GENIJALCI IZ MIOCA

Upoznajte jednu vrlo posebnu obitelj iz Popovače: ‘Dorijan je hrvatski Sheldon Cooper!‘

Dorijan i Dora kad su oboje bili državni prvaci iz programiranja
 Privatna arhiva
Vlado Lendvaj kaže da više ne zna koliko su medalja njegova djeca donijela doma. Procjenjuje pedesetak

Lendvajevi iz Popovače su posebni. Najstariji brat Vilim (21) bio je državni prvak iz robotike, logike i informatike; međunarodni prvak na prirodoslovnim olimpijadama, a danas je student na FER-u. Dorijan (16) je u "igru" ušao s dvije godine, gledajući preko ramena starijem bratu dok radi na računalu. Imao je sedam godina kad je postao najmlađi sudionik državnog natjecanja u programiranju uopće, a 2016. bio je svjetski prvak u robotici. Dorijan je ujedno jedini učenik u Europi s osvojenim međunarodnim medaljama iz sva četiri područja STEM-a. Njihova sestra Dora (15) je u petom osnovne bila državna prvakinja u programiranju. Prva koja je oborila mušku konkurenciju.

- Jednom ih je Vilim opisao ovim riječima: ja sam pametan, Dorijan je genijalac, a Dora je normalna. Pod tim se podrazumijeva da je Dora u osnovnoj bila državna prvakinja - kaže profesor zagrebačkog MIOC-a, Dorijanov mentor u školi za međunarodna natjecanja, Nikola Dmitrović, koji dobro poznaje sve Lendvajeve. Svi troje su, naime, miočani.

image
Obitelj Lendvaj
Privatna arhiva

Friška vijest iz MIOC-a (XV. gimnazija) jest da su učenici Dorijan Lendvaj i Patrik Pavić osvojili zlatne medalje na međunarodnom Romanian Master of Informatics, pri čemu je Dorijan osvojio apsolutno prvo mjesto u konkurenciji 200 učenika. To je prvi put da je učenik iz Hrvatske osvojio prvo mjesto na natjecanju ovakve razine, koje se u informatičkim krugovima smatra jednim od Grand Slamova.

- Nisam očekivao prvo mjesto, bilo je tu puno dobrih natjecatelja - kaže nam u telefonskom javljanju Dorijan koji je natjecanje odradio u samoizolaciji, pod nadzorom kamera. Dorijan, kako će potvrditi njegov mentor Dmitrović, puno je rječitiji u programerskim jezicima pa ne treba čuditi kad na pitanje kako se osjećao kad je osvojio ovo zlato, odgovara: - Pa. Hm. Nisam imao poseban osjećaj.

Podlogu za ljubav prema programiranju djeca Lendvajevih imaju u roditeljskoj profesiji, oboje su matematičari.

- Zaista nismo očekivali da će Dorijan biti prvi, zbog 40-ak ponajboljih ruskih programera u natjecanju koje je u teniskom svijetu usporedivo s Wimbledonom. Uz svjetsku olimpijadu, ovo je definitivno najjače natjecanje. Bitno je s programiranjem krenuti dovoljno rano, od nižih razreda osnovne škole. Nakon toga, djeca se sama penju - kaže otac Vlado Lendvaj, od lani predsjednik Hrvatskog saveza informatičara. Za svoju djecu kaže da više ne zna koliko su medalja donijeli doma. Procjenjuje pedesetak, od toga 20 međunarodnih.

Po riječima Vlade Lendvaja, najbolje pripreme za jaka natjecanja su sudjelovanja na neformalnim online natjecanjima u koje se nekoliko puta tjedno uključuju djeca iz cijelog svijeta. Dorijan je napredovao do nivoa da danas sastavlja natjecateljska pitanja i nastupa kao tester. Nedavno je bio tester za rusku informatičku olimpijadu.

Osvojeno zlato na Romanian Master of Informatics nije iznenadilo samo mentora Dmitrovića.

image
Nikola Dmitrović
Darko Tomaš/Cropix

- Patrik i Dorijan izmjenjuju se u prvim mjestima već neko vrijeme i puno, puno su ispred ostalih. Mislim da su jedni od naših najboljih natjecatelja uopće, a tek su treći razred - kaže Dmitrović.

- Radimo mi s njima, organiziramo ih, pripremamo prostorije u kojima se natječu, razgovaramo, kontroliramo, budimo ih... Budući da vodim natjecanja na državnoj razini za osnovne škole, Dorijana znam od 4. osnovne, Patrika od 6. Dorijan je poseban, i kao natjecatelj i kao osoba. Nije pričljiv. Ako ne vidi zašto bi nešto morao reći, on neće govoriti. Nešto poput Sheldona Coopera. Nevjerojatno pametan, inteligentan, ali uživo prilično rezerviran. Ima svojih specifičnosti na koje smo navikli i prihvaćamo ga. On je naš Dodo. Neki su rekli da je MIOC škola najbolja za takve učenike. Bave se područjem u kojem su najbolji, a ne nametnutim - objašnjava Dmitrović.

Iako priznaje da nije lako raditi s darovitom djecom zbog njihovih visokih zahtjeva, ući s njima u raspravu stvarni je izazov i vrijedi svega.

Darijanov otac navodi podatak da je na raznim međunarodnim olimpijadama Hrvatska osvojila više zlatnih medalja iz informatike od svih ostalih predmeta zajedno.

- Imamo 12 zlatnih medalja iz informatike. U svim ostalim predmetima Srbija je, primjerice, bolja od Hrvatske, a tek su ove godine osvojili prvo zlato iz informatike. Finska, koja se često spominje u kontekstu najboljeg obrazovnog sustava, ima pet zlata iz informatike. Mi 12! Jednostavno imamo područje u kojemu smo daleko iznad Finaca. Ali, ne zbog obrazovnog sustava, nego zbog pojedinaca u njemu - zaključuje Vlado Lendvaj.

image
Vilim i Dorijan u Bugarskoj na CodeIT natjecanju
Privatna arhiva
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 02:42