SEBI NIJE MOGAO POMOĆI

POZNATI SELF HELP GURU ZAVRŠIO NA ODVIKAVANJU Jordan Peterson navukao se na lijekove: 'U strašnom je stanju, izgleda kao izgubljeni psić'

 Getty images
 

U posljednje se dvije godine kanadski klinički psiholog Jordan Peterson (57) prometnuo u desnog intelektualnog superstara, njegov YouTube kanal prate stotine tisuća ljudi, a neki ga čak nazivaju self help guruom.

Peterson podržava prilično staromodne i konzervativne stavove, a njima je osvojio i Hrvate.

U samo mjesec dana od početka prodaje kod nas njegov svjetski bestseler '12 pravila za život' tiskan je u nakladi od 11.000 primjeraka, a na Interliberu 2018. godine je bio najprodavanija knjiga, s prodajom većom od 1400 primjeraka.

"Želimo li poboljšati svijet, trebali bismo najprije pospremiti vlastitu sobu, odnosno, trebamo početi od sebe", jedna je od njegovih teza.

No, i on koji, barem se činilo, ima odgovore na većinu životnih pitanja, i sam je pao pod teretom svakodnevice. Nedavno se prijavio u rehabilitacijsku kliniku u New Yorku, priopćila je njegova kćer Mikhaila Peterson u videu.

Posljednjih mjeseci 'navukao se' na anti-anksiozni lijek Klonazepam, piše New York Post.

"Nikad ga nisam vidjela takvog. U strašnom je stanju, izgleda kao izgubljeni psić. Srce mi je slomljeno", rekla je Mikhaila.

Peterson je počeo koristiti lijek kako bi se lakše nosio sa stresom dok mu se supruga početkom godine borila s tumorom u terminalnoj fazi. Ona se 'čudesno' oporavila, a on je zaglibio u ovisnost iz koje se nikako nije mogao izvući.

To mu nije prvi put da ima psihičke probleme, lani je priznao da se od tinejdžerskog doba borio s depresijom.

Peterson svojim sljedbenicima objašnjava da smisao života nije sreća nego nešto mnogo dublje, što uključuje i patnju. Za njega sreću čine hrabrost i voljnost da se prepustimo životu prepunom nesigurnosti.

Bitnom pretpostavkom reda smatra rutinu, pa upozorava da životne radnje koje svakodnevno ponavljamo moraju biti automatizirane. Među tim navikama, na temelju kliničke prakse, posebno ističe svakodnevno buđenje u isto vrijeme (neovisno kad smo zaspali) i prakticiranje obilnog doručka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:37