PRETJERANO ISKORIŠTAVANJE

Alarmantne prognoze: Uskoro će PRESUŠITI čak OSAM velikih svjetskih rijeka!

 AFP
Časopis National Geographic u svom novom broju objavio je zabrinjavajuće podatke

Časopis National Geographic u svom novom broju objavio je alarmantne podatke - uskoro će presušiti čak osam velikih svjetskih rijeka! Riječ je o rijekama Sir Darja, Amu Darja, Žuta rijeka, Ind, Teesta, Rio Grande, Murray i Colorado. Glavni razlog ovakvim zabrinjavajućim prognozama je pretjerano iskorištavanje rijeka koje tu eksploataciju teško mogu podnijeti.

Rijeka Colorado vodom opskrbljuje oko 30 milijuna ljudi, a zbog preopterećenja iskorištavanjem tek jedna desetina nekadašnjih količina vode danas stiže u Meksiko.

Ind opskrbljuje 170 milijuna ljudi u Pakistanu, ali toliko je iskorištena da se više ne ulijeva u ocean u grada Karačiju. U tom gradu zato izbijaju učestali sukobi zbog pitke vode.

Rio Grande jedna je od najvećih rijeka u Sjevernoj Americi, glavninom toka regulira granicu između SAD-a i Meksika. Zbog pretjeranog iskorištavanja i suše početkom ovog tisućljeća sada jedva stiže do Meksičkog zaljeva.

Teesta sa svojih 315 kilometara protječe kroz indijsku državu Sikkim, a već je sad gotovo presušila. Ribari od nje više ne mogu živjeti, a vode više nema dovoljno ni za ratare.

Rijeke Amu Darja i Sir Darja ulijevale su se nekoć u Aralsko jezero, međutim, 60-ih godina prošlog stoljeća preusmjerene su, a danas su gotovo pa presušile.

Najduža i najvažnija tekućica u Australiji je rijeka Murray. Čak 40 posto stanovništva koristi ovu rijeku kao izvor pitke vode. Snižavanje razine rijeke izazvalo je povećanje saliniteta, što prijeti usjevima.

Žuta rijeka u Kini duga je gotovo pet i pol tisuća kilometara, a zahvaljujući iskorištavanju za navodnjavanje usjeva, povremeno presušuje još od 1972. godine. U 1997. godini nije tekla čak 230 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:02