JUTARNJI U ZAPREŠIĆU

TKO JE SVEĆENIK KOJI SE ODLUČIO POVUĆI I OŽENITI Organizirao je sve, od dječjih rođendana do gledanja utakmica, a Stefany Hohnjec vodila je ritmiku

 CROPIX
 

Ma on je svaki put imao odlične propovijedi, ali baš tog dana njegova misao bila je da svaki od nas ima svoj put i da mora za put koji je odabrao prihvatiti odgovornost.

Na kraju smo shvatili da je to bio samo uvod za ono što nam je rekao na kraju mise - prisjetio se u ponedjeljak Branko Golenko, župljanin župe Blažene Djevice Marije, Kraljice apostola u Zaprešiću koji je zajedno sa svojom suprugom Katicom bio na misi na kojoj je 36-godišnji župnik Vinko Sudar objavio prisutnima da više neće biti župnik jer se odlučio oženiti.

Supružnici Golenko bili su šokirani, ali su kao i ostali župljani dali blagoslov takvoj Sudarovoj odluci.

- Na kraju mise svi smo mu zapljeskali, a on nas je nakon mise sve i počastio. Mnogi odu, a i ne jave se župljanima. On je bio pošten i pljesak koji je dobio, dobio je za takvu odluku, za sve ono dobro što je učinio za našu župu, kao i poticaj za sve ono što će u budućnosti činiti. Neka mu je put blagoslovljen - dodala je Katica koja živi odmah do župne crkve.

Samo riječi podrške

Vinko Sudar, svećenik palotinac, koji je na nedjeljnoj misi župljanima objavio da zbog želje da zasnuje obitelj s djevojkom napušta svećenički red, tema je broj jedan o kojoj se u ponedjeljak razgovaralo u Zaprešiću. Tijekom ponedjeljka zvali smo ga u više navrata, no na naše pozive nije odgovarao. Stoga su umjesto njega o njemu govorili gotovo svi koje smo sreli oko župne crkve.

Bez obzira na to pitali za njega u obližnjem kafiću, frizerskom salonu, trgovini mješovite robe, restoranu, autobusnom stajalištu, svi oduševljeno kimaju glavom i podržavaju ga u njegovu naumu.

- Nema vam njega ovdje. Otišao je, sve najbolje mu želim, a on je sve rekao na misi i na župnom listiću - rekla nam je gospođa na ulazu u župni pastoralni centar.

U superlativima o njemu govore gotovo na svakom koraku.

- Kada je lani pao snijeg, zvao je dečke iz susjedstva da očiste oko crkve. Kada su počistili i sve uredili, okrenuo im je janje i počastio ih. Bilo bi zanimljivo otići na momačku bivšem svećeniku - kaže konobar iz obližnjeg kafića.

- Ljubav je sve što nas drži na ovom svijetu. Naš župnik je nastao iz ljubavi, pa vjerujem da će i njegova buduća djeca nastati iz ljubavi - kaže pak Nadica Jozipović, vlasnica frizerskog salon Tanay.

- On vam je u pastoralnom centru okupljao i bivše alkoholičare. Bilo je tu i muških i ženskih, i on im je pokušavao pomoći - dodaje Branko.

Vinko Sudar postao je župnik u Zaprešiću 2011. nakon povratka s postdiplomskog studija psihologije i duhovnosti u Rimu. Prije toga bio je župni vikar u Vinkovcima. Rođen je u mnogočlanoj obitelji, imao je 11 braće i sestara, a njegov stric Pero Sudar, pomoćni biskup Vrhbosanske nadbiskupije, zaredio ga je za svećenika u lipnju 2009. Svećeničko geslo bio mu je psalam “Ti si štit moj, Gospodine”.

Okupljao je mlade

Župljani pričaju da je Sudar za sve vjernike otvorio pastoralni centar pa su se tamo slavili dječji rođendani, održavale krstitke, gledale utakmice na prošlom Svjetskom prvenstvu, ali održavale i brojne druge aktivnosti.

U sklopu pastoralnog centra tako su se održavali sastanci anonimnih alkoholičara, korektivna gimnastika i rekreacija za žene, kao i Studio za rekreaciju Zgodne žene.

“U sportskoj dvorani župnog pastoralnog centra kreće s radom Klub ritmičke gimnastike, koji vodi Stefany Hohnjec”, još je jedna aktivnost koja piše na stranicama župe, a ritmiku su vježbala i djeca koja su mogla učiti i njemački jezik.

- On je u crkvi okupljao mlade. Vodio ih je na ljetovanje, na brojne izlete, hodočašća. Dječji rođendani se nisu naplaćivali. Dao bi svatko koliko je imao. Ako takav otac bude, mi smo sretni - komentiraju župljani.

Ipak, dio crkvenih pravnika u ponedjeljak nam je rekao da će Sudar za moguće sklapanje crkvenog braka, odnosno dobivanje sakramenta ženidbe prvo morati zatražiti oprost od obaveza koje proizlaze iz Svetog reda te u istom postupku zatražiti i oprost od obveze celibata.

- Tek po odobrenju pape Franje moći će se crkveno vjenčati - kažu naši sugovornici.

Župu zamijenio Čupom

O ženi zbog koje je Sudar napustio poziv ne zna se puno. Zove se Ivana, a nadimak joj je Čupa. Tako je svećenik župu zamijenio Čupom i pritom ispao fer prema svima. Prema ženi koju voli, prema vjernicima kojima ništa nije skrivao i u konačnici, prema Bogu kojem se zavjetovao, objavio je u ponedjeljak RTL. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:29