NOVI ŽIVOT

ŽIVOTNI ZAOKRET MLADOG PARA IZ RIJEKE Dali otkaz na sjajno plaćenim poslovima i preselili u Slavoniju: 'Svi odavde bježe, a evo zašto smo mi tu došli'

 Emica Elvedji / CROPIX
 

On je rodom iz Popovca u Baranji, a ona iz Opuzena. Životni i profesionalni izazovi spojili su ih u Rijeci, gdje su se školovali i “pekli zanat”, a onda su prošle godine dali otkaz na sigurnim i dobro plaćenim radnim mjestima kako bi krenuli u samostalni posao.

Mladi bračni par stomatologa dr. Matea Penavić Dragaš i dr. Zoran Dragaš, koje je ljubav prema struci i životno spojila, prošlog su ljeta sa svojim dvogodišnjim djetetom Rijeku zamijenili Osijekom, odnosno Čepinom, gdje danas imaju tri ordinacije u kojima nude sve što “moderna stomatologija zahtijeva”. U moru priča o iseljavanju i traženju sreće na Otoku, u Skandinaviji, Njemačkoj... njihova je jedna od onih koje bude nadu da ipak nije još sve otišlo k vragu.

Šire biznis

- Rekao bih da je ovo prirodni slijed u profesionalnom razvoju. Imali smo odlična, dobro plaćena radna mjesta, stekli veliko iskustvo, ali nakon osam godina ‘grbljenja’ odlučili smo podvući crtu i utvrditi prioritete, a to je značilo početi raditi za sebe - kaže dr. Dragaš, koji potpuno iskreno govori o razlozima preseljenja na istok Hrvatske, s kojeg mnogi odlaze.

- Na tu je odluku samo djelomično utjecala blizina roditeljskog doma. Naravno da ljubav prema zavičaju dobro zvuči, ali na kraju, realno gledano, ipak presudi kalkulacija i procjena gdje bi to što radimo najviše moglo doći do izražaja, dakle ekonomski razlozi - iskreno će naš sugovornik.

Stanje s Mrežom dentalne medicine, naime, u istočnoj je Hrvatskoj takvo da, doduše naoko, pruža mogućnost stomatolozima za pokretanje samostalnog posla. U pet istočnijih hrvatskih županija trenutno je slobodno 77 od ukupno 424 ordinacije predviđene Mrežom. Drugim riječima, u ovaj kraj moglo bi se doseliti i otvoriti ordinacije čak 77 stomatologa. U stvarnosti, međutim, to baš i nije tako.

Emica Elveđi / CROPIX

- Naravno da nije jer je većina tih ordinacija u selima, gdje, objektivno, nema ljudi koji se vode u popisima i evidencijama. Mi smo došli u Čepin, koji je sam po sebi velik, blizu je Osijeku i imao je slobodno koncesijsko mjesto, a da je to bilo potrebno, potvrđuju i naša dva ugovora s HZZO-om i oko 3000 pacijenata, koliko ih sada imamo. S druge strane, treba reći da je loša i radna volja i da, na žalost, ima liječnika kojima se ne radi. Istina, ima i pozitivnih primjera, pa je tako dvoje kolega iz Rijeke otvorilo ordinacije u Virovitici i Požegi, ali to su ipak gradovi - objašnjava dr. Dragaš.

Njihova priča je logična, ne i jednostavna, jer iza nje stoje i znatna financijska ulaganja, ali i kreditno zaduženje. No, osim sebe, zapošljavaju i druge, pa im tako ovih dana na razgovor za posao dolazi mladi kolega s drugog kraja Hrvatske. Zaposlili su u četiri asistentice, koje imaju sva zajamčena i dodatna prava poput regresa, božićnice, uskrsnice, 35 dana godišnjeg...

Sami slažu priču

- Želimo zadovoljne zaposlenike jer ćemo samo tako biti uspješni, najbolje prezentirati svoj rad i izgrađivati budućnost. Tako ćemo, primjerice, u tjednu kada je Praznik rada zatvoriti ordinaciju na sedam dana i otići na godišnji, ali zato ima dana kada supruga i ja radimo 12 do 14 sati. Asistentice ne, one rade samo svoje smjene. Trudimo se da im bude lijepo i da ne odu u Irsku - smije se dr. Dragaš, koji ima i četiri vanjska suradnika za sve grane stomatološke struke, a u svojoj ordinaciji nude kompletnu dijagnostiku, RTG, implantologiju, Digital Smile Design...

Ističu i da im je Osijek, s puno parkova i bez prometne gužve, prekrasan za život.- Ovo je naš put, mirnija luka i iskustva zasad su fantastična. Sjajno je kada možeš sam slagati svoju priču - dodaje dr. Penavić Dragaš.

Na istoku Hrvatske nedostaje nam čak 77 stomatologa

Koliko u istočnoj Hrvatskoj nedostaje stomatologa, pokazuje i činjenica da u brojnim ordinacija po selima rade umirovljeni stomatolozi.

- I s njima se jedva pokrivamo, a stanje je odavno alarmantno. To je problem na koji već dugo upozoravamo, ali za sada bez efekta, iako smatramo da se to može riješiti. Potrebno je samo mladoj osobi dati poticaj, stambeno ju zbrinuti, onima koji pristanu raditi na depriviranim područjima dati 30-40 posto veću plaću... Ali o tome mora odlučiti država, odnosno županijska i lokalna vlast. U Osijeku na Zavodu za zapošljavanje stomatologa praktički nema, a oni iz Zagreba, Splita i Rijeke ne žele doći - kaže dr. Miroslav Sikora, predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske komore dentalne medicine, kao i Područne službe Osijek. Dodaje da je “dobro što je u Osijeku pokrenut zasebni studij dentalne medicine”.

- Po godini upisujemo 20 studenata, a interes je dvostruko veći, no i to je prilika gradovima i općinama da se uključe, sufinanciraju studij tim mladim osobama i tako ih vežu uz sebe, odnosno ordinacije u svojim mjestima - zaključio je dr. Sikora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:34