CONAN S JARUNSKE OBALE

Zagrebačka legenda priprema nevjerojatan pothvat

Najsnažniji Hrvat priprema nevjerojatan pothvat: u 24 sata će pokušati oboriti pet Guinnessovih rekorda - jedan je i zadržavanje 4 helikoptera i aviona da ne polete

Ne, on nikako nije odustao. Istina, malo se sve to oduljilo, promijenio je kontinent i nešto ostario, ali i dalje sanja karijeru najsnažnijeg čovjeka na svijetu na kojoj marljivo radi posljednjih 15-ak godina.

Sada vjeruje da joj je najbliže što je ikada bio: u Las Vegasu svakodnevno trenira, uglavnom dižući 150 kilograma teške stijene te balvane, svaki od 300-tinjak kilograma, a prije desetak dana snimio je i novi book. S njim će danas 40-godišnji Tomislav Lorber početi obilaziti filmske agente i studije kako bi ostvario svoj san - filmsku karijeru u Hollywoodu dostojnu njegova umjetničkog imena Conan, nadimka koji ga prati još od 15. godine kad je na obali Jaruna započeo s prvim intenzivnim sportskim treninzima. To je zagrebačka legenda - dugokosi najsnažniji Hrvat, impozantni Zagrepčanin visok 2,05 metara i težak preko 135 kilograma koji je krajem 90-ih bio redoviti gost gotovo svih domaćih dnevnih novina, a nerijetko su njegove sportske napore bilježile televizijske kamere te pratili bljeskovi fotoaparata.

“Odlučan sam u tome da postavim novi Guinnessov rekord i za to se već dugo i intenzivno pripremam. Bit će to poseban rekord kakav nitko dosad nije postavio. Naime, planiram u jednom danu oboriti pet dosad postavljenih Guinnessovih rekorda i ako u tom uspijem, definitivno ću postati najjači čovjek na svijetu”, ispričao je Lorber za Jutarnji list.

Trogirska riva

S jednakim žarom, sjećaju se čitatelji Jutarnjeg lista, Lorber je o svojim sportskim planovima javnost počeo izvještavati prije gotovo 15 godina, kad je kao gorostasni mladić na trogirskoj rivi najavljivao da će zubima povući 11 tona težak kamion marke Scania. Nije uspio - točnije bi zapravo bilo reći da nije niti pokušao, a onda je novo obaranje Guinnessova rekorda bio najavio za svoj nastup u Rijeci, no ni tada svoje ime nije uspio upisati u dugosanjanu knjigu. Novu fazu svoju sportske karijere Tomislav Lorber sada gradi “preko bare”.

Za Jutarnji list, koji ga je u Las Vegasu uspio pronaći preko njegova prijatelja i trenera Gabriela Krstanovića, radosno je ispričao sve detalje najnovijeg pothvata. A evo što će sve, barem tako najavljuje, hrvatski Conan morati odraditi unutar 24 sata kako bi oborio - ne jedan, nego pet Guinnessovih rekorda. Kao prvo, odjednom će vlastitim rukama na 60 sekundi pokušati na mjestu zadržati četiri cross motocikla, svaki snage od 150 konja i 500 kubika, koje će vozači istodobno pokušati pomaknuti svaki u različitom smjeru.

Potom slijedi druga točka u kojoj će Conan podizati i gurati jedan automobil - malo ispred sebe poput tački, a potom malo s boka kako bi ga u 60 sekundi okretao oko njegove osi, s krova na kotače pa opet na krov, i tako pet puta. U trećoj fazi svojeg showa Conan će publiku zabavljati uz pomoć četiri kamiona, svaki od 15 tona, koje će istodobno povlačiti zubima u dužini od 30 metara, i to za manje od tri minute. Četvrta i peta točka već su izvan svake pameti - uključuju po dva helikoptera i dva aviona od po 500 konjskih snaga koje će Lorber punu minutu rukama pokušati zadržavati da ne polete.

“Mislim da ću sve to uspjeti obaviti u jednom danu. Na kraju krajeva, za tako nešto spremam se već dugi niz godina”, objasnio je.

Hrvatsku je, objašnjava nam, napustio davne 2008. godine, sa željom da ganja sportsku karijeru koja je i prije bila puna uspona i padova, kako u obaranjima rekorda tako i u MMA-u te amaterskim borbama u kojima se također jedno vrijeme okušavao.

“Hrvatsku sam napustio iz osobnih razloga, ali najviše zato da bih u SAD-u ostvario svoj san i postao najsnažniji čovjek na svijetu. Život je ovdje jako zanimljiv, ima jako puno šansi za uspjeh, ali vrijeme brzo prolazi pa sam tako, evo, i ja već napunio 40 godina. Mislim da su mogućnosti ovdje ipak puno veće nego u Hrvatskoj, prvenstveno iz razloga što čovjek u Americi puno lakše pronađe posao. Naravno, ako želi pošteno raditi”, priča nam Lorber koji u Las Vegasu danas radi kao trener u jednoj sportskoj dvorani.

Čitatelji Jutarnjeg lista prvi su ga put imali priliku upoznati u prvoj godini našeg izlaska, u rujnu 1998. godine kad je kao 22-godišnjak na povratku iz noćnog života naletio na automobilsku nesreću i prizor jednog vozača kojeg je prikliještilo teško vozilo. Ni pet ni šest - Conan je pohitao do mjesta nesreće i sam samcat podignuo automobil i pomaknuo ga u stranu, a zatim izvukao nesretnog vozača te mu time spasio život. Pozirao je tada ponosno i fotografu Jutarnjeg lista koji je također pohitao na mjesto nesreće, izjavio kako je odradio svoju građansku dužnost - te otišao kući.

“Kako se ne bih sjećao tog događaja. Vraćao sam se s prijateljima iz Aquariusa kad smo naletjeli na nesreću. Dva automobila ležala su jedan na drugome, a na dnu je bio prikliješten čovjek. Pomaknuo sam aute, izvukao vozača, a morao sam rukama odvaliti vrata vozila i izravnati krov kako bih izvukao čovjeka na sigurno. Ma sve bi to bio napravio i netko drugi, jedino što sam se ja igrom slučaja baš tada našao na mjestu događaja”, skroman je i danas Tomislav Lorber.

Zatim su ga novinski stupci bili puni početkom “dvijetisućitih” kad je u Trogiru bio najavio veliki show - obaranje Guinnessova rekorda, ali je na kraju publiku razočarao nakon što je odustao od povlačenja 11 tona teškog kamiona. Prvo je na trogirskoj rivi, kraj kule Kamerlengo, demonstrirao da bez ičije pomoći rukama može podići 850 kilograma težak Golf, a zatim je s njime “zaplesao” piruetu, okrećući ga oko osi za 180 stupnjeva.

Ima snažne zube

Publici je Conan onda pokazao da ima i dosta snažne zube: njima je povlačio jednu Chevrolet Corvettu povlačeći istodobno rukama i dva poveća kombija, kasnije je leđima gurao osam tona težak MAN-ov kamion, no kad je na red konačno stiglo obaranje rekorda - svjetla na rivi su se ugasila, a show je odjednom bio otkazan.

“Žao mi je što tada nisam uspio, imali smo neke tehničke probleme i od pothvata smo jednostavno morali odustati. Volio bih jednog dana ponovo doći u Trogir i dovršiti započeto. Vidjet ćemo kako će mi se razvijati karijera, vjerujem da ću napraviti svoj show u Trogiru”, piše nam Conan iz 9600 kilometara udaljenog Las Vegasa.

Zbog činjenice da je uvijek bio dosta veći i snažniji od svojih vršnjaka Lorberu su još u školskoj klupi klinci nadjenuli ime po planetarno popularnom liku kojeg je utjelovio Arnold Schwarzenegger, Conanu barbarinu, a nadimak mu se toliko svidio da ga je tijekom mladosti odlučio zadržati kao efektno “umjetničko” ime. Ipak, od škole je dosta rano odustao pa je tako već sa 15 godina u Hrvatskoj radio kao pomoćni radnik, uglavnom na gradilištima.

“Nisam imao izbora, bio je to tada za mene jedini posao. No, upravo to mi je pomoglo da stanem na noge i da se brinem o samome sebi. Na poslu sam ujedno trenirao jer sam se po deset sati dnevno bavio teškim, fizičkim radom. Ipak, sve ideje koje sam tada već dobio za svoje pothvate dugujem prijateljima Emilu, Grgi, Goranu, Dadi i Josipu. Bez njih nikad ne bih uspio”, zahvalan je Lorber.

Ovih dana upravo je dovršio i plakat kojim će najavljivati spektakularni show - postavljanje pet Guinnessovih rekorda - a za tu priliku malo je modificirao i svoje umjetničko ime. Umjesto Conan, u čast zemlji iz koje potječe nastupit će pod imenom Cronan, odjeven u specijalno bijelo odijelo i s posebnom kacigom na glavi koja će ga štititi od mogućih ozljeda. Njegov dosadašnji najveći uspjeh predstavlja činjenica da je zubima uspio s mjesta pomaknuti kamion s prikolicom težak 20 tona.

Kaže nam da u Las Vegasu trenutačno radi za “prosječnu američku plaću”, trenirajući bodybuildere, bicikliste, vozače cross motora...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 05:44