TEŠKE KOMPLIKACIJE

VIDEO: ČUDO OD BEBE Rodila se sa samo šest mjeseci bez kože, svi su bili sigurni da neće preživjeti, sestre su plakale... No, maleni je uspio!

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 27.05.2019. u 12:03

A nurse checks a premature baby in an incubator at the child care unit of a hospital in Sanaa, Yemen January 16, 2018. REUTERS/Khaled Abdullah TPX IMAGES OF THE DAY - RC1D7579ECB0
Khaled Abdullah / REUTERS

Ilustracija

 

U bolnici u Nottinghamu liječnici su uspjeli spasiti bebu rođenu sa samo šest mjeseci bez potpuno razvijenog gornjeg sloja kože.

Jessica Kibbler i Jack Shattock iz engleskog grada Leamington Spa imali su samo 19 godina kad im rodila bebica, no bila je u nezamislivim bolovima. Njihov sin Kaiden Jake rodio se deset tjedana prije termina u bolnici u Nottingham, a težio je samo 1100 grama, piše Daily Mail. Čak su i medicinske sestre izlazile iz rađaonice suznih očiju.

- Kad su nas sestre uvele u sobu da bi nas upoznale s Kaidenom po prvi put, izgledao je poput komada crvenog, nekuhanog mesa. Stajali smo tamo, nas dvoje 19-godišnji roditelji, bez ikakvog iskustva s podizanjem djece i naše prvo dijete je bilo jako slabo i strašno bolesno. I Jake i ja smo plakali, a čak su i sestre izlazile suznih očiju jer nisu znale što bi nam rekle niti kako njemu pomoći - ispričala je Jessica.

Čak deset dana roditelji nisu smjeli vidjeti svog novorođenog sina, a Kaidenu je tek nakon šest tjedana počela rasti koža.

Danas ima šest mjeseci i konačno više ne živi u bolnici, nego kod kuće s roditeljima. Prije mjesec dana je imao zadnju operaciju, kad su mu s trbuha presadili dio kože na desnu ruku, a pretpostavlja se da će trebati još otprilike četiri operacije tijekom iduće godine.

U trenutku rođenja Kaiden je imao posve razvijenu kožu samo na licu, a od rođenja se bori sa sepsom, nekrotizirajućim enterokolitisom, herpesom i bronhiolitisom. Unatoč svemu tome mali borac je ojačao i danas teži gotovo pet kilograma.

 

- Bio je prekrasan i sitan. Jake i ja smo se bez riječi pogledali, ne znajući kako ćemo brinuti o njemu. Nismo ga čak mogli ni podignuti kako treba jer ga je sve strašno boljelo i bio je na aparatima. Liječnici su nas barem dvaput upozorili da vjerojatno neće preživjeti, ali smo odlučili da ćemo napraviti sve što možemo da se izvuče - rekla je Jessica.

Ona je tijekom trudnoće imala komplikacije s bubrezima zbog hidronefroze (proširenje kanalnog sustava bubrega do kojeg dolazi uslijed nakupljanja mokraće). Također je imala krvarenje tri mjeseca prije nego što se Kaiden rodio i prije nego što je dobila prijevremene trudove. Ipak, točan uzrok Kaidenovog stanja se ne zna i stručnjaci ga tek istražuju.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo