OVA ŽENA JE HEROJ

VIDEO: POTRESNA ISPOVIJEST LIJEČNICE IZ VUKOVARSKE RATNE BOLNICE 'Prije nego me zarobio, Šljivančaninu sam odbrusila da me štiti Ženevska konvencija'

 Screenshot/Christopher Morris
 

Dr. Sadika Biluš, majka dvoje djece, bila je jedna od hrabrih djelatnika vukovarske bolnice koji su ostali u njoj za vrijeme Domovinskog rata 1991.

"Od sedam internista svi su otišli, samo sam ostala ja. Svi su bili muškarci, heroji, HDZ-ovci, a ostala sam ja koja nisam bila ni u jednoj stranci, bila sam pacifist, naivno sam govorila 'Pa ja liječim Srbe...'", ispričala nam je ova posebna žena.

Tada 48-godišnjakinja danonoćno je u nemogućim uvjetima pomagala stotinama ranjenika koji su u gotovo potpuno razrušenu bolnicu pristizali svakodnevno pod stalnom topovskom paljbom.

Pogledajte prvi dio njezine šokantne priče u našem videu:

Hrabra i principijelna liječnica, cijelo vrijeme opsade kamerom je bilježila sve detalje tromjesečne okupacije grada, čak i posljednju noć u bolnici kad je grad pao. Snimke joj je oduzeo Veselin Šljivančanin kad ju je zarobio.

Odvedena je u logor u Mitrovici gdje je prošla pakao. Detalje užasa pogledajte ovdje:

Policajka me skidala do gola: 'Gdje ti je grudnjak?' pitala me, a ja nemam grudnjak, izgubila sam 15 kila, kost i koža. Kaže ona: 'Zgodna si ti ženska, al' si brate premršava'. Zabavljala se sa mnom..., prisjetila se cijenjena internistica i gastroenterologinja dr. Biluš, koja u Velikoj Gorici ima privatnu polikliniku Tomi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:08