LUJZA GRUEVA

ZOVU JE 'MAKEDONSKA DOKTORICA HOUSE': UGLEDNA KARDIOLOGINJA DALA OTKAZ U SKOPLJU I DOŠLA RADITI U RH Odluku donijela iznenada: 'Presudile su 2 stvari'

 Danijel Bartolić / CROPIX, Facebook

Ugledna kardiologinja iz Skoplja, prof. dr. sc. Lujza Grueva, jedna od najvećih stručnjakinja i dijagnostičara u regiji i šire, koju u domovini zovu "makedonska doktorica House", odnedavno radi u pulskoj bolnici. Ova vrhunska liječnica koja zrači zaraznom pozitivnom energijom definitivno je novi as u rukavu uprave pulske bolnice koja intenzivno radi na privlačenju liječničkih kadrova i izvan granica Hrvatske, piše Glas Istre.

Specijalist internist i subspecijalist kardilogije, dr. Grueva, nakon 30 godina u KBC u Skoplju, gdje je vodila odjel i uživala status cijenjene profesorice na tamošnjem Medicinskom fakultetu, na vrhuncu karijere doslovce je preko noći odlučila iz temelja promijeniti svoj privatni i profesionalni život. Klinički centar zamijenila je pulskom općom bolnicom i - nije joj žao!

Dapače, oduševljena je Istrom i Pulom u koju se zaljubila na prvi pogled, a otkriva i da joj je Hrvatska oduvijek bila jedna od omiljenih zemalja u kojoj bi jednoga dana voljela živjeti. Presudilo je more i čisti zrak, priznaje dr. Grueva, koja više nije mogla podnijeti ogromno zagađenje zraka u Skoplju i nesnosne gužve.

- Sve je počelo razgovorom s jednim liječnikom iz Makedonije koji već pet godina radi u dubrovačkoj bolnici. On se odlično snašao, a mene je zanimalo koji mi sve dokumenti trebaju ako se kojim slučajem odlučim preseliti i zaposliti u Hrvatskoj. Svu potrebnu dokumentaciju vrlo brzo sam riješila, a nedugo nakon toga u Skoplju sam položila hrvatski jezik i to je bilo to.

Pomislila sam zašto se ne bih javila i odlučila probati. Preko jednog prijatelja stupila sam u kontakt s ravnateljicom bolnice dr. Irenom Hrstić i već na prvom razgovoru sve se poklopilo. Ravnateljica me oduševila svojom energijom i pristupom i znala sam da je Pula moj izbor - kaže za Glas Istre dr. Grueva, kojoj su posao nudili i na zagrebačkom Rebru, a ponude su stizale i iz Rijeke te Splita.

- Kad su me s Rebra pitali zašto ne dođem kod njih, odgovorila sam: 'Zato jer nemate more!' - iskreno će dr. Grueva.

U Makedoniji su je prozvali dr. House, jer kao da ima "šesto čulo" - pacijente uvijek gleda kompleksno i u kompletu.

- No, to je vjerojatno i dio genetike jer pripadam četvrtoj generaciji liječnika u obitelji. Moj djed je bio prvi liječnik u Makedoniji, pokojni otac bio je liječnik. Tetke i brat su liječnici, moj unuk je plastični kirurg. Imam tri kćeri, a dvije su liječnice. Kao mala nisam se igrala lutkama, već bih uzela špricu koju bi uštrcavala u jabuku pretvarajući se da sam doktorica. Liječnički poziv dio je moga života i odrastanja, Moj djed uvijek je govorio: 'Živite za obraz i nikad nemojte ukaljati naše ime' - rekla je dr. Grueva, koja je od prošloga mjeseca na raspolaganju istarskim pacijentima.

Najvažniji su joj, kaže, neposrednost i komunikativnost s pacijentima, a smatra da je skromnost najveća vrlina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 09:00