RAZBIBRIGA

U HRVATSKOJ SE MALO ČITA OSIM NA JEDNOM MJESTU 'To im je jedna od omiljenih aktivnosti, a najpopularnija knjiga je ‘50 nijansi sive’'

Knjižnica za zatvorenike u Remetincu
 Goran Mehkek / CROPIX

Premda se u Hrvatskoj malo čita, čak 50 posto ljudi knjige uopće ne zanimaju, na jednom mjestu u državi situacija je posve drugačija. U zatvoru Remetinec čitanje je jedna od omiljenih aktivnosti.

Kako piše RTL, nije Dostojevski među najčitanijima, no 'Pedest nijansi sive' jest.

‘U zatvoru u Zagrebu se jako puno čita. Najpopularnija je beletristika, neki autori poput Ludluma, Lee Childa, Davida Baldaccija, švedski i norveški uspješni autori recimo Nesbøa. Mislim da je najpopularnija knjiga bila ‘50 nijansi sive’ i iza nje je bila ‘Laka lova’. Ipak smo u zatvoru’, rekao je Mirko Kovčalija, voditelj zatvorske knjižnice.

Od domaćih autora najčitaniji je Ivan Aralica, ali i knjiga ‘Ništa lažno’ bivšeg ministra branitelja Predraga Matića. Od preko 5.000 knjiga među najposuđivanijima nalaze se ‘Veronika je odlučila umrijeti’ Paula Coelha, ‘Kuran’ i knjige samopomoći.

Kovčalija nije znao točno što je Ivo Sanader posuđivao, no zna da je čitao više od prosjeka. ‘Ne znam točno što je on čitao, ali jako puno je čitao. Recimo, prosjek je zaduživati dvije ili tri knjige, a on ih je poduđivao po sedam i u jako kratkom roku ih je čitao’, rekao je u video prilogu za RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:12