JEDNOSTAVNI TRIK

U mirovinu otišao s 36, otkriva kako je uspio: ‘Ovo je iznos koji sam uštedio svaki mjesec, pazite na čemu‘

Yaron Goldstein ostvario je svoj san- otići mlad u mirovinu

 /Linkedin/yaron Goldstein
Prilikom svake kupnje Yaron Goldstein postavio si je jedno pitanje: ‘Postoji li nešto što će me jednako usrećiti ali za trećinu cijene?‘

Yaron Goldstein (36) uspio je uštedjeti dovoljno novaca, umiroviti se i osigurati si to da više ne mora raditi ni dana u životu, a sve je to postigao uz pomoć par trikova i dobrih navika, kako sam tvrdi. Yaron je stekao doktorat iz računalne i primijenjene matematike 2012. godine, a nakon toga je počeo raditi za Boston Consulting Group, Google i Metu. Na početku svoje karijere, tijekom stažiranja u New Yorku, susreo je investicijskog savjetnika s Wall Streeta koji mu je postao nešto poput neslužbenog mentora piše Daily Mail.

Savjetnik mu je preporučio da čita knjige, a neke od njih su bile ‘Četverosatni radni tjedan‘ Tima Ferrissa i ‘Izvan prosjeka: priča o uspjehu (Outliers)‘ Malcolma Gladwella, koje su ga natjerale da razmišlja o vezi između sreće i novca.

„Ovaj tip i njegova knjiga mogu biti poprilično dobri primjer za onu misao koja glasi da možda za 40 godina ne želim biti čovjek koji se cijeli život fokusirao samo na karijeru“ rekao je Yaron za Business Insider o svojoj reakciji na Ferrissovu knjigu.

Na početku svoje profesionalne karijere odlučio je kako se ne želi brinuti do kraja života o tome kako će zaraditi novac te je naumio štedjeti i umiroviti se mlad. Do ljeta 2017. odredio je 5000 eura odnosno 5460 dolara kao iznos od kojeg bi želio moći živjeti svaki mjesec nakon odlaska u mirovinu.

Na svom prvom poslu kao postdoktorand na Freie Universität Berlin, mogao je početi izdvajati nekoliko stotina dolara mjesečno, navodi Business Insider. Nakon što se zaposlio u Boston Consulting Group u Berlinu, mogao je mjesečno izdvajati do 1500 eura što je 1638 dolara za svoj vlastiti „mirovinski fond“.

Na početku karijere živio je od otprilike dvije trećine svojih tadašnjih prihoda; kad je počeo dobivati veće plaće, taj je iznos obuhvaćao polovicu prihoda, a ostatak je ulagao u dionice.

Do 2020. Yaron je zarađivao 330.000 eura odnosno 360.416 dolara godišnje kao viši podatkovni znanstvenik u Googleu, a što je više zarađivao, postajao je savjesniji po pitanju svojih izdataka.

„Ima li još nešto što bi me zadovoljilo na sličan način za trećinu cijene“, pitao bi se prije svake kupnje, a njegova ljubav prema zelenom čaju savršeni je primjer za to kako ova teorija funkcionira.

Umjesto da svaki dan kupuje Starbucks i sveukupno potroši puno novaca počastio se luksuznim čajem po cijeni od 50 dolara za 50 grama.

„Čak i ako na kraju mjeseca kupim luksuzni čaj, koji košta 50 dolara za 50 grama, to je još uvijek jeftinije nego svaki dan ići u Starbucks i kupovati kavu, a tada imam i jednu mnogo ekskluzivniju stvar koja me uveseljava“, priznao je Yaron.

Povrh toga, uspio se izvući s time da nikada nije morao kupiti automobil s obzirom na kvalitetne sustave javnog prijevoza u Zürichu i Berlinu, dva glavna grada iz kojih je radio. Još jedan pametan potez kojeg je učinio bilo je ulaganje golemog dijela njegovog bogatstva u dionice Tesle 2016., upravo kad je vrijednost kompanije počela rasti.

Nakon deset godina škrtarenja, štednje i ulaganja, uz stalno zaposlenje, Yaron se uspio umiroviti u svibnju 2023. godine.

On sada slijedi takozvano pravilo od četiri posto kojeg se pridržavaju oni u organizaciji odnosno pokretu Financijska Neovisnost, Prijevremena Mirovina, poznatoj kao FIRE, koje nalaže da je sigurno povući oko četiri posto svog fonda svake godine nakon što odete u mirovinu.

Yaron otkriva kako namjerava tu brojku smanjiti na tri posto, s ciljem da bude još štedljiviji nego kad je radio.

„Nitko vas ne može natjerati da slijepo vjerujete kako uspjeh znači pridružiti se velikoj tvrtki i ostati tamo 40 godina te se penjati uz karijernu ljestvicu“, zaključio je.

Njegov trenutni položaj na LinkedInu, specifičnoj društvenoj mreži namijenjenoj povezivanju radnika i poslodavaca, jednostavno glasi: "Opinionated Data Guy, lipanj 2023. - danas."

Zanimljivo je kako Goldstein tvrdi da sada u mirovini ima premalo vremena za sve što bi htio raditi. Za MSN je opisao svoj tipični dan. Ustaje u sedam, ali iz kreveta izlazi tek oko osam. Onda sluša podcaste o financijama, pije svoj zeleni čaj. Triput tjedno ide na predavanja na fakultetu, triput tjedno ide na plivanje, a svaki dan prošeće između 10 i 15 tisuća koraka. Više puta tjedno posjećuje majku i baku. TJedno posluša 20 do 30 sati podcastova, a redom gleda sve tv serije i filmove koje si je stavio na popis za mirovinu.

Nije loš život, zar ne?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 10:07