BUDIMIR ŠOBAT BUDA

ZAGREPČANIN OBORIO GUINNESSOV REKORD U STATIČKOM ZARONU NA DAH Učinio je to za svoju autističnu kćer, pod vodom je proveo 24 minute i 11 sekundi

 Ivana Nobilo / CROPIX
 

Ronilac Budimir Šobat Buda u subotu je na Zagrebačkom velesajmu pod vodom, bez daha, proveo 24 minute i 11 sekundi, čime je oborio svjetski rekord. No, priča je šira od toga: Buda je zaronio u sklopu akcije "Ne dišem", kojom je želio dati podršku Centru za autizam. U njemu se obrazuje i njegova 17-godišnja kći Saša, koja ima poremećaj iz spektra autizma, i koja mu je došla dati potporu.

Kad su prošle 24 minute i 3 sekunde, što je do sada bio rekord za statičko ronjenje na dah u bazenu, okupljeni u paviljonu počeli su pljeskati. Buda ih je čuo, kaže, a nekoliko sekundi nakon toga je izronio. Mogao je još izdržati, dodaje, jer na treninzima bude i dulje u bazenu, no s trenerom je dogovorio da je ovo vrijeme sasvim dovoljno.

- Imao sam tremu, ali ona je bila pozitivna. Dva puta sam već na treningu bio ovoliko dugo pod vodom, pa sam znao da to mogu, ali opet, jedno je trening, a drugo natjecanje. Moram priznati da, kad sam čuo ljude da plješću, nisam osjetio euforiju. Iskreno, počeo sam razmišljati o tome što još sve danas moram obaviti - iskreno će Buda.

Kaže kako ne smatra da je ono što je učinio išta posebnije od onoga što rade roditelji druge djece s autizmom. Jedna mama koja ispeče kolače i donese ih u centar ili tata koji, osim svojeg djeteta, povede još dvoje mališana u zubara, učinili su isto kao i on, smatra.

- Naše je društvo dosta senzibilizirano što se tiče djece i odraslih s autizmom, no ipak ima prostora za poboljšanja. Želim da svaka osoba s autizmom, bez obzira na to gdje živi, ima jednake uvjete - ističe Buda.

Pogledajte fotogaleriju njegova pothvata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 17:03