Twitter i Facebook profilima Formule 1 izuzetno su negativni i oko ukidanja atraktivnih hostesa te uglavnom poručuju istu stvar: ne mijenjate ono što nije potrebno mijenjati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:58